De Hilgeländer Musikanten. Foto: PR
De Hilgeländer Musikanten. Foto: PR Foto:

Hilgeländer Muzikanten in de Mattelier

GROENLO - De Hilgeländer Musikanten uit Meddo geven op zondag 25 november een Naoberconcert in de Mattelier in Groenlo.

Tijdens het concert speelt de kapel die onder leiding staat van André van Huizen, bekende en minder bekende Egeländer muziek. Op het programma staan herkenbare marsen, swingende polka's en verrassende walsen. Bekende klassiekers, maar ook moderne die door de eigen leden zijn geschreven en gearrangeerd. Unieke muziekwerken dus.
De Hilgeländer Musikanten komen van oorsprong uit het Winterswijkse kerkdorp Meddo. Maar momenteel komen de leden uit verschillende buurtgemeenten, waaronder Groenlo. De muzikanten komen graag naar de Mattelier in Groenlo om daar hun Egerländer klanken te laten hoor.
Kaarten zijn vooraf te bestellen via de ticketline van de Mattelier en zijn verkrijgbaar aan de kassa.
Aanvang concert is 14:30 uur en de zaal is om 14:00 uur open. De entree is negen euro, en dat is inclusief een consumptie en de garderobe.


hilgelandermusikanten.nl


Met Japanse duizendknoop vervuilde grond uit Bredevoort gestort in Winterswijk

AALTEN/WINTERSWIJK - In juli bleek de woningbouwlocatie aan de Bekendijk 'vervuild' te zijn met Japanse duizendknoop. Deze exoot is een woekeraar. Er wordt gezegd dat die zelfs door fundamenten heen kan groeien. Daarom moest de grond waarin zich restanten van deze duizendknoop bevonden afgevoerd worden. Een strop voor de gemeente van anderhalve ton euro. Wethouder Ted Kok vertelde in het ronde tafelgesprek ruimte dat hij er een weekje een knoop van in de maag heeft gehad. Eddy Smits (HMV) noemde het met "een tank op een beer schieten". Hij wilde weten of het niet anders opgelost had kunnen worden. Volgens hem was er echter geen andere keuze mogelijk dan de grond af te voeren.

Waar de Japanse duizendknoop bij de Bekendijk precies vandaan komt is onbekend. "Die was al wel in het gebied aanwezig", zei Kok, "en zat niet in extern aangevoerde grond."Een kleine meevaller is dat de grond niet naar Twente hoeft te worden afgevoerd, maar in de buurt gestort kan worden. Dat heeft de sanering iets goedkoper gemaakt. Kok meldde dat burgemeester en wethouders van Winterswijk toestemming hebben gegeven om de grond in een voormalige kleiput aan de Driemarkweg te storten. Ten behoeve van natuurontwikkeling wordt deze plas ondieper gemaakt. Daarvoor mag licht vervuilde grond gebruikt worden. Het College van B en W van de gemeente Winterswijk heeft onlangs besloten dat de verondieping van de plas doorgaat.

Laatste woord over verondieping kleiput nog niet gezegd
Toch is er nog discussie over. Bewoners van de Driemarkweg hebben in een reactie op de omgevingsvisie voor het Molenveld en omgeving, waarin de voormalige kleiput ligt, bezwaar aangetekend tegen deze natuurontwikkeling. Zij willen dat de plas blijft zoals die is. In de commissie Ruimte zal aanstaande woensdag de Winterswijkse gemeenteraad een mening geven over de visie en de kleiput. Tot nu toe was er wel een meerderheid in de Winterswijkse gemeenteraad die instemde met de verondieping van de plas. Naast de kleiput ligt de voormalige WALD (Winterswijk,Aalten, Lichtenvoorde, Dinxperlo)-stortplaats. Deze moet binnenkort eveneens aangepakt worden en van een nieuwe afdeklaag worden voorzien. Op de huidige afdeklaag groeit de Japanse duizendknoop massaal.