Cultuur in Winterswijk krijgt een extra impuls

WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk geeft vanaf 2019 66.000 euro per jaar meer uit aan kunst en cultuur in Winterswijk. Het extra geld is onder andere bestemd voor kunst in de openbare ruimte, voor muziekverenigingen, voor het cultuureducatieproject Kunstwijs en voor de kortingsregeling in de Storm en Boogie Woogie, waardoor verenigingen goedkoper gebruik kunnen maken van de zaal voor een activiteit.

Door Bernhard Harfsterkamp

Maar er staat nog veel meer in de nieuwe cultuurnota, dat nog niet direct is vertaald in geld. "De nota geeft de speerpunten voor de komende vier jaar", zegt wethouder Wim Aalderink. "Die worden nog verder uitgewerkt. Dat moet echter niet alleen de taak van de gemeente zijn. Wij verwachten ook initiatieven vanuit de samenleving."

Financieel doorgelicht
Een belangrijk deel van het cultuuraanbod in Winterswijk wordt verzorgd door Theater de Storm, het instituut voor Kunst en Cultuur, de Villa Mondriaan, de Museumfabriek en de Wereld van Wenters. Voor de cultuurnota heeft de huisaccountant van de gemeente de financiële situatie van deze instellingen nog eens onderzocht. De problemen bij Boogie Woogie waren vorig jaar bij het bespreken van de kaders voor de cultuurnota al aanleiding geweest om de opdracht hiervoor te geven. "Opvallend was de soms gebrekkige administratie bij enkele instellingen", wordt geschreven in het B en W-advies bij de nota. Dit heeft inmiddels geleid tot gesprekken tussen drie instellingen. De administratief zwakke instellingen brengen die dan geheel of gedeeltelijk onder bij de instelling die de zaken wel goed voor elkaar heeft. Het onderzoek heeft ook geleid tot het formuleren van extra subsidievoorwaarden voor de instellingen die meer dan 100.000 euro subsidie van de gemeente krijgen. Daarmee moeten financiële problemen in de toekomst voorkomen worden. Om deze instellingen financieel toekomstbestendig te maken is er in 2020 ook nog eenmalig een extra bedrag van 75.000 euro beschikbaar.

Bezoekerscentrum bij Steengroeve
Een ambitie van de gemeente is om meer toeristen naar Winterswijk te trekken. Een goed en breed cultuuraanbod is daarvoor belangrijk, vindt wethouder Aalderink. Er wordt daarom ook een ton euro ter beschikking gesteld voor het realiseren van een bezoekerscentrum bij de Steengroeve. "Er staat nog niet dat het er komt", zegt Aalderink, "Het bedrag is bedoeld voor de planvorming." Daarbij horen ook de werkzaamheden om een bestemmingsplan voor het bezoekerscentrum voor te bereiden. Realisatie van het bezoekerscentrum zou als voldoende geld gevonden kan worden in deze bestuursperiode plaats kunnen vinden. De kosten hiervoor worden tot nu toe op 3,5 miljoen euro geschat. Hiervoor is ook geld nodig van de provincie, fondsen en andere betrokkenen. Hierover zullen gesprekken plaatsvinden.

Nieuwere wijken
In de cultuurnota wordt ook een relatie met de armoedeaanpak gelegd. Het is de bedoeling dat iedereen kan deelnemen aan cultuuractiviteiten. Voor kinderen van gezinnen die daarvoor niet voldoende geld hebben wordt het invoeren van een cultuurstrippenkaart overwogen, waarmee voorstellingen goedkoper kunnen worden bezocht. Door meer geld uit te geven aan cultuureducatie voor de schoolgaande jeugd wordt gestimuleerd dat die jeugd meer interesse krijgt voor cultuur en ook uit zichzelf voorstellingen gaat bezoeken. In de gemeenteraad werd vorig jaar de behoefte uitgesproken aan meer beeldende kunst in de openbare ruimte. Hiervoor is jaren budget ter beschikking geweest, maar dat is bij eerdere bezuinigingen geschrapt. Vanaf 2019 is er weer jaarlijks 18.500 euro beschikbaar. Voorgesteld wordt om de kunstwerken te realiseren in de nieuwere wijken De Rikker, Eelinkes, Morgenzon, Spinsel en Excelsior.