Gerben Kruisselbrink stopt als muzikaal leider van het WMT. Foto: Sanne Wevers
Gerben Kruisselbrink stopt als muzikaal leider van het WMT. Foto: Sanne Wevers

Winterswijks Muziek Theater zoekt nieuwe muzikaal leider

WINTERSWIJK - Na vijftien jaar zijn passie voor muziek gedeeld te hebben bij en met de leden van het Winterswijks Muziek Theater legt muzikaal leider Gerben Kruisselbrink in november het dirigeerstokje neer. De musical HAIR, die het WMT in november op de planken brengt, is zijn laatste voorstelling bij de vereniging.

Zijn carrière bij het WMT startte in 2003 met de voorstelling Anatevka. "De eerste drie jaar was ik alleen repetitor en studeerde ik samen met de solisten de nummers in. De musical Joseph and the Technicolor Dreamcoat was de eerste voorstelling als muzikaal leider", vertelt Gerben Kruisselbrink. Als muzikaal leider ben je eindverantwoordelijk voor het hele muzikale deel van de musical. Gerben vervolgt: "Ik ben iemand die graag alles doet. Het instuderen van de nummers met solisten, groepjes en het hele ensemble, het leiden van het orkest, maar ook het overleg met de regisseur en de overige professionals die betrokken zijn bij de productie."

Stokje doorgeven
Na vijftien jaar vindt Gerben het tijd worden om het stokje over te dragen. "Omdat de samenstelling van de groep in de afgelopen vijftien jaar steeds is veranderd voelde het telkens als nieuw, met een nieuwe dynamiek. Maar nu is het mooi geweest. We spelen dit jaar de musical Hair, die qua muziek heel erg dicht bij mijn persoonlijke smaak zit. Alles loopt dit jaar heel erg goed, dus een mooi moment om er mee te stoppen en het stokje door te geven aan een nieuwe muzikaal leider. Zelf ga ik aan de slag bij Starlight Boulevard in Utrecht. Daarnaast blijf ik natuurlijk als muzikaal leider betrokken bij het Steengroeve Theater", aldus Gerben.

Vacature muzikaal leider
Het Winterswijks Muziek Theater is dus voor het nieuwe productiejaar op zoek naar een nieuwe muzikaal leider. Afdelingsvoorzitter Bas Coumans: "We zijn in principe op zoek naar een nieuwe muzikaal leider, maar de functie kan ook als duobaan worden ingevuld door bijvoorbeeld een koorrepetitor en een dirigent. Kandidaten die interesse hebben kunnen zich voor 25 oktober bij ons melden." Meer informatie over de vacature staat op www.winmt.nl. De musical HAIR is van donderdag 22 tot en met zondag 25 november te zien in Theater De Storm. Kaarten voor de laatste voorstelling onder leiding van Gerben Kruisselbrink zijn te koop via 0543-519285 of www.theaterdestorm.nl.


Nieuwe wijkgerichte aanpak op De Pas

WINTERSWIJK – De gemeente wil de bewoners eerder betrekken bij de aanpak van hun wijk. Tot nu toe werden al uitgewerkte plannen hiervoor gepresenteerd op een avond, waar de bewoners dan hun mening konden geven. Voor een proef met deze nieuwe benadering is De Pas uitgekozen. De keuze voor deze wijk is praktisch. De wijk stond voor 2019 in de planning om er met groen en infrastructuur aan de gang te gaan. Ook de Woonplaats had De Pas in de planning staan om er bezig te gaan met de verduurzaming van de huurwoningen. Wat er precies in de wijk gaat gebeuren wordt pas duidelijk als er met de bewoners van 440 adressen is gesproken.

Door Bernhard Harfsterkamp

"De Pas is geen probleemwijk", zegt wethouder Aalderink. Dat wil echter niet zeggen dat er geen problemen kunnen zijn. "We kijken bij de aanpak niet alleen naar vastgoed, infrastructuur, duurzaamheid en groen, maar ook naar de sociale infrastructuur." Door gesprekken met de bewoners kan er in beeld worden gebracht of er sociale problemen spelen, waaraan aandacht moet worden besteed. Over elke wijk in Winterswijk zijn veel algemene gegevens beschikbaar. Die geven een beeld van een wijk. "Wij willen bij de bewoners toetsen of zij zich herkennen in dit beeld", zegt Aalderink. Daarna moet er een wijkopgave worden geformuleerd. Daarin kunnen ook onderwerpen als mobiliteit en zorg besproken worden.
Het grootste deel van de woningen in De Pas is een eigen woning. Versnipperd door de wijk zijn er 104 huurwoningen van de Woonplaats. De wijk is zo'n 40 jaar oud. Er zijn, behalve soms over het groenonderhoud en verwaarloosde tuintjes, geen echte klachten over De Pas. Michel Scholten, als ambtenaar zo meteen verantwoordelijk voor de uitvoering van de wijkaanpak, noemt het een 'heel avontuur' om de algemene gegevens die wel over de wijk bekend zijn 'wijkspecifiek' te maken. Het meedenken van de bewoners kan tot een heel andere wijkopgave leiden dan als die op de traditionele manier geformuleerd zou zijn in het gemeentekantoor. Er is nog niet bepaald hoe de bewoners precies invloed kunnen krijgen. Daarvoor kunnen zij ook zelf ideeën aandragen. "Misschien zetten we wel een keet in de wijk, waar wie wil mee kan komen tekenen aan de nieuwe inrichting van de wijk." Alle 440 adressen hebben inmiddels een brief gehad over de aanpak.


Vriendschap in de Zonnebrinkkerk

WINTERSWIJK - De Protestantse Gemeente te Winterswijk houdt op zondagochtend 7 oktober om 10.00 uur in de Zonnebrinkkerk een Young@Heart-dienst met als thema 'Vriendschap'. Het Young@Heart-team, pastor Jan-Willem Hengeveld, de PGW-band en kerkmusici bereidden de dienst op geïnspireerde wijze voor. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om na te praten.