Vuil spel rondom kleiput Driemarkweg

Al een aantal weken verbazen wij ons over de gang van zaken rondom de kleiput aan de Driemarkweg. Een aantal zaken spelen hier door elkaar op een naar ons idee niet juiste manier.

Ten eerste is daar de verontreinigde grond van de spoorzone. Grond, waarvan al in 2014 door de toenmalige wethouder is aangegeven dat deze vervuild tot zeer vervuilde grond is, dieselolie, zware metalen en andere stoffen waarvan bekend is dat dit onder en rond het spoor gevonden wordt is aanwezig. Het college gaf in de stukken in 2014 aan dat de grond niet gereinigd ging worden. Het gaat hier om dezelfde grond, die nu als licht verontreinigd gestort gaat worden in de put aan de Driemarkweg.

Het daaraan regelrecht gekoppelde gegeven is dat de spoorzone voor 1 december leeg moet zijn omdat er een deal is met Pro-Rail over grondaankoop van de spoorzone. Het gaat immers bijna een half miljoen kosten als de grond niet verwijderd is. Toeval dat dit nu op de agenda staat? Wij denken van niet.

Vervolgens komt er de constructie die verbazing oproept. We hebben het hier over een ingreep in een ecologische zone met vervuiling. Hoe kunnen we met vervuilde grond de natuur opwaarderen. Het is naar ons idee een omleidingsroute om het buiten de raad te houden. Wanneer het om natuur gaat, is het immers een bevoegdheid van het college. Is het ruimtelijke aanpassing, dan moet het langs de raad.

Wat wij ons afvragen is of er schade zal ontstaan aan de aanwezige natuur. Is er een risico op schade, ook al is dit tijdelijk, dan is dit niet toegestaan en dat moet van te voren in kaart worden gebracht. De Wet Natuurbescherming bepaald dat vaste leefgebieden van beschermde soorten niet mogen worden aangetast. De gemeente zal dus een natuuronderzoek moeten doen dat inzicht geeft in de vraag welke effecten zijn te verwachten op de natuur en of dat toelaatbaar is.

Tot slot verbazen wij ons over de wijze waarop de betrokkenenparagraaf hier genegeerd wordt. Inhoudelijk constructieve communicatie met de betrokkenen heeft naar ons idee niet plaatsgevonden.

Wij willen u als raad meegeven dat U de regievoering hierin op een democratisch erg twijfelachtige wijze uit handen is genomen. Wij vragen u dan ook om de regie op dit onderwerp weer terug te nemen van het college en in goed overleg met de omwonenden en andere belanghebbenden tot een andere keuze te komen. Neem daarbij ook de recente beslissingen in bijvoorbeeld de gemeente Maas en Waal in gedachte.

Een afvaardiging vanuit de provincie zal de locatie bezoeken om zich te laten informeren ter plekke en ook op dit niveau zal er aandacht aan besteed gaan worden.


SP Winterswijk


Lezing 'De schilderwijze van de oude meesters in de Gouden Eeuw'

WINTERSWIJK - Op donderdag 18 oktober wordt bij de Museumfabriek in Winterswijk een lezing gehouden over de schilderwijze van de oude meesters in de Gouden Eeuw, gegeven door Gerd Renshof.

Veelal wordt gedacht dat in de zeventiende eeuw slechts één schildertechniek werd gebruikt, maar niets is minder waar. Zo schilderde Rembrandt anders dan Vermeer. Wat door beide schilders wel werd gedeeld, is de visie over de opbouw van het schilderij, een visie die zich langs verschillende lijnen ontwikkeld heeft vanuit het schilderen van iconen. Deze opbouw werd tot in de late negentiende eeuw toegepast en is voor iedere eeuw en voor ieder land anders. Na het grote impressionisme dat toen in opkomst was, is dit in de vergetelheid geraakt. Gerd Renshof heeft een grote kennis over de opbouw van de zeventiende-eeuwse schilderijen en heeft zich verdiept in de verschillende perspectiefvormen die door de oude meesters werden toegepast. In de lezing richt hij zich dan ook op de lagenopbouw, het perspectief en de compositietechnieken die in de schilderijen uit deze tijd werd gebruikt.

De lezing in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink begint om 20.00 uur. De entree kost drie euro voor leden van Vereniging Het Museum en vijf euro voor overige belangstellenden.


Kleuren vangen in de herfst

WINTERSWIJK - Op zondag 7 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur organiseert het IVN Oost Achterhoek een middag die in het teken staat van herfstkleuren. In plaats van insecten vangen,worden er kleuren gevangen. De locatie is de werkplaats van Marion van Noord, Morgenzonweg 99, Winterswijk.

Een van de natuurgidsen neemt de deelnemers mee door de tuin om mooi gekleurde bladeren zoeken. Dan volgt informatie over het waarom van het verkleuren van bladeren in de herfst en de opbouw van een blad. Vervolgens worden, na instructie, deze kleuren uitgewerkt met verf op linnen. Deelname is gratis, voor consumptie en materiaalgebruik wordt een kleine bijdrage gevraagd. Wel aanmelden, via telefoon of WhatsApp, 06-24199004.