Woningbouw voormalige terrein Autopalace dichterbij. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Woningbouw voormalige terrein Autopalace dichterbij. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vergunning voor woningbouw op voormalig terrein Autopalace

WINTERSWIJK - Burgemeester en wethouders hebben besloten een omgevingsvergunning af te geven voor de bouw van 21 woningen op het terrein waar Autopalace heeft gestaan. Voor dit gebied op de hoek van de Singelweg en de Waliënsestraat was in 2009 al een vergunning afgegeven voor 25 woningen. Door de economische crisis van die tijd werd er niet gebouwd. Ook ging de projectontwikkelaar failliet, waarna het terrein verloederde. Omwonenden vroegen hiervoor regelmatig aandacht. Het leidde er toe dat het terrein in 2016 al enigszins werd "schoongemaakt". In 2017 werd de voormalige garage met bijgebouwen eindelijk gesloopt en werd de aanvraag voor de woningbouw ingediend. De omwonenden werden hierover tijdens een bijeenkomst over ingelicht.

Door Bernhard Harfsterkamp

Drie zienswijzen
Er worden elf appartementen gebouwd en negen grondgebonden woningen. Aan de Singelweg is ook nog ruimte voor twee woningen, maar hiervoor wordt een aparte aanvraag ingediend. De nieuwe woonwijk zal 't Wijkse Park worden genoemd. Tijdens de periode waarin het bouwplan ter inzage lag zijn er drie zienswijzen ingediend. Eén aanwonende maakt zich zorgen over de aantasting van zijn privacy, omdat er een nieuwe woning nabij zijn huis verschijnt. Door aanpassingen aan deze woning, die zijn opgenomen in het bouwplan, vindt de gemeente dat voldoende is tegemoet gekomen aan de bezwaren. Bewoners van de Bloemstraat wijzen erop dat de ontsluiting aan de achterzijde van hun percelen in gevaar komt. Volgens de gemeente is hiervan geen sprake. Bewoners van de G.J. Bentstraat willen niet dat hun straat wordt verbonden met de straat die over 't Wijkse Park naar de Waliënsestraat loopt. In het oorspronkelijke plan van 2009 was deze verbinding er ook niet. Volgens de gemeente wordt dat veroorzaakt door de veranderingen in het plan. De nieuwe bewoners zullen niet meer parkeren op eigen terrein, maar in parkeervakken in de straat. Als de verbinding er niet komt moeten voertuigen keren op de weg en dat vindt de gemeente onwenselijk. De gemeente is er niet bang voor dat er veel meer verkeer door de G.J. Bentstraat zal komen.


Carillon jukebox

WINTERSWIJK - Op monumentendag, zaterdag 8 september, vindt er rond het carillon in de Jacobstoren te Winterswijk iets bijzonders plaats. Tussen 12.30 en 13.30 uur fungeert het carillon als een jukebox. Buiten, voor de toren, kan een titel worden gekozen uit een playlist. Het verzoeknummer wordt vervolgens door de beiaardier live gespeeld. De playlist bestaat uit tientallen titels met muziek van alle eeuwen en smaken: van Bach tot de Beatles, van Mozart tot Michael Jackson. Vanwege de openstelling van de toren is het ook mogelijk de beiaardier aan het werk te zien in de speelcabine.