Wethouder heeft de ruimte met de vernieuwde tentoonstelling geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder heeft de ruimte met de vernieuwde tentoonstelling geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vernieuwde tentoonstelling over scholtengoederen in molen Bataaf

Geschikt voor toerist die iets om handen wil hebben

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op donderdag 27 september is de vernieuwde vaste tentoonstelling over scholtengoederen in molen Bataaf geopend. Wethouder Wim Aalderink kreeg daarvoor een sleutel, waarmee hij met enige moeite de deur naar de tentoonstellingsruimte wist te openen. De wethouder vond de tentoonstelling een mooie ondersteuning van de ambitie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders om het aantal overnachtingen in Winterswijk te vergroten van 730.000 naar één miljoen. "Al die toeristen moeten wel wat om handen hebben', zei Aalderink. De tentoonstelling is daarvoor prima geschikt, zeker tijdens of na een fietstocht langs scholtengoederen.

'Geschenk uit de hemel'
Voorzitter van Stichting Molen Bataaf Hans Donderwinkel vertelde dat bij de restauratie van de molen was gesuggereerd om de molenbelt groter te maken, zodat er twee gescheiden ruimtes in konden worden gemaakt. Eén ruimte kon dan verhuurd worden, zodat die nog wat extra inkomsten op kon leveren. Zo'n ruimte moet enigszins aangekleed worden. Foto's van de restauratie en de molen zelf wilde het bestuur niet gebruiken. Al snel werd aan een tentoonstelling over de scholtengoederen gedacht, want de molen was opgericht door achttien scholten. Met de jaarlijkse opbrengst van de molen ondersteunden zij een dominee van de Hervormde kerk. In 2010 was er al een eerste tentoonstelling over de scholten ingericht, maar intussen was de behoefte ontstaan om meer informatie over het onderwerp te geven. "Het boek van Arjan Ligtenbarg over de scholtengoederen kwam als een 'geschenk uit de hemel', zei Donderwinkel.

Aantrekkelijk in beeld gebracht
Alle informatie die Arjan Ligtenbarg verzamelde over de scholtengoederen voor zijn boek 'Scholtengoederen rondom Aalten, Dinxperlo en Winterswijk', dat in in 2016 verscheen, is gebruikt voor het samenstellen van de vernieuwde tentoonstelling. "We hebben het op een voor iedereen begrijpelijke wijze willen presenteren", zei Donderwinkel. "Ik hoop dat u het mooi en interessant vindt." Daarna gaf Ligtenbarg een korte lezing over de scholtengoederen, waarin hij nog eens aangaf dat niet elke boerderij met een imposant voorhuis een scholte was. In de 19de en 20ste eeuw zijn er veel boerderijen bij gekomen, die we nu scholtenboerderij noemen, maar dat oorspronkelijk niet waren. Scholten waren in de Middeleeuwen de beheerder voor een graaf of een bisschop of een klooster van de boerderijen die bij hen in bezit waren. Van deze 'echte' scholten zijn er in Winterswijk niet veel geweest. Het verhaal van de scholten heeft echter veel meer aspecten. Dat wordt met foto's, documenten, teksten en kaarten op een aantrekkelijke manier in de vernieuwde tentoonstelling in beeld gebracht.