De organisatoren van het Oktoberfest. Foto: PR
De organisatoren van het Oktoberfest. Foto: PR Foto:

Tweede editie Oktoberfest op weiland naast 't Huitinkveld

WINTERSWIJK – Een echt Oktoberfest. Dus met Paulaner Oktoberfestbier. Geserveerd in pullen van een halve liter en een liter, zoals ook dat ook het geval is op het wereldberoemde Oktoberfest in München. En met Duitse snacks zoals Bratwurst en Currywurst.

Door Bart Kraan

Dat willen de organisatoren Lisanne Halleriet, Roy Stammers en Roy Heesen maken van de tweede editie van het Winterswijkse Oktoberfest. "We willen een echt Duits feest, de bezoekers krijgen ook alleen Duits bier en snacks", vertelt Lisanne Halleriet. "Vandaar dat ons feest ook een Oktoberfest wordt genoemd en niet een Oktoberfeest."
Dit tweede Oktoberfest wordt niet in oktober gehouden maar op zaterdag 29 september. "We krijgen wel eens opmerkingen van mensen die het raar vinden dat een Oktoberfest in september plaatsvindt", aldus Stammers. "Maar het Oktoberfest in Duitsland wordt officieel vanaf de eerste zaterdag na 15 september tot de eerste zondag van oktober gehouden. In dit geval van 22 september tot 7 oktober. Daar past een Oktoberfest op 29 september mooi in."
Plaats van handeling is, evenals vorig jaar, een feesttent op een weiland naast sportpark 't Huitinkveld, het onderkomen van FC Trias aan de Bataafseweg. Op dat weiland hebben de organisatoren de benodigde ruimte. Bovendien is het prima bereikbaar. "En we zitten er goed in verband met geluidsoverlast", zo verwijst Halleriet naar het feit dat de buren van FC Trias op een behoorlijke afstand van 't Huitinkveld wonen en dus weinig overlast zullen ondervinden.

Voor het Oktoberfest kunnen belangstellenden kiezen uit Maestro-kaarten of kaarten eerste klas daar waar vorig jaar bezoekers nog konden kiezen uit VIP-kaarten en kaarten eerste, tweede of derde klasse. "We hebben de tafelschikking veranderd", verklaart Stammers. "Vorige keer stond het podium aan de zijkant en stonden de tafels en stoelen eromheen. Nu staat het podium op de kopse kant met de tafels en stoelen voor de bezoekers met Maestro-kaart daarvoor. De mensen die een kaartje voor de eerste klasse hebben zitten daarachter. Deze indeling is voor ons wat gemakkelijker, want zo kunnen we beter het vip-gedeelte van de eerste klasse scheiden. Vorig jaar was het gemakkelijk om van de ene in de andere klasse te komen. Dat wordt nu gemakkelijker voorkomen."

Op dat podium treedt een echte Duitse Oktoberfestband op die traditionele Duitse muziek zoals schlagers speelt. "En er komt mogelijk nog een surprise-act, die heel geliefd is in Winterswijk", vertelt Halleriet. "Of die komt, hangt af van het aantal verkochte kaarten."
De bezoekers drinken tijdens het Oktoberfest Paulaner Oktoberfestbier, dat wordt gebracht door mensen die zijn gekleed in Lederhosen of Dirndl. Zij serveren het bier in pullen van een halve liter of een liter die ze met een aantal tegelijk dragen. "De mensen kunnen ook frisdrank drinken, dat krijgen ze in een flesje in een halve literglas", aldus Stammers.

Het Oktoberfest begint om zaterdag 29 september om18.00 uur maar wordt om ongeveer 19.30 uur officieel geopend door Anouk Schreurs, die dit jaar fungeert als het 'gezicht' van het Oktoberfest en te zien is op de reclameflyers, burgemeester Joris Bengevoord en een aantal van zijn Duitse collega's. Het feest duurt officieel tot middernacht. Stammers: "Maar we hopen dat de gemeente ons toestemming geeft om een uur langer te mogen doorgaan."
De drie organisatoren hopen op eenzelfde sfeer als vorig jaar. "Toen was het heel leuk, we kregen echt gigantisch veel positieve reacties", vertelt Halleriet. "Dat hadden we niet verwacht."
Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.oktoberfestwinterswijk.nl of bij de VVV. Maestrokaarten kosten 29,50 euro, kaarten eerste klas 19,95 euro.