De nog onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nog onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Besluit uitgesteld over afsluiten
onbewaakte spoorwegen

Omwonenden overgang Greversweg zijn onvoldoende gehoord

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de commissie ruimte van woensdag 3 oktober bleek dat er bij de bewoners van de Greversweg en de Vreehorstweg geen draagvlak is voor het geheel afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg.

De bewoners vinden dat ze te weinig hebben kunnen meepraten over de afsluiting. Ze vinden het merkwaardig dat de gemeente in maart 2017 een convenant heeft gesloten met Prorail en de Provincie Gelderland, waarin al werd afgesproken dat de overgang in de weg zou worden afgesloten, terwijl er nog niet met de bewoners was gesproken. De commissieleden vinden dat dit alsnog moet gebeuren en dat er daarom nog geen besluit kan worden genomen. Wethouder Wim Aalderink is bereid dit te doen, al zei hij dat hij ook bij Prorail moet navragen of er nog ruimte is voor een andere aanpak.

Drie afsluiten, twee beveiligen
Het afsluiten of het beveiligen van vijf onbewaakte spoorwegovergangen langs de spoorlijn naar Aalten werd voor het eerst besproken bij de behandeling van de kadernota in mei 2016. De zesde overgang bij Bekendelle was toen al afgesloten met hekken. In de uitwerking van de aanpak hiervoor bleek in april 2017 dat de overgang in de Huttenweg beveiligd zou worden en dat de overgangen in de Greversweg en de Vreehorstweg afgesloten zouden worden. Aanvankelijk was het ook de bedoeling de overgang in de Veldhorstweg af te sluiten en die in de Klandersmansweg te beveiligen. Reacties van onder andere camping Vreehorst, van wie de campinggasten veel gebruik maken van de overgang in de Veldhorstweg, leidde er toe dat burgemeester en wethouders toezegden de keuze tussen deze twee later te maken.

Inspraak
De aanpak was op 20 april 2017 een hamerstuk in de gemeenteraad. In de commissievergadering eerder die maand waren de raadsfracties wel ontevreden over de invulling van de betrokkenenparagraaf. Allemaal waren ze bestookt met berichten van omwonenden, die zich niet voldoende betrokken voelden bij de besluitvorming. Wethouder Rik Gommers verzekerde toen dat iedereen nog alle gelegenheid kreeg om zijn of haar opvatting duidelijk te maken. Een definitief besluit was immers nog niet genomen. Dat bleek in de commissievergadering een iets te rooskleurige weergave van de werkelijkheid. Een gesprek was alleen nog mogelijk over de keuze van Klandermansweg of Veldhorstweg, terwijl de verwachting van de raad was dat er ook nog over de andere overgangen gesproken kon worden. Het afsluiten van de overgang in de Greversweg werd al als voldongen feit beschouwd. Omdat daar nu toch veel verzet tegen blijkt te zijn wil de commissie dat er opnieuw naar wordt gekeken. De omwonenden zijn niet tegen afsluiten voor autoverkeer, maar willen dat de overgang passeerbaar blijft voor fietsers en wandelaars, bijvoorbeeld via een brug.

Andere mogelijkheden bekijken
Over de afsluiting van de overgang in de Klandersmansweg was ook niet iedereen enthousiast. Landbouwers moeten daardoor enkele kilometers omrijden om vanuit 't Woold hun gronden aan de andere kant van het spoor te bereiken. Gesuggereerd werd voor de wandelaars en fietsers die vanaf de Veldhorstweg komen een smal pad parallel aan het spoor aan te leggen naar de Klandermansweg. De overgang in deze weg kan dan open blijven en worden beveiligd. Jan van der Heide van camping Vreehorst was daar niet enthousiast over, omdat zijn campinggasten dan om moeten lopen. Wethouder Aalderink zegde toe nog eens in gesprek te gaan met betrokkenen. Daarbij wil hij naar andere mogelijkheden kijken en daarvoor zijn uiterste best doen. Tegelijkertijd wilde hij geen al te hoge verwachtingen scheppen, omdat ook de provincie en Prorail hierover hun inbreng hebben.