Een scène uit de film. Foto: PR
Een scène uit de film. Foto: PR

Filmhuis: 'Utøya 22. juli'

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 16 oktober om 18.30 en 21.00 uur de film 'Utøya 22. juli'. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de meddosestraat. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel bij tel. 0543-521515.

Zoals bekend worden alle bioscoopfilms die wekelijks uitgebracht worden uitvoerig gerecenseerd in de diverse media. Zo ook 'Utøya 22. Juli' van de Noorse regisseur Erik Poppe (bekend van o,a. het prachtige 'Troubled Water'). De vraag die de meeste recensenten zich stelden is of het zeven jaar na dato niet te vroeg is om nu al een film te maken over de verschrikkingen die plaatsvonden op het Noorse eiland Utøya op 22 juli 2011 toen door toedoen van een Noorse extremist 69 jongeren om het leven werden gebracht.
En bovendien, hoe maak je een respectvolle film hierover zonder dat dit leidt tot een ordinaire horrorfilm? Twee van onze bestuursleden hebben de film eerder dit jaar mogen zien en wij kunnen u zeggen dat 'Utøya 22. Juli' zeer indrukwekkend en bijzonder knap gemaakt is. En nee, het is absoluut geen ranzige horrorfilm geworden.
Poppe kiest ervoor om met de camera de 18-jarige Kaja te volgen. Zij is samen met haar zusje op het eiland. In één take van 72 minuten volgen we Kaja vanaf het moment dat ze van haar ongeruste moeder hoort dat er een aanslag geweest is in Oslo. Op dat moment is ze nog onwetend van het feit dat de dader van de aanslag onderweg is naar het eiland. Wat volgt is, zoals de Volkskrant omschreef 'een 72 minuten durende hel van een film'. Maar wel eentje die vier sterren kreeg. En dat is meer dan terecht.


Yunio zoekt kindertaalcoaches

WINTERSWIJK - Yunio in Winterswijk is op zoek naar kindertaalcoaches. Zij gaan als vrijwilliger taalondersteuning geven in gezinnen met minimaal één kind in de leeftijd van ongeveer twee tot zes jaar. Het doel is de ontwikkelingskansen van deze kinderen te vergroten en ook hun kansen op een goede schoolloopbaan te optimaliseren.

De speciaal opgeleide kindertaalcoach bezoekt wekelijks één tot drie uur een anderstalig gezin om op praktische wijze samen met het kind, ouders en eventuele broertjes en zusjes invulling te geven aan taalstimulering in het gezinsleven. Het voordoen en het samen-doen speelt een belangrijke rol. Hierbij valt te denken aan voorlezen, taalspelletjes, samen met moeder thee drinken en een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld de kinderboerderij. Gedurende zo'n bezoek wordt er Nederlands gesproken. Kortom, de kindertaalcoach draagt eraan bij dat in het gezin een rijke taalomgeving ontstaat.
Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, maar zij moeten wel affiniteit hebben met buitenlandse culturen en kleine kinderen. De filosofie is dat mensen een schat hebben aan ervaringen, bekwaamheden, deskundigheid en kennis, maar bovenal beschikken over menselijke kwaliteiten zoals optimisme, zorgzaamheid, humor, vriendelijkheid en flexibiliteit. Yunio gebruikt vooral deze kwaliteiten.
De aspirant kindertaalcoaches moeten de gemeente Winterswijk wonen. Zij krijgen een vijfdaagse training, gericht op de taalontwikkeling, maar ook op het omgaan met de ouders. Deze training start op donderdag 18 oktober van 9.00 tot 12.00 uur. Tevens zorgt Yonio voor gezellige contacten met andere vrijwilligers, ondersteuning en professionele begeleiding door een kindertaalcoach-coördinator en een onkostenvergoeding.
Wie meer informatie zoekt of zich wil aanmelden als kindertaalcoach kan contact opnemen met Rianne Stemerdink via e-mail: r.stemerdink@sensire.nl of tel. 06 - 20958457.


Robbert Meijer bij Ankomm'n

WINTERSWIJK - In Gastgalerij Ankomm'n in Winterswijk-|Corle is op zondag 7 oktober Robbert Meijer te beluisteren.

De 26-jarige Meijer heeft na jarenlang in punkbandjes gespeeld te hebben besloten de stillere kant van zijn repertoire op te zoeken. Na zijn afstuderen aan de Herman Brood Academie in 2014 heeft Robbert 120 shows gedaan in o.a de Melkweg in Amsterdam en Tivoli Vredenburg Utrecht. Hij werd vorig jaar genomineerd voor de Local artist Songwriting competitie, georganiseerd door de Amerikaanse singer-songwriter Joey Cape 'Lagwagon'. Tijdens diens concert in het Bolwerk in Sneek mocht hij zijn eigen nummer 'Silence' ten gehore brengen. Robberts muziek is het best te omschrijven als een kruising tussen traditionele singer-songwriting en energieke akoestische powerpop.
Zijn optreden begint om 15.00 uur. De toegang is vrij, een vrije gift in de hoge hoed is welkom. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle. Deze straat is het best in te rijden vanaf Rondweg-West.