Volledige bedrag burgercheques oegekend

WINTERSWIJK – De werkgroep Burgercheques stelt de gemeenteraad voor om vier initiatieven te belonen met in totaal 3750 euro. Hiermee drukt de gemeenteraad waardering uit voor "initiatieven van burgers die leiden tot een verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap". De bijdragen zijn bedoeld voor de organisatie van de avondvierdaagse, voor de aanschaf van een matrixbord in het buitengebied waarop de snelheid van passerende auto's zichtbaar wordt, voor de organisatie van de landelijke actiedag tegen onveilige situaties op 28 oktober en voor onderhoud van de vogelstang, die bij diverse volksfeesten wordt gebruikt voor het vogelschieten.

Door Bernhard Harfsterkamp

Vanaf 2015 zijn de burgercheques opnieuw ingevoerd en is hiervoor een budget van 7500 euro per jaar beschikbaar. De aanvragen worden elk half jaar beoordeeld door de werkgroep, die bestaat uit enkele raads- en commissieleden. Per half jaar kan maximaal 3750 euro toegekend worden. Voor de eerste helft van 2018 werden zes burgercheques aangevraagd. Twee verzoeken werden afgewezen en drie verzoeken konden niet volledig gehonoreerd worden, omdat het beschikbare bedrag voor het eerste half jaar niet mag worden overschreden. De 500 euro die de organisatie van de avondvierdaagse krijgt is nodig omdat door de toenemende veiligheidseisen de organisatie ingewikkelder is geworden. Jaarlijks nemen ruim 2000 wandelaars deel. "De avondvierdaagse is een belangrijk evenement om de sociale cohesie in Winterswijk te versterken en al jarenlang een groot succes", zegt de werkgroep.

Vergroten veiligheid
Het matrixbord waarop in het buitengebied de snelheid van passerende auto's zichtbaar wordt is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten. Als automobilisten zien dat ze te hard rijden passen ze misschien hun rijgedrag aan. Het bord is mobiel en zal telkens op een ander plek, bijvoorbeeld bij de basisscholen in het buitengebied, geplaatst worden. De gemeente Winterswijk heeft al zo'n bord, maar dat wordt al veel gebruikt. Daarom vindt de werkgroep verkeer en veiligheid van de Stichting Buurtschappenvisie de aanschaf van een tweede zinvol. De kosten bedragen 4000 euro. De werkgroep kent 1150 euro toe. Voor de rest van het bedrag zal de werkgroep andere financiering moeten vinden. Op 28 oktober wordt weer de landelijke actiedagen tegen onveilige situaties georganiseerd. De nadruk ligt op inbraakpreventie. De dag staat ook wel bekend als "één dag niet". Het is de bedoeling dat er die dag nergens ingebroken wordt. Bij de organisatie van deze dag is de Winterswijkse uitdaging betrokken. Deze organisatie heeft 2000 euro aangevraagd. Hiervan wordt de helft toegekend.

Twee niet gehonoreerd
Een vogelstang wordt gebruikt bij koningsschieten, vosschieten en vogelschieten. De vrienden van het vogelschieten, een gezamenlijke organisatie van de buurtschapsverenigingen Miste, Brinkheurne, Ratum en Vosseveld, zijn in 2017 noodgedwongen eigenaar geworden van de stang. Daarmee zijn ze ook verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties, stalling en verzekering. De kosten voor 2018 worden geschat op 1282 euro. De werkgroep Burgercheques vindt 1100 euro een mooie bijdrage voor een "traditie die van groot belang is voor de sociale samenhang". Twee verzoeken worden niet toegekend. Het organiseren van muzikale avonden met opera- en operettemuziek in verzorgingstehuizen wordt niet gehonoreerd, omdat de aanvrager in 2016 al een burgercheque heeft gekregen voor vergelijkbare activiteiten. Ook de aanvraag voor het plaatsen van een windwijzer op de toekomstige uitkijktoren op de oude vuilnisbelt wordt niet gehonoreerd, omdat het nog niet zeker is dat de toren er komt. De gemeenteraad beslist op 27 september over het voorstel van de werkgroep. Tot nu toe werd het voorstel altijd overgenomen.

Gerrit Wieskamp wint bij de Boer Is Troef

WINTERSWIJK - De eerste kaartavond van het seizoen van De Boer Is Troef is succesvol verlopen. Er waren vijf nieuwe kaarters. Er werden hoge puntenaantallen gescoord. Eerste werd Gerrit Wieskamp met 5.438 punten. Op plek twee eindigde Janet te Brummelstroete met 5.221 punten en derde werd Rik Dekkers met 5.209 punten. De poedelprijs was voor Wim te Brummelstroete met 3.341 punten. De volgende kaartavond is op 27 september vanaf 19.30 uur in de Molenaar.