'Vaart maken met oppakken van uitdagingen'

Komende jaren reserves gebruiken voor financiering nieuw beleid

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Wethouder Wim Elferdink presenteerde aan het eind van de raadsvergadering zijn eerste programmabegroting aan de gemeenteraad. De speerpunten uit het coalitieprogramma van CDA en Winterswijks Belang, burgerparticipate, duurzaamheid en armoedebestrijding, zijn hierin verwerkt. De begroting is structureel sluitend, maar "om vaart te maken met het oppakken van de uitdagingen doen we de eerste twee jaren een beroep op de algemene reserve", vertelde de wethouder. De tijdelijke tekorten in 2019 (€ 1,5 miljoen) en 2020 (€ 0,9 miljoen) acht hij dan ook verdedigbaar. In 2021 (€ 0,36 miljoen) en 2022 (€ 0,67 miljoen) is er een overschot op de begroting.

Grensoverschrijdende samenwerking
Ondanks dat er meer geld uitgegeven wordt, zullen de lasten voor de burgers en bedrijven beperkt stijgen. De tarieven voor de Onroerende Zaakbelasting zijn namelijk bevroren. De Afvalstoffenheffing daarentegen stijgt licht, omdat de verbrandingskosten van het restafval hoger zijn. Armoedebestrijding is een belangrijk speerpunt. Voor verschillende onderdelen van de armoedeaanpak wordt volgend jaar extra geld gereserveerd. Volgens Elferdink is werk belangrijk om uit de armoede te geraken. Mensen zoeken vooral werk in een straal van 30 tot 40 kilometer rondom hun woonplaats. "Als je die cirkel van 30 á 40 kilometer rond Winterswijk zou trekken, zie je dat een groot deel binnen die cirkel Duits grondgebied is." Om in Duitsland te kunnen werken zijn er nog wel praktische problemen te overwinnen, zoals het erkennen van elkaars diploma's. Hulpmiddel daarbij zijn onder andere de Euregio Academie Willem V en de Grenzhoppersschool. Aan de grensoverschrijdende activiteiten zal in de komende jaren ruim 60.000 euro worden uitgegeven.

Landschap als medicijn
In de begroting wordt regelmatig gesproken over een "bruisend" Winterswijk. Daarvoor wordt extra geld uitgegeven voor kunst en cultuur. In de meerjarenbegroting is ook al extra geld opgenomen voor Boogie Woogie, zodat de instelling financieel gezond kan blijven. Er wordt voor 2019 en 2020 telkens 50.000 gereserveerd voor het Park Achterhoek, zoals het project rondom zorg naast het streekziekenhuis Beatrix tegenwoordig wordt genoemd. "De ontwikkeling van Park Achterhoek in combinatie met stadstuinbouw is een mooie kans op werkgelegenheid", zegt de wethouder, "Met name ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het landschap als medicijn krijgt in Winterswijk op die manier een bijzondere betekenis."

Goede voorbeeld geven door raadhuis en gemeentekantoor duurzaam te maken

Ook het winkelcentrum moet bruisen. "De ontwikkeling van het cultuurkwartier biedt kansen voor een gecombineerd gebruik van huisvesting voor culturele instellingen." Met cultuurkwartier wordt het gebied van de muziekschool en omgeving aangeduid. Volgens de wethouder kunnen de ontwikkelingen hier voor "nieuwe dynamiek in de Wooldstraat en het Weurden" zorgen. Over een bewaakte fietsenstalling in het centrum is al vaak gesproken. B en W wil er in 2019 snel één realiseren. Daarvoor is 50.000 euro ter beschikking. Elferdink kijkt ook verder in de toekomst en dan gaat het over duurzaamheid. "Winterswijk energieneutraal in 2030 blijft onze doelstelling." De gemeente wil daarbij het goede voorbeeld geven door duurzaamheid onderdeel te maken van aanbestedingen. "Het is ook de hoogste tijd dat dit raadhuis en het gemeentekantoor verduurzaamd gaan worden", zegt de wethouder. Ook wordt er een programma opgesteld om een versnelling van de verduurzaming van huizen te realiseren.


Repair Café

WINTERSWIJK - Wat doe je met een lamp, stofzuiger, grasmaaimachine die het niet meer doet? Met een broek waar de rits van kapot is of een stoelpoot die los zit? Daarmee kan iedereen terecht op woensdag 3 oktober in het Repair Café Winterswijk, bij kringloopcentrum Aktief aan het Handelscentrum in Winterswijk, van 13.30 tot 17.00 uur.

Elke eerste woensdagmiddag van de maand, dus ook op woensdag 3 oktober staat er een team vrijwilligers klaar om samen met de eigenaar het mankement te verhelpen. De vrijwillige vakmensen van het Repair Café weten vaak raad. Mocht er een onderdeel ontbreken of kapot zijn, dan krijgt men een deskundig advies. Soms kan het onderdeel ergens gekocht of besteld worden en kan men terugkomen om de reparatie alsnog uit te laten voeren. Wie komt om iets te laten repareren, krijgt geen rekening, maar een gift is altijd welkom. Dat geld wordt gebruikt om zo nodig materiaal zoals als gereedschap aan te schaffen.
Het Repair Café Winterswijk is op zoek naar nieuwe technische medewerkers en naar naaisters. Zij kunnen zich aanmelden in het Repair Café bij Kringloopcentrum Aktief.