Anita Boschman, voorzitter van atletiekvereniging Archeus én van de stichting Marathon NLW. Foto: Lydia ter Welle
Anita Boschman, voorzitter van atletiekvereniging Archeus én van de stichting Marathon NLW. Foto: Lydia ter Welle Foto:

'Aan de slag om Marathon NLW in 2019 succesvol te laten verlopen'

WINTERSWIJK – Begin september moest de organiserende stichting helaas berichten dat de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk 2018 werd afgelast. Namens de stichting Marathon Nationaal Landschap Winterswijk vertelt stichtingsvoorzitter en tevens Archeus-voorzitter Anita Boschman over de redenen waarom dat nodig was en over wat er nodig is om in 2019 het succesvolle evenement wel te laten plaatsvinden.

Door Lydia ter Welle

De voorzitter van beide clubs bestrijdt dat de reden voor de afgelasting lag in een gebrek aan vrijwilligers op de dag zelf. "Die zijn er genoeg: mensen die op de dag zelf willen helpen als verkeersregelaar of in de kantine, of waar dan ook maar dagvrijwilligers nodig zijn. Waar het aan ontbrak was mensen die alle zaken coördineren. Daardoor waren wij er als organisatie van de Marathon NLW niet honderd procent zeker van dat we alles goed in de vingers hadden om het evenement voor iedereen goed en veilig te laten verlopen. Dat was de reden dat we – ook al was het kort voor de marathon – hebben besloten het evenement voor 2018 af te blazen", aldus Anita Boschman, die er meteen aan toevoegt: "Maar nu zijn we met vereende krachten bezig om voor 2019 de organisatie goed op poten te krijgen, zodat we dit mooie evenement dan wel kunnen laten doorgaan."
Het blijkt een steeds weerkerend probleem: het vinden van vrijwilligers. Niet alleen de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk had daarmee te kampen. Ook andere clubs klagen er over en ook bijvoorbeeld het Familiespektakel is om die reden afgelast. "Zoals ik zei: het gaat niet om die dagvrijwilligers. Die zijn best te vinden. Maar waar het om gaat, is dat er mensen nodig zijn die willen helpen bij het organisatorische deel dat vooraf moet plaatsvinden, en bij het aansturen van al die dagvrijwilligers", aldus Boschman. Ze geeft aan dat Archeus, dat een belangrijke rol speelt bij de organisatie van de marathon, een voltallig bestuur heeft, maar dat bestuur heeft de handen vol aan de organisatie van alle 'gewone' activiteiten. Daarnaast nog allerlei coördinerende taken voor de marathon verrichten, dat past daar niet bij.
Ze stelt: "Het is echt niet zo, dat je met de organisatie van de marathon heel veel tijd kwijt bent. Maar je moet wel bereid zijn om door het jaar heen wat tijd te investeren, voor overleg en voor het regelen van zaken die nu eenmaal nodig zijn, zoals de vergunningen, de routes, kortom: in het doen van de werkzaamheden die het draaiboek van zo'n evenement nu eenmaal voorschrijven."

Archeus heeft de eigen leden al aangeschreven om te kijken of er onder hen mensen zijn die een stukje van die voorbereidende organisatie op zich te nemen. "Maar we zoeken ook naar samenwerkingsverbanden: met andere verenigingen, via het Vrijwilligerspunt, en we kijken of de gemeente behulpzaam kan zijn bij de organisatie van dit evenement dat Winterswijk zo mooi op de kaart zet."
Boschman benadrukt dat mensen die zich willen inzetten voor de organisatie van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk geen lid hoeven te worden van Archeus. "En ze hoeven zelf ook helemaal geen hardloper of atleet te zijn. Maar ik kan ze wel verzekeren dat ze bij onze club in een warm bad terechtkomen, waar iedereen welkom is die wil sporten, op zijn eigen niveau, maar waar ook wie dat niet kan of wil, van harte welkom is om te helpen om dat voor anderen mogelijk te maken."

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Anita Boschman via voorzitter@av-archeus.nl.

In 2019 moet de Marathon NLW wél weer plaatsvinden. Foto: PR