De dikke eik op het Sieverdink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De dikke eik op het Sieverdink. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Fraaie foto's van de oudste en dikste boom van Winterswijk

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - In Galerie Foto Objectief is een tentoonstelling te zien van foto's van de dikste en oudster boom van Winterswijk.

Hij baseert dat op de groei van de boom die hij samen met zijn broer sinds 1973 heeft gemeten. De omvang is sindsdien met 98 centimeter toegenomen. Dat is een groei van 2,18 centimeter per jaar. De huidige omvang is zes meter. Als je dat deelt door de gemiddelde groei kom je op 275 jaar. Omdat er ongetwijfeld ook jaren zijn geweest waarin de boom nauwelijks groeide, vindt Van Prooije 250 jaar een mooi getal.

Prettige contacten met fotografen
"Ik mis zeer solitaire bomen in het Winterswijkse landschap", zei Van Prooije. "Daarom zijn wij heel zuinig op deze." Zijn vrouw zegt wel eens dat de eik meer aandacht krijgt dan zij. Van Prooije noemde het een leuk project. Vooraf was gevraagd of de fotografen de wei, waarin de eik staat, mochten betreden. Dat mocht en het leidde ook tot contacten met de fotografen, die Van Prooije als prettig had ervaren. Van de tentoongestelde foto's is een boek gemaakt, met daarin ook een gedicht van Kitty de Fauw en een verkorte versie van het bankjesverhaal uit deze krant over Sieverdink en de eik. Wim Terwel, die met het idee kwam voor dit fotoproject, overhandigde het eerste exemplaar aan Van Prooije. Aanleiding was een foto van de eik, die op de website Oud Winterswijk stond. De fotoclub bestaat tien jaar en bestaat uit zo'n 40 personen. Wethouder Elferdink vond de tentoonstelling een mooi initiatief vanuit de samenleving. Hij had waardering voor de galerie die er mede voor zorgt dat het Winterswijkse centrum gevarieerd en aantrekkelijk is. De eik is op allerlei manieren en vanuit allerlei perspectieven, zelfs vanuit de lucht, in beeld gebracht. Bijzonder is ook de streepjescode, die met takjes en ander materiaal van de eik is gemaakt. Als je die scant wordt de plek waar de boom staat aangegeven.

De openingstijden van de galerie in de Meddosestraat zijn te vinden op de website.


www.foto-objectief.nl/galerie


Maak kennis met Sportkaart Actief Winterswijk

WINTERSWIJK - Op 29 september organiseert de werkgroep sportkaart een inloopochtend waarbij kennis kan worden gemaakt met de sportkaart Actief Winterswijk. Dit vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in speeltuinvereniging de Rozenstraat (45a).

Tijdens de inloopochtend kunnen volwassenen kennismaken met de mogelijkheden van de sportkaart Actief Winterswijk. Er is dan een Fit-test door Wenters Sports Club, sport- en beweegactiviteiten waaronder actief wandelen en dynamic tennis en informatie over gezonde voeding door Renate Grevers.

De gemeente Winterswijk heeft samen met enkele sportaanbieders het initiatief genomen tot de sportkaart Actief Winterswijk. Het doel van de sportkaart is mensen het plezier van sport en bewegen te laten ervaren. Met de komst van de sportkaart kunnen inwoners op een laagdrempelige manier kennismaken met allerlei sporten en activiteiten in Winterswijk. Met de sportkaart Actief Winterswijk kunt u deelnemen aan alle activiteiten die worden aangeboden op de website. Deze activiteiten worden georganiseerd door sportverenigingen en sportorganisaties. Met de sportkaart kunt u met één account, sporten bij verschillende sportorganisaties.

Op de website www.actiefwinterswijk.nl is meer informatie te vinden. Eventuele vragen kan men stellen via e-mailadres actief@winterswijk.nl.