Remco Dikken, Vrolijk piraatje, 2016, Privécollectie. Foto: PR
Remco Dikken, Vrolijk piraatje, 2016, Privécollectie. Foto: PR Foto:

Vernieuwende hedendaagse
kunst in Villa Mondriaan

WINTERSWIJK - Naast de permanente tentoonstelling met het vroege werk van Mondriaan biedt museum Villa Mondriaan altijd een podium aan vernieuwers van deze tijd. Op 21 september wordt naast de hoofdtentoonstelling 'Het Spirituele Pad' over Piet Mondriaans religieuze zoektocht ook het werk van fotografe Stephany Caparn, kunstenaar Frank Bruggeman en schilder Remco Dikken onthuld. Deze expositie in het museum aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk loopt tot en met 3 maart volgend jaar.

Stephany Caparn (1991) laat zich in haar fotografie inspireren door de gestileerde werken uit de Renaissance. De focus uit die periode op het menselijk lichaam met kalme poses, opvallende plooien in de kleding en levensechte beelden komt in Caparns werk terug. Haar fotografie schetst een dromerig beeld van een betere wereld met kenmerkende modieuze outfits en zachte kleuren. In de serie 'Nobody Sees a Flower Really' speelt Caparn met de archetypes van vandaag. Volgens de Zwitserse psychiater Carl Jung zijn archetypes symbolische figuren die we op de een of andere manier onbewust begrijpen. Door levenservaringen zijn deze onderdeel geworden van ons collectieve onderbewustzijn. Caparn wil in de reeks portretten een nieuwe hedendaagse en meer diverse betekenis aan deze archetypes geven.

Natuurobjecten
Frank Bruggeman (1966) is als autonoom kunstenaar en ontwerper gefascineerd door de invloed van de mens op de natuur. In zijn installaties en natuurobjecten staat de menselijke omgang met het plantaardige centraal. Bruggeman verwerkt in zijn installaties vaak zowel wilde als gecultiveerde planten in levende en gedroogde staat. Hij betuigt hiermee zijn respect voor botanisch materiaal, dat vaak wordt genegeerd of genadeloos is afgedankt door de mens.
De in Hengelo geboren kunstenaar Remco Dikken (1981) tekent en schildert al jaren. Overal om zich heen vindt hij onderwerpen voor zijn kleine schilderingen, van een danseres tot aan het voetbalveld. Dikken legt de klemtoon in zijn werk vooral op het beeld. In ieder werk speelt een los onderwerp de hoofdrol, maar naast elkaar creëren de elementen uit de schilderingen een nieuw verhaal. Met de sterke lijnen, het gebrek aan perspectief en de typisch levendige en sfeervolle taferelen is het werk van Dikken steeds herkenbaar.
De openingstijden van museum Villa Mondriaan zijn: t/m 4 november 2019: dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur; 5 november 2018 t/m 10 maart 2019: vrijdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Informatie via 0543-515400 of de website.


www.villamondriaan.nl


Open debatronde: weinig discussie, veel eenstemmigheid

WINTERSWIJK – In de open debatronde in de gemeenteraadsvergadering kunnen raadsleden een stelling poneren of een idee lanceren, waarop andere raadsleden kunnen reageren. De gedachte was dat er zo meer discussie zou kunnen komen en de vergadering levendiger zou worden. De eerste debatronde werd in april gehouden. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd er door drie raadsleden gebruik van gemaakt. Ze spraken over artikel 1 van de grondwet, een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking en over de vliegtuigbewegingen boven Winterswijk. Het leverde weinig discussie op en veel eenstemmigheid.

Door Bernhard Harfsterkamp

Elvira Schepers (PvdA) vroeg aandacht voor artikel 1 van de grondwet. "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Schepers legde dat uit als dat 'in Winterswijk iedereen kan zijn wie die wil zijn'. Omdat dit in deze tijd niet meer altijd vanzelfsprekend wordt gevonden, vindt zij dat ook de gemeente een taak heeft on te zorgen dat iedereen dit kan. Daarom vindt zij dat iedere Winterswijker artikel 1 moet kennen. Zij stelde voor dit als gemeente onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met een projectie in het gemeentekantoor. Of door het te verbeelden in een kunstwerk. Ze overwoog een motie hierover in te dienen. De reacties van de andere partijen maakten duidelijk dat dit niet hoeft. Iedereen vond het een goed voorstel. De dag na de raadsvergadering was artikel 1 dan ook al te zien op de schermen in het hal van het gemeentekantoor. "Top!', reageerde Schepers op Twitter, "mag nog prominenter, maar het is een prima start."

Toegankelijkheid
"Winterswijk is voor iedereen", zei Loes ten Dolle (D66), "dat geldt ook voor mensen met een beperking." De toegankelijkheid voor deze groep Winterswijkers is niet optimaal. Zij was er zelf mee geconfronteerd bij het Tricotpark, waar ze een omgevallen rolstoel met een man ernaast aantrof. De val was ontstaan door de onregelmatige bestrating. Ten Dolle wil dat er een plan komt om Winterswijk volledig toegankelijk te maken voor iedereen. Wat daarvoor nodig is, wil zij graag bespreken met alle betrokkenen. Daarom stelde ze voor over dit onderwerp een ronde tafelgesprek te organiseren. Alle raadsfracties stemden ook hier mee in.

Minder vliegen
Steven Vuijk (CDA) had buiten een ander fenomeen ontdekt: een blauwe lucht vol witte strepen. Na er even over nagedacht te hebben wist hij dat deze afkomstig waren van de vele vliegtuigen die over Winterswijk vliegen. Al die vliegtuigen gebruiken veel brandstof en stoten veel koolzuurgas uit en zijn daardoor niet duurzaam. Als gemeente kun je niet veel doen aan die vliegtuigen, maar wel aan duurzaamheid. Daarom stelde Vuijk voor om in te zetten op het halen van meer mensen naar Winterswijk voor een vakantie. "Dan vliegen ze minder."


Vreemd en oud geld voor oogoperaties

REGIO - Lionsclub Oost-Achterhoek zamelde oud en vreemd geld in via inzamelzuilen bij Albert Heijn en Jumbo in Aalten, Winterswijk, Lichtenvoorde en Groenlo. De opbrengst, waarvan 10.000 euro in onze regio is bestemd om staaroperaties in derdewereldlanden mogelijk te maken, waardoor tenminste 3000 mensen weer kunnen gaan zien. Namens hen dankt de Lions iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor dit prachtige resultaat. De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro's. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogstbiedende verzamelaar verkocht.