De St. Helenakerk in Aalten. Foto: PR
De St. Helenakerk in Aalten. Foto: PR

Parochie St. Ludger stoot zes kerken af

Ook kerk in Meddo wordt 'onttrokken aan eredienst'

REGIO - De parochie St. Ludger sluit tussen nu en 2026 zes kerken. De St. Helenakerk in Aalten zal waarschijnlijk het snelst worden verkocht.

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw voltrekt zich in Nederland een proces van ontkerkelijking. Het kerkbezoek loopt sterk terug, het ledenbestand vergrijst, jongeren voelen zich niet meer betrokken en het aantal pastores en vrijwilligers neemt af. Daarnaast staan de financiën in de toekomst onder druk. Deze litanie treft ook de St. Ludgerparochie in de Oost-Achterhoek, waartoe de rk-kerken van Aalten, Bredevoort, Harreveld, Lichtenvoorde, Mariënvelde, Meddo, Vragender, Winterswijk en Zieuwent horen. Om de parochie voor de toekomst vitaal te houden is nieuw beleid onvermijdelijk, zo meldt het bestuur in een persbericht.

Op 26 september is het beleidsplan 'Op weg naar een nieuw pastoraal beleid 2018-2021' en het bestuurlijk beleidsplan 'Vertrouwen in de toekomst 2018-2023' aan de locatieraden en pastoraatsgroepen van de St. Ludgerparochie gepresenteerd. Bestuur en pastoresteam zullen in de komende tijd de plannen op iedere locatie toelichten en gelegenheid geven daarover vragen te stellen.

Concentreren van het pastoraat
De krimp heeft gevolgen voor de wijze waarop het pastorale programma de komende jaren kan worden aangeboden. Het team van pastores heeft ook de zorg voor de zeven locaties die vallen onder de St. Paulusparochie (Groenlo en omstreken). Het is niet meer doenlijk voor het kleine team van pastores om in zestien geloofsgemeenschappen op de oude voet door te gaan. Concentratie van het pastorale werk is noodzakelijk. De H. Eucharistievieringen zullen vooralsnog in elk weekend plaatsvinden in de kerken van Groenlo en Lichtenvoorde. Fasegewijs wordt het aantal vieringen op de andere locaties waarin een pastor voorgaat aangepast.
De locaties worden begeleid naar een andere wijze 'van plaatselijke geloofsgemeenschap zijn' binnen de parochie. De grote vraag is op welke wijze locaties met of zonder kerkgebouw present kunnen zijn op de eigen locatie, passend bij de mogelijkheden.

Kerken helaas sluiten
Het beleidsplan van het parochiebestuur sluit aan bij dat van het pastorale team. Het afstoten van kerkgebouwen is helaas noodzakelijk. Officieel heet dat: het onttrekken van kerken aan de Goddelijke eredienst. Aan die eindfase gaat een zorgvuldig plan en proces vooraf. Met ingang van heden wordt begonnen met de stappen in dat proces, waarbij ook gekeken wordt naar eventuele herbestemmingen. Dit proces dient uiterlijk 1 januari 2026 te zijn afgerond. Het is mogelijk dat een kerkgebouw eerder aan de eredienst onttrokken wordt als er een goede herbestemming gevonden is.

Vooralsnog behouden de kerken van Lichtenvoorde, Winterswijk en Zieuwent de liturgische functies. Uiterlijk op 1 januari 2026, of eerder in goed overleg, wordt aan de Aartsbisschop van Utrecht verzocht de volgende kerken aan de Goddelijke eredienst te onttrekken: de kerk van de H. Georgius en het H. Hart te Bredevoort, de kerk van de H. Agatha te Harreveld, de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes te Mariënvelde, de kerk van de H. Johannes de Doper te Meddo, de kerk van de H. Antonius van Padua te Vragender. Volgens de procedure van het bisdom Utrecht wordt voorgesteld de kerk van de H. Helena in Aalten met de pastorie in het najaar van 2018 al te verkopen. De kerk wordt uiterlijk 1 januari 2026 geleverd of eerder in goed overleg tussen de geloofsgemeenschap, het bestuur en de koper. Hoorzittingen voor de Aaltense geloofsgemeenschap zijn in oktober gepland. Het parochiebestuur dringt erop aan de huidige realiteit onder ogen te zien. Naast realiteitszin zijn nodig: vertrouwen in de toekomst, solidariteit tussen de lokale geloofsgemeenschappen en deelname van vrijwilligers. Kerk en geloof zullen in de Oost-Achterhoek blijven. Een parochieorganisatie die echter gebaseerd blijft op de vroegere volkskerk leeft, door maatschappelijke ontwikkelingen, in een te grote jas, aldus het bestuur.

Mantelzorgcafé

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 18 oktober is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur. De mantelzorgconsulent is uw gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Opgave is niet nodig; toegang gratis; koffie/thee krijgt men aangeboden.