De initiatiefgroep, met van links af Eli Pietersz, Suzie Dekker, en Rob en Annette van Domburg Scipio met hun kleinzoon Jayden. Foto: Lydia ter Welle
De initiatiefgroep, met van links af Eli Pietersz, Suzie Dekker, en Rob en Annette van Domburg Scipio met hun kleinzoon Jayden. Foto: Lydia ter Welle

Meepraten over Moluks/Indische woongroep Rumah Kasih

Bijeenkomst in WUh op zaterdag 6 oktober

WINTERSWIJK – De initiatiefgroep Rumah Kasih houdt op zaterdag 6 oktober een bijeenkomst om informatie te geven en vooral ook te vergaren over hun plan voor het ontwikkelen van een woongroep voor mensen met een Moluks/Indische achtergrond.

Door Lydia ter Welle

Namens Rumah Kasih (wat staat voor 'het huis waar ik van hou') zegt Rob van Domburg Scipio: "Het gaat niet, zoals in een artikel in een dagblad werd gesuggereerd, om een verzorgingshuis, maar om een woongroep, waar mensen van Moluks/Indische achtergrond zelfstandig wonen, in hun eigen koop- of huurhuis. Een kleinschalig wooncomplex waar ze 'omzien naar elkaar'. Ze kunnen waar nodig een beroep doen op hulp van de andere bewoners van het complex, en als dat niet volstaat, kan professionele zorg of hulp van buiten worden ingeschakeld. En de woongroep zou wat ons betreft ook moeten beschikken over een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte."

Zelfstandigheid en privacy
Belangrijk is dus de waarborg van zelfstandigheid en privacy van de bewoners, en de Moluks/Indische achtergrond van de bewoners, maar tegelijk ook de mogelijkheid om elkaar – indien gewenst – te ontmoeten in de gezamenlijke ruimte van het complex. Daar zou bijvoorbeeld ook een verjaardag van een bewoner kunnen worden gevierd, of een gebedsbijeenkomst kunnen plaatsvinden, naast gelegenheid voor andere ontmoetingsactiviteiten.

'Naoberschap op z'n Moluks/Indisch'
Mensen die ten tijde van de dekolonisatie van Indonesië gedwongen werden hun thuisland te verlaten, zoals Molukse mensen en Nederlands-Indische mensen, zijn veelal gewend aan een cultuur waarin familie en de zorg voor de ouderen uit de familie vanzelfsprekend is. Net als dat overigens in kleine gemeenschappen op het Nederlandse platteland van oudsher het geval is. Denk maar aan de zo vaak geroemde cultuur van 'naoberschap' die de Achterhoek kent. Dat principe wil Rumah Kasih terugbrengen in de te realiseren woongroep.

Privacy en zelfstandigheid belangrijk in wooncomplex met koop- en huurhuizen

"Inderdaad", zegt initiatiefgroeplid Suzie Dekker. "Naoberschap, maar dan op z'n Moluks/Indisch. Want iemand voelt zich toch het meest op z'n gemak met mensen met soortgelijke leef- en eetgewoonten." Ze noemt als Winterswijks voorbeeld woongroep Den Pollewick, op de Meijerink, waar vijftigplussers op deze manier 'omzien naar elkaar'. Overigens: iedereen die zich 'senang' voelt bij de Moluks/Indische eet- en leefgewoonten, kan zich aansluiten bij de initiatiefgroep. "Dus ook 'blanken' zoals ik", lacht de Winterswijkse, die getrouwd is met een Molukker.

Bijeenkomst
Van Domburg Scipio: "Mensen die ouder worden – we denken aan de groep van 55 jaar en ouder – krijgen steeds meer behoefte om met gelijkgestemden te praten, over vroeger, over wat hen bindt. Wij willen zoiets graag realiseren voor mensen met een Moluks/Indische achtergrond, of voor 'gelijkgestemden'. Maar omdat we graag van de doelgroep willen horen wat zij denken dat er nodig is, houden we op zaterdag 6 oktober de bijeenkomst."

Tijdens die bijeenkomst geven enkele vertegenwoordigers van potentiële partners bij de realisatie van zo'n woongroep, zoals Marga Klompé en Nusantara Zorg, een inleiding over de manier waarop zij denken dat zo'n woongroep gerealiseerd kan worden. Na een warme lunch, bereid door Molukse vrijwilligers, wordt er in kleine groepjes van zo'n tien personen, gepraat aan de hand van een aantal vragen en stellingen. Deze 'dialoogtafels' staan onder leiding van professionals van Zorg Verandert, gespecialiseerd in dit soort processen. De informatie uit de dialoogtafels wordt opgetekend en verwerkt om tot een volgende stap te komen in de realisatie van de woongroep. Onderdeel daarvan is ook het ontwikkelen van een financieel plaatje voor de woongroep. "We stellen ons voor dat er een combinatie komt van huur- en koopwoningen in het complex, zodat er voor iedereen kansen zijn om mee te doen", aldus Eli Pietersz van Rumah Kasih.

Aanmelden
De bijeenkomst op zaterdag 6 oktober begint met de inloop vanaf 10.30 uur, gevolgd door om 11.00 uur de opening en de korte inleidingen. Na de lunch volgen de dialoogtafels, die om 15.45 uur worden afgesloten met een korte samenvatting en een informeel samenzijn tot 16.30 uur. De bijeenkomst is in de WUh aan de Torenstraat 9. Iedereen die graag wil meepraten is welkom; wel graag even aanmelden bij Suzie Dekker via tel. 06-25103540, of - bij voorkeur - per e-mail bij Rob van Domburg Scipio via rfdomburgscipio@hotmail.com, voor 1 oktober.