De plas die de gemeente interessanter voor de natuur wil maken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De plas die de gemeente interessanter voor de natuur wil maken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Commissie Ruimte opnieuw
akkoord met verondieping kleiput

Geen boete als grond spoorweg-emplacement niet op tijd wordt afgevoerd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Anderhalf uur lang werd in de commissie ruimte gesproken over de gebiedsvisie Molenveld, die gemakshalve ook wel aangeduid wordt als de visie Driemarkweg en omgeving. In het gebied liggen twee voormalige stortplaatsen, een kleigroeve en een groot bosgebied. In de visie wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van de recreatie in het gebied. De discussie ging echter vooral over het ondieper maken van de kleiput, waardoor de natuurwaarden daar toe zullen nemen. Hoewel er veel vragen werden gesteld, stemde de meerderheid van de commissie in met de gebiedsvisie inclusief de verondieping van de kleiput.

Geen zwaar vervuilde grond
Wethouder Wim Elferdink begon de behandeling van de visie met een toelichting, waarmee hij reageerde op volgens hem onjuiste berichten in de (sociale) media. "Blijkbaar is het verhaal niet voor iedereen duidelijk." Vooral op Facebook werd verteld dat er zwaar verontreinigde grond in de kleiput zal worden gestort. In de nota bodemheer die voor de plas is vastgesteld staat precies welke grond gebruikt mag worden. "Natuurwinst is de voorwaarde en het doel", zei de wethouder. De waterkwaliteit mag niet verslechteren. Daarom zal alle te storten grond vooraf worden bemonsterd. Voldoet de grond niet aan de kwaliteitscriteria dan mag die niet gebruikt worden. In antwoord op vragen van de raad was al de mededeling gedaan, dat de grond die op het stationsemplacement opgeslagen ligt, grond die vrijgekomen is bij de reconstructie van de Parallelweg, niet zwaar verontreinigd is. Het is licht vervuilde grond in de categorie 1 en de kwaliteitsklasse industrie. Als bijlage waren twee rapporten met een analyse van de grond toegevoegd. In het antwoord is ook te lezen dat zwaar verontreinigde grond niet met schone grond vermengd mag worden, waardoor die licht verontreinigd zou worden.

Natuurwinst
De wethouder herhaalde dat het primaire doel natuurontwikkeling is. Ook het laatste rapport dat over de natuur in en om de kleiput is opgesteld, bevestigt dat de natuurkwaliteit momenteel niet hoog is en kan worden verbeterd door de verondieping. "Daarvoor is veel grond nodig", zei Elferdink. Het geld dat bij afvoer naar elders betaald zou moeten worden, wordt nu gebruikt voor de kosten van de verondieping en het uitvoeren van andere plannen uit de gebiedsvisie. Er is ook grond van derden nodig. Voor al die grond wordt 'een normale prijs' gerekend. Elferdink had er alle begrip voor dat mensen anders denken over de verondieping. Hij was ook graag in gesprek gegaan met de omwonenden aan de Driemarkweg en de Vreehorstweg, die zich op Facebook aanduiden als 'Buurt Kleiput'. Maar de buurt wilde dat gesprek niet. Geen begrip had de wethouder voor beweringen dat gemeentelijke ambtenaren de feiten verdraaien.

Misschien ruimte voor vissers
Tijdens de discussie in de commissie bleef nog wel lang onduidelijk of er een boete betaald moet worden, als de grond op het spoorwegemplacement, dat eigendom is van Prorail, niet op tijd wordt afgevoerd. Uiteindelijk kwam via een berichtje op de telefoon van de wethouder het antwoord. Er hoeft geen boete betaald te worden. "Er is alleen de afspraak dat we de grond voor december opruimen." De buurt van de kleiput sprak opnieuw in. Dit keer sprak Jan Erftemeijer zijn zorgen uit over de stort van de met Japanse duizendknoop verontreinigde grond afkomstig uit Bredevoort. Die zou zich vanuit de plas kunnen verspreiden, al is kans daarop zeer klein. Hij schilderde deze duizendknoop af als een enorme bedreiging voor de bouwende mens. De grootste groeiplaats van deze plant in Winterswijk bevindt zich echter al naast de plas op de oude vuilnisbelt. Hans Bax sprak in namens Hengelsportvereniging de Karper. Hij zou graag zien dat zijn leden ook in de kleiput kunnen vissen. Op advies van het Waterschap wil de gemeente dit niet toestaan, omdat vissers de oevervegetatie vertrappen en door bijvoeren de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden. Bax vond dit een te negatieve benadering en pleitte er voor dat vissen op enkele plekken bij de kleiput mogelijk zal worden gemaakt. De commissieleden ondersteunden dit en vonden dat enkele plekken voor vissers niet schadelijk hoeven te zijn. Daarna zegde de wethouder toe hierover nog eens in gesprek te gaan met de hengelsportvereniging.