Ik vertrek

Regelmatig worstel ik met mijn identiteit. Ben ik een bier- of wijndrinker? Vorige week was ik op bezoek bij twee prachtige wijngaarden en had ik daarna vooral aandacht voor die smakelijke Winterswijkse wijnen. De Johanniters van beide wijngaarden smaakten uitstekend. Deze week staat bier weer centraal. Een mooie aanbieding in de supermarkt deed me speciale biertjes kopen, die overal in de Achterhoek en Twente steeds meer worden gebrouwen.

Op zondagmorgen luister ik naar het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd. Daarin wordt altijd op een boeiende wijze aandacht besteed aan de geschiedenis van alle tijden. Vanmorgen was er zelfs aandacht voor bier. Onlangs is er belangrijke ontdekking gedaan door archeologen. Daaruit bleek dat onze verre voorouders misschien eerder bier brouwden dan brood bakten. Dat bericht fascineerde me enorm. Je verwacht dat de mensen in die tijd nog op de eerste plaats bezig waren met hun dagelijkse voedsel, want dat was niet in zulke ruime mate gemakkelijk verkrijgbaar als nu. Maar het was het genotmiddel dat eerder was ontwikkeld. De mens heeft altijd al plezier aan het leven willen beleven! Dat hoor ik graag. Werken om te leven en niet andersom.

Het bakken van brood en het brouwen van bier met graan zijn twee belangrijke uitvindingen. Het zijn twee knappe ontdekkingen, want graankorrels worden niet zomaar brood of bier. Daar zijn een aantal lastige voor nodig. Bier brouwen is nog iets ingewikkelder dan brood bakken. De archeoloog in het radioprogramma achtte het daarom niet zo waarschijnlijk dat het bier er eerder was dan het brood. Hij twijfelde ernstig aan de berichten van zijn vakgenoten. Dat vond ik wel jammer, maar voor mij is blijven hangen dat bier er eerder was dan brood. Daardoor smaakt dat nog beter.

Op zaterdagavond werd ik ook al op de Duitse televisie geconfronteerd met bier. Het is weliswaar nog geen oktober, maar in München werd al het Oktoberfest geopend. De minister-president van Beieren komt dan prominent in beeld met een bierpul, waar een halve liter bier in past. Daarvan drinkt hij er minstens vijf. Dat feest duurt twee weken lang en er worden zes miljoen bezoekers verwacht. Zouden die zich allemaal bewust zijn dat het aan een toevallige ontdekking erg lang geleden is te danken dat we bier kunnen drinken?

Zelf geniet ik vooral van bier in stilte in mijn eigen huis. Maar zaterdagavond werd ik weer geconfronteerd met een ergerlijke gewoonte van Nederlanders. Zij willen overal commentaar op hebben. Ooit in de onwaarschijnlijke tijden dat er nog geen computers en slimme telefoons waren kreeg ik daar weinig van mee. Tegenwoordig kijk ik af en toe op de sociale media. Blijkbaar op de verkeerde momenten, want zaterdagavond viel mij op dat een programma als "Ik vertrek" tot allerlei grappig bedoeld maar vervelend commentaar leidde. Om te voorkomen dat ik dat de komende zaterdagen weer mee zal maken heb ik zondag besloten dat ook ik vertrek. Zonder slimme telefoon. Ik ga twee weken bier drinken in München, want ik wil dat oktoberfeest toch eens meemaken. Een Lederhose heb ik al besteld.