De druivenplukkers van Wijngaard Hesselink met burgemeester Bengevoord. Naast hem Gerhard Ensing. Foto: Wijngaard Hesselink
De druivenplukkers van Wijngaard Hesselink met burgemeester Bengevoord. Naast hem Gerhard Ensing. Foto: Wijngaard Hesselink Foto:

Helft druiven Wijngaard
Hesselink is al geplukt

Gerhard Ensing heeft geen tijd om zich te vervelen

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink heeft geen klachten over de lange hete zomer. De druiven zijn daardoor al eerder rijp. In voorgaande jaren begon de pluk pas rondom 1 oktober. Dit jaar begonnen de vrijwilligers al in de eerste week van september met de pluk. Op dinsdag 11 september is al de helft van de druiven geplukt. Op deze warme nazomerdag heeft Ensing nauwelijks tijd van praten. Regelmatig moet hij een gast op het terras bedienen. "Dat blijft maar doorgaan. Het terras heeft nog nooit zo goed gelopen als dit jaar." Later op de middag moet hij ook nog druiven wegbrengen naar Bentelo, waar de wijn wordt gemaakt.

"De bekendheid van Hesselink Wijn neemt nog steeds toe", zegt Ensing, "Er komen ook steeds meer Duitsers." Hij heeft dat nog niet gezegd of hij moet al weer opstaan om een Duitse gast een kopje thee met kaasblokjes te serveren. "Met een glaasje wijn smaakt dat beter", zegt hij even later. In de weekenden is het nog drukker op het terras. Dan en soms ook door de week heeft hij hulp van zijn zus en van vrijwilligers, maar het terras doet hij vooral zelf. Midden in de pluktijd is hij zelf niet bezig met druiven plukken. Daarvoor is er een vaste groep vrijwilligers, die hij aan het begin van de dag goed uitlegt waar ze op moeten letten. "Het zijn vooral 65-plussers. De groep groeit nog steeds." Hij hoeft de geplukte druiven niet meer te controleren, maar elke gevulde bak komt hem nog wel onder ogen.

Voor iedere smaak
De wijngaard is nog steeds drie en halve hectare groot, maar het aantal verschillende druiven dat er wordt verbouwd is toegenomen. Intussen levert Wijngaard Hesselink achttien verschillende soorten wijn. "Daar komen er volgend jaar nog meer bij, want we hebben chardonnay en sauvignon gris druiven bijgeplant." Ensing vindt het belangrijk dat er voor iedereen een Hesselink Wijn is die lekker wordt gevonden. Rood, wit, rosé, van droog naar zoet, dessertwijn, er is voor iedere smaak en alle gangen bij een diner een passende wijn bij hem te vinden. Ze worden verkocht zonder dat hij er veel reclame voor hoeft te maken. De mond-tot-mondreclame van kopers en terrasgasten werkt blijkbaar goed.

Prinsjesdiner
Daarom stuurt Gerhard Ensing niet elk jaar zijn wijnen in om te laten beoordelen bij wijnkeuringen. Daarvoor moet namelijk geld betaald worden. Als hij dat wel deed heeft hij al verschillende keren een prijs gewonnen. Een bekende prijswinnaar was de strowijn, de dessertwijn die hij al jaren maakt. Dit jaar deed hij mee aan de wijnkeuring van de lage landen. Hij werd bekroond voor drie rode wijnen. De pinotin barrique kreeg goud, de regent zilver en de regent barrique brons "al was die eigenlijk nog te jong". Goede reclame is ook dat zijn wijn wordt geschonken tijdens het Prinsjesdiner, een van de activiteiten die vooraf gaat aan Prinsjesdag. De provincie Gelderland is uitgekozen om het diner te verzorgen en daarvoor is Hesselink Wijn uitgekozen. "Ministers kunnen de solaris barrique proeven."

'Belangrijkste dat de mensen tevreden zijn'

De vroege oogst zegt nog niets over de kwaliteit van de wijnen. Elke dag worden de suikers en zuren in de druiven gemeten. Bij een bepaald suikergehalte moeten ze geplukt worden. Dit jaar is dat vroeger, maar pas later in het jaar zal blijken hoe smakelijk de verschillende wijnen zijn. "2016 was een perfect jaar", zegt Ensing, "toen was de nazomer heel goed." En die is het belangrijkst voor de wijnen, want enkele late soorten zijn nog niet geoogst. Het mag dan zeker niet te veel regenen. Het gaat goed met de wijnen van Wijngaard Hesselink. "Ik heb geen tijd om me te vervelen." Hij merkt niet dat mensen de gemiddeld wat hogere prijs voor zijn Achterhoekse streekwijnen niet meer willen betalen. "De wijnen lopen goed. Hier hebben ze dat er wel voor over. Ik hoor geen klachten. Het belangrijkste is dat de mensen tevreden zijn." Hij is dan ook een gelukkige wijnboer. "Het gaat goed, de wijn is lekker, het terras is gezellig, ik heb niet veel te klagen."

Wie kennis wil maken met Wijngaard Hesselink en de wijnen van dit wijngoed kan op 22 en 23 september de open wijndagen bezoeken. Het programma is te vinden op http://www.wijngaardhesselink.nl/opendag/opendag.html.


Leger des Heils zoekt collectanten

WINTERSWIJK - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Winterswijk voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus.
Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Aanmelden kan via www.legerdesheils.nl/collecte.