Ook vriendjes Bert en Ernie waren van de partij. Foto: PR
Ook vriendjes Bert en Ernie waren van de partij. Foto: PR Foto:

Vriendschap centraal op
Wilhelminaschool

WINTERSWIJK - Op woensdag 3 oktober vond de opening plaats van de Kinderboekenweek op de Wilhelminaschool. De leerkrachten waren verkleed als vriendjes en vriendinnetjes: Buurman en Buurman, prinses Jasmine en Aladdin, voetbalvriendinnen, Jip en Janneke en ook Bert en Ernie waren van de partij. Tijdens de kinderboekenweek staan de activiteiten in het teken van lezen en vriendschap: Kom erbij! De kinderboekenweek wordt afgesloten met een boekenkleedjesmarkt op het plein.


Meer aandacht voor veiligheid, dienstverlening en Duitsland

Meer over de portefeuille van de burgemeester

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ruim een week geleden werd de programmabegroting voor de periode 2019 tot 2022 gepresenteerd. De gemeenteraad zal er aan het eind van de maand twee raadsvergaderingen aan wijden. Bewoners en organisaties kunnen aanstaande donderdag hun mening geven over de begroting. Er is dan om 19.30 uur de mogelijkheid om in te spreken tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies ruimte en samenleving. In de begroting is al het beleid opgesomd en zijn voor alle activiteiten de budgetten bepaald, maar lang niet alles zal in de komende weken aandacht krijgen. Dat is reden om in enkele artikelen nader aandacht aan de begroting te besteden. Vandaag staat daarbij de portefeuille van burgemeester Joris Bengevoord centraal.

Beter communiceren
De burgemeester is verantwoordelijk voor de programma's bestuur en dienstverlening, veiligheid, vergunningverlening en handhaving en regionale en grensoverschrijdende samenwerking. Voor een goede dienstverlening is de communicatie met bewoners en organisaties belangrijk. Daarom zal de betrokkenenparagraaf een nieuwe invulling kijken. Te vaak is in het laatste jaar gebleken dat bewoners niet optimaal waren betrokken bij veranderingen in hun omgeving. Begrijpelijk en helder taalgebruik is daarbij eveneens belangrijk. Om dat te verbeteren stelt de gemeente een taalcoach aan. Een heldere brief is niet altijd de oplossing. "Mensen die moeite hebben met lezen een eenvoudige Nederlandse taal, helpen we graag in ons gemeentekantoor of bij de Post."

Ook geld voor lobbywerk

Een extra budget van 37.800 euro is er ter beschikking voor lobbywerk bij de provincie, in Den Haag en in Brussel. Citymarketing, het promoten van Winterswijk als aantrekkelijk woon- en recreatiegebied met een aantrekkelijk winkelcentrum is voortaan ook onderdeel van de portefeuille van de burgemeester. Promotie gericht op Duitsland blijft daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Ondermijnende criminaliteit
De burgemeester heeft al verschillende keren aangegeven het thema ondermijning goed te willen aanpakken. "Daar waar de onderwereld en de bovenwereld samenkomen, spreken we van ondermijnende criminaliteit." Daarbij gaat het om het aanpak van illegale activiteiten zoals hennepteelt en drugslabs. Voor deze aanpak wordt 32.000 euro extra ter beschikking gesteld. In de gemeentelijke organisatie wordt voortdurend aandacht besteed aan het signaleren van de ondermijning. Daarvoor wordt veel samen gewerkt met andere overheden en de politie. De opkomsttijden van de brandweer in Winterswijk zijn nog steeds niet optimaal. Er wordt gezocht naar slimme mogelijkheden om dit te verbeteren. Voor de handhaving wordt jaarlijks een handhavingsuitvoeringsprogramma opgesteld, waarin de prioriteiten zijn aangegeven. In 2019 zal in ieder geval extra aandacht besteed worden aan het gemeentelijke bermen, die bij een landbouwperceel zijn aangeploegd, en illegale kap. Onrechtmatige bewoning tegengaan op campings en bungalowparken blijft ook een aandachtspunt. Voor het intensiveren van de handhaving wordt 55.000 euro extra ter beschikking gesteld.

Grensoverschrijdend
In 2019 wordt de grensoverschrijdende samenwerking geïntensiveerd. Daarvoor wordt de Grenzhoppers Borderschool opgezet. Hier worden cursussen en workshops voor lokale ondernemers gegeven over taal en cultuur aan beide kanten van de grens. De bedoeling is om daarmee obstakels weg te nemen die werken in Duitsland en andersom nog belemmeren. Het initiatief van de Grenzhoppersschool wordt de eerste twee jaar financieel ondersteund (in 2019 met 35.450 en in 2020 met 31.000 euro). Voor andere innovatieve grensoverschrijdende activiteiten zal er in 2019 29.000 euro beschikbaar zijn. Het geven van Duits in het onderwijs wordt verder gestimuleerd. Ook op Pronova Praktijkonderwijs ondersteunt de gemeente het geven van Duits, zodat de leerlingen optimaal zijn voorbereid op werken in de grensstreek. In 2019 zal in een gezamenlijke raadsvergadering van Winterswijk en Vreden het bestemmingsplan vastgesteld worden voor het grensoverschrijdend dienstencentrum Gaxel, dat aan beide kanten van de grensovergang met Vreden zal worden gerealiseerd. In het dienstencentrum worden ondernemers en werknemers geholpen bij grensoverschrijdende activiteiten.