Het bestuur van Stichting Trekkertrek Winterswijk. Foto: Bart Kraan
Het bestuur van Stichting Trekkertrek Winterswijk. Foto: Bart Kraan Foto:

Duosleep bij tiende wedstrijd van
Stichting Trekkertrek Winterswijk

Jubileumeditie op zondag 2 september

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Het weiland op de hoek van de Huppelseweg en de Waliënseweg is zondag 2 september het toneel van de jaarlijkse trekkertrekwedstrijd van de Stichting Trekkertrek Winterswijk. Het evenement begint om 9.00 uur.

Het betreft een jubileumeditie want het is de tiende wedstrijd die de stichting op poten zet. "We hielden onze eerste wedstrijd in 2009, ook op de hoek van de Huppelseweg en Waliënseweg waar we altijd gezeten hebben", vertelt bestuurslid John Krosenbrink wiens stichting het stokje overnam van de vijftien jaar geleden opgeheven afdeling Winterswijk van jongerenvereniging Jong Gelre. "Die hadden de wedstrijd een paar jaar niet gehouden, omdat het een beetje was doodgebloed. Hun laatste wedstrijd was in 2004 of 2005. Wij hebben besloten om het weer op te pakken en hebben met hulp van leden van Jong Gelre, waarvan we het draaiboek konden gebruiken, het weer opgestart."

De tiende wedstrijd van de Stichting Trekkertrek Winterswijk kent een primeur. Want het is de eerste keer dat er, in twee klassen (10 en 12.5 ton), een duosleepwedstrijd wordt gehouden. In die klassen staat er dus niet één tractor voor de sleepwagen maar twee. "Dat heeft niets met het jubileum te maken. We hebben dat vorig jaar gezien bij een een andere wedstrijd van de Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek (TSTA, overkoepelende stichting die de reglementen vaststelt en de competitie voor de organisatoren van trekkertrekwedstrijden in Achterhoek en Twente organiseert, BK) en hebben besloten dat onderdeel aan onze wedstrijd toe te voegen omdat we iets meer deelnemers willen", vertelt Krosenbrink. "En we wilden iets lekker geks, iets anders aan het programma toevoegen'', zo haakt collega-bestuurslid Hendri Bronsvoort in. Hij geeft wel aan dat deelname aan de duosleepwedstrijd voor de deelnemers niet louter gekkigheid inhoudt. '''Want ze moeten er wel voor zorgen dat de tractoren goed bij elkaar passen", aldus Bronsvoort. Krosenbrink: "Ze moeten de tractoren bij elkaar zoeken of eentje aanpassen."
Voor de rest is de wedstrijd van zondag 2 september hetzelfde als bij het begin in 2009. De Stichting Trekkertrek Winterswijk zette toen twee sleepwagens in en doet dat nog steeds. "Een wedstrijd met één wagen is saai", zo geeft Krosenbrink aan. ''Het terugbrengen van een sleepwagen naar de startlijn duurt twee minuten. Als je maar één sleepwagen gebruikt, heb je tijdens die twee minuten geen actie. Maar als je twee sleepwagens inzet, gebeurt er elke minuut wat.''

Die opzet kunnen de deelnemers wel waarderen zoals ze ook tevreden zijn over de manier waarop de organisatie andere aspecten regelt. Het heeft de Stichting Trekkertrek Winterswijk in 2014 de titel 'Beste wedstrijd van de TSTA' opgeleverd. "De deelnemers kunnen elk jaar aangeven welke wedstrijd ze het beste vinden. Tijdens de eindbijeenkomst wordt bekend gemaakt wie gewonnen heeft, in 2014 waren wij dat", vertelt Krosenbrink. "Voorheen kregen de deelnemers aan de beste wedstrijd het dubbele aantal punten, nu is dat niet meer. In 2016 en 2017 werden we vierde. Dat geeft aan dat de deelnemers toch behoorlijk tevreden over onze wedstrijd zijn. We kregen regelmatig positieve commentaren."

Op zondag 2 september wordt op het weiland op de hoek van de Huppelseweg en de Waliënsweg, naast de duotrekklassen van 10 en 12.5 ton, gereden in de standaardklassen 2600, 3800, 4500, 7000 en 9000 kilo, de 5500 hobbyklasse en de 4500 sportklasse. De deelnemers in de standaardklassen maken gebruik van normale landbouwtractoren die zijn voorzien van onder mee een reguliere motor en transmissie. De deelnemers gebruiken een standaardtractor die is voorzien van een motor met maximaal vier cilinders en maximaal een turbo. "Maar op die turbo zit een restrictor, zodat iedereen gelijke kansen heeft", aldus bestuurslid Mike Bollen. De sportklasse is voor deelnemers met tractoren waarvan de motoren maximaal zes cilinders bevatten. Deze tractoren moeten zijn voorzien van een rolkooi en de chauffeurs moeten een helm, vierpuntsgordel en brandvertragende overall dragen.

De trekkertrekwedstrijd in Winterswijk is de achttiende van in totaal negentien die de TSTA dit jaar op het programma heeft gezet. De wedstrijd in Markelo van zaterdag 8 september is de laatste. Winterswijker Maik Vreman is nog in de race om de titel in de 4500-sportklasse.