Dirk Willink bij de Boven-Slinge naast zijn huis in 't Woold. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Dirk Willink bij de Boven-Slinge naast zijn huis in 't Woold. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk tien jaar

Dirk Willink volop bezig met uitvoeren activiteiten van de stichting

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk bestaat dit jaar tien jaar. Veel Winterswijkers zullen deze naam niet kennen, maar ze zijn wel vaak in aanraking geweest met een van de activiteiten, waarbij de stichting was betrokken. Denk aan het BOS-project, waarin het oude bleekhuis aan de Boven-Slinge, de Oliemolen en het Strandbad met elkaar in samenhang werden gebracht, waardoor gemakkelijker subsidies voor de onderdelen binnen gehaald konden worden. Denk aan het Steengroevetheater of het bezoekerscentrum, dat bij de Steengroeve zal worden gerealiseerd. Hierbij valt vaak de naam van Dirk Willink, de man achter de stichting.

Tijdens het grasmaaien
De Stichting is opgericht in 2008, omdat Willink vond dat er te weinig aandacht was voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en landgoederen in het Nationaal Landschap Winterswijk. "Er zijn vaak veel goede ideeën", vertelt Willink, "maar mensen weten vaak niet hoe ze die moeten realiseren. Het kost ze ook moeite om de financiën er voor rond te krijgen. Daardoor raken ze ontmoedigd." Willink constateerde dat er geen organisatie was, waar deze mensen hulp konden krijgen. Tijdens het grasmaaien rondom zijn huis in 't Woold dacht hij er over na. "Ik ben twee uur bezig met het grasmaaien en kan dan twee uur nadenken. Daarbij heeft de stichting zich in mijn hoofd ontwikkelt." Ook bedacht hij daarbij diverse plannetjes voor Winterswijks Belang, de partij waarvan hij van 2006 tot 2012 fractievoorzitter was. Na het idee voor de stichting te hebben besproken met diverse mensen werd die opgericht. Willink is iemand met een groot netwerk, met volharding en hij weet de weg, waardoor projecten kunnen worden gerealiseerd. Niet altijd, want ook Willink was betrokken bij plannen die niet konden worden gerealiseerd.

BOS-project
Het hoofddoel van de stichting is een 'duurzame instandhouding en versterking van het Nationaal Landschap Winterswijk'. Projecten die hierbij passen worden opgezet en/of ondersteund. De stichtingen kan ook als beheerder of eigenaar optreden van waardevolle gebouwen en landgoederen in het Nationaal Landschap. Daarnaast wordt geprobeerd Winterswijk landelijk en zelfs internationaal onder de aandacht te brengen. In 2008 begonnen de werkzaamheden voor de stichting rustig te lopen. Een stroomversnelling kwam er toen hij op de Plekepol had gesproken over de toekomst van het oude Bleekhuis. Teruglopend naar zijn auto viel Willink's oog op de Oliemolen, die op dat moment leeg en te koop stond. Via Winterswijks Belang was hij ook nauw betrokken bij de pogingen om het Strandbad met het paviljoen te restaureren. Het viel op dat moment niet mee om er geld voor te krijgen. "Als we nou deze drie projecten combineren", dacht hij, "misschien is het dan gemakkelijker om te realiseren." Er werd een gebiedsvisie opgesteld, waarna het inderdaad gemakkelijker bleek om subsidiepotten te openen. Het BOS-project is inmiddels afgerond. Vorig jaar konden de Oliemolen en de watermolen van Den Helder gerestaureerd opgeleverd worden. Het Strandbad is al weer langer open en het paviljoen is de Strandlodge geworden. Alleen het werklandschap op het bedrijfsterrein van de voormalige Destructor is er nog niet.

Tricotgroep
De gedachten over andere werkzaamheden ontstonden in 2008 ook omdat er op de dierenartspraktijk waar hij als dierenarts werkte met enige argwaan naar Willinks politieke activiteiten werd gekeken. "Ik had altijd wel wat met politiek. Op een gegeven moment vond ik dat ik er wat mee moest doen of er over moest ophouden." Dat moment kwam toen hij betrokken raakte bij de actiegroep die in 2005 tevergeefs een laatste poging deed om het nieuwe gemeentekantoor te vestigen in de Tricot. Die Tricotgroep en de groep die het Strandbad probeerde te behouden en eveneens op een nee van de gemeenteraad stuitte gingen bij elkaar zitten. Dat leidde tot de oprichting van Winterswijks Belang. Dirk Willink werd lijsttrekker. De partij kwam met acht zetels in de raad en leverde twee wethouders voor het nieuwe college. In de eerste jaren van WB stonden de verhoudingen in de gemeentelijke politiek nog op scherp. "Ik zag geen bezwaar om politiek actief te zijn naast mijn werk. Mijn collega's zagen dat anders. Die dachten dat het de praktijk zou kunnen schaden." Het leidde er toe dat tijdens het grasmaaien de nieuwe stichting vorm kreeg.

Voorstelling in de Steengroeve
Intussen was Willink ook betrokken geraakt bij de pogingen om opnieuw een voorstelling in de Steengroeve te organiseren. Bij de uitvoering van de Zauberflöte in 1989 was hij niet bij geweest, maar hij hoorde er wel veel positieve verhalen over. Voor de opvoering van de Sound of Music had hij zich als figurant opgegeven. Die ging niet door. Of het kwam door het niet kunnen krijgen van de rechten of de ontheffingen om in een natuurgebied een evenement uit te voeren is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar rond 2008 kwamen bij Willink en anderen toch weer de gedachten om opnieuw iets op die bijzondere plek te organiseren. "Niemand wilde het trekken en daarom heb ik dat op me genomen." Na vele jaren praten met onder andere Gerard ten Dolle van de Sibelco, de exploitant van de groeve waar een nieuwe voorstelling was gedacht, lukte het om 2010 Jesus Christ Superstar uit te voeren. Het Steengroevetheater is inmiddels alom bekend en de (bijna) jaarlijkse voorstellingen trekken bezoekers uit Winterswijk en ver daarbuiten. Volgend jaar wordt opnieuw de Zauberflöte opgevoerd, dertig jaar na de eerste voorstelling.

Sterren gunstig
Voor de werkzaamheden die Dirk Willink verricht voor het Steengroevetheater en voor het realiseren van het bezoekerscentrum bij de Steengroeve wordt hij door de Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk om niet ter beschikking gesteld. Dat betekent niet dat hij er niet voor betaald krijgt. Hij en zijn gezin moeten ook kunnen leven. Het geld waarvan hij betaald wordt is afkomstig van giften van particulieren en van fondsen. Daarnaast zijn er subsidies die voor andere projecten binnen komen, waarvoor uiteraard werk uitgevoerd wordt. De stichting heeft de ANBI-status, wat betekent dat de giften van de belasting afgetrokken kunnen worden. Na een minder drukke periode in de tijd van de economische crisis heeft Willink nu weer zijn handen vol aan al het werk dat hij via de Stichting uitvoert. Het is gevarieerd werk en hij is niet iemand die elk uur declareert. Hij is niet alleen bezig om financiën voor projecten te werven of ze te begeleiden, maar was ook de bouwcoördinator bij de verbouwing van de Villa Mondriaan. Momenteel gaat veel aandacht uit naar het bezoekerscentrum bij de Steengroeve. Nu het nieuwe college van B en W het heeft omarmd "staan de sterren gunstig voor in ieder geval het bezoekerscentrum."

Meer informatie over de Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijken alle activiteiten waarbij Dirk Willink was betrokken zijn te vinden op www.stichtingerfgoed-nlw.nl