Classic WM. Foto: M. ter Horst
Classic WM. Foto: M. ter Horst

Classic WM met l'Opéra et les Chansons

WINTERSWIJK - De ongeveer 60 leden van het regionaal gemengd koor Classic WM bereiden zich op dit moment intensief voor op het najaarsconcert in theater De Storm in Winterswijk. Het concert l'Opéra et les Chansons, dat op zondagmiddag 4 november wordt gehouden, staat volledig in het teken van de Franse muziek.

Frankrijk, een land waar we graag op vakantie gaan. Genieten van het gevoel van grandeur en het trotse uiterlijk van de grote Franse steden. Dit hoort u ook terug in grootse operawerken van Rossini en Bizet. Dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde wil met dit programma bekende werken laten horen die iedereen mooi vindt! Op deze middag kunt u genieten van prachtige stukken uit ondermeer 'De Parelvissers', 'Carmen' en 'Wilhelm Tell'.

Ook minder bekend werk
De Franse opera doet niet onder voor de Italiaanse. Echter, een programma met alleen Franse stukken is een zeldzaamheid. Dirigent Emile Engel wil u meenemen en ook laten kennismaken met werken die voor veel mensen minder bekend zijn. Zoals die van Massenet. Een Franse componist die in zijn tijd een hele grote was: hij schreef zo dertig opera's op een rij!
Dat we deze muziek niet vaak meer horen, heeft volgens Engel twee redenen: naar de opera gaan is volgens hem tegenwoordig alleen voor een select publiek en speelt zich af in grote steden, zoals bijv. het Prinsengracht Concert. Mensen gaan daar naartoe om erbij te zijn, zonder dat het uitmaakt wat en waarom er iets ten gehore wordt gebracht. En het grote publiek krijgt in de Opera ook vooral de Italiaanse kaskrakers voorgeschoteld, want dat is wat we kennen en verwachten. Classic WM wil in Winterswijk een ander geluid dichtbij laten komen.

Chansons: Maartje Waanders
Naast de allure gaan we ook naar Frankrijk voor het romantische platteland. De Franse ziel en passie weerklinkt niet alleen in operamuziek, maar ook in de chansons. Kleine liederen met grote zeggingskracht, in pure en kwetsbare eenvoud. Dat is ook de kracht van chansonnière Maartje Waanders, die als gastartieste een aantal van deze klassieke chansons zal vertolken. Zij zingt bijv. l'Ile Helene van Jacques Brel en Padam Padam van Edith Piaf. Het programma wordt omlijst door instrumentale solo-optredens, zoals van onze vaste pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht. Een harpist en een cellist brengen het prachtige Méditation uit de Thaïs van Massenet.

Solisten uit eigen kring
De solisten zijn uit eigen kring, zoals de Winterswijkers Henk van Duinen, Gerard Oxener en Jan Nijman, Marjon Westerdiep (Eibergen), Martin Hogenkamp (Lichtenvoorde) en Rachel Westerveld (Aalten). Zij zingen solo, of als duo dan wel met het koor, zoals Carmen. Regisseur Is Richard Sprokkereef, voor de techniek tekent John te Dorsthorst en voor de visuals André te Hennepe. De begeleiding doet Evert-Jan de Groot op de vleugel. Hij speelt als intermezzo 'Un Cygne' van Camille St. Saëns.

Dirigent Engel vindt Classic WM een fantastische groep om mee te werken. "In de afgelopen acht jaren hebben de zangers en zangeressen zich ontwikkeld tot een behoorlijk hoog niveau." Koor en bestuur durven volgens hem steeds grotere uitdagingen aan. "Er is een grote bereidheid om zich te verbreden. Muzikaal zijn grote stappen gemaakt."

Kaartverkoop
L'Opéra et les Chansons is op zondag 4 november 14.30 uur. Toegang 25 euro inclusief programma. Om 13.15 uur verzorgt dirigent Emiel Engel een (gratis) inleiding. Reserveren hiervoor is gewenst. Indien men hiervan gebruik wil maken, kan men dat bij de online boeking aangeven. Kaartverkoop via Theater De Storm: www.theaterdestorm.nl.


www.classicwm.nl