Jeroen Brittijn praatte de optocht vaardig aan elkaar. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jeroen Brittijn praatte de optocht vaardig aan elkaar. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Het bloemencorso vanaf een tribunebankje

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Traditiegetrouw nodigt de burgemeester van Winterswijk gasten uit om met hem samen het corso vanaf een tribune bij het gemeentekantoor te bekijken. Dit jaar zelfs twee tribunes: aan beide zijden van de straat. Bernhard Harfsterkamp was er bij en schreef zijn indrukken op.

Tot diep in de nacht geplakt
"De afgelopen maanden, weken, dagen en uren is er weer hard gewerkt aan de wagens", vertelde Brittijn. Ook hij wees op het dahliatekort. "Er zijn dit jaar 25 tot 30 procent minder dahlia's, maar dat is de natuur." De corsobouwers hadden echter voor creatieve oplossingen gezorgd. Terwijl alle wagens passeerden was er betrekkelijk weinig te merken van een dahliatekort. De ene corsobouwer had een eigen dahliaveld met voldoende bloemen en een ander was weer geholpen door anderen die blijkbaar nog bloemen over hadden. Slechts bij enkele grote wagens in de A-klasse was te zien, dat er andere oplossingen met bijvoorbeeld mos en stro waren gezocht, maar die hadden dan ook veel meer dahlia's nodig. Op de wagen van de Genieters waren 120.000 dahlia's geplakt. Zoals gebruikelijk waren vele plakkers tot diep in de nacht bezig. "Was je op tijd klaar", vroeg Brittijn. "Ja hoor, om tien voor half vijf was de wagen af."

Wilhelmina's en vandalen
Enkele corsoclubs deden met meer wagens mee. Corso & Co zorgde voor een luchtig intermezzo. De 'twee Wilhelmina's', twee oudere 'dames' achter een met bloemen versierde rollator stoven op de tribune af, waarop burgemeester Bengevoord zat. Ze begroetten hem uitbundig en zetten daarna hun rollators stil voor de tribune. Met oranje pylons zetten ze een gedeelte van de Stationstraat af, zodat het duidelijk was dat zij voor de tribune hun eigen zitje hadden gecreƫerd. Ze hadden wat te drinken meegenomen en boden Jeroen Brittijn ook nog een glaasje wijn aan. Nadat de laatste wagen van Corso & Co was gepasseerd verdwenen zij echter weer in de optocht. Speeltuinvereniging de Vrees herinnerde nog aan een vervelend voorval van een jaar geleden, toen de bloemenracewagen van de de Vrees Kids die opgesteld stond bij de Tricot was vernield. Hun grote wagen "Maki-j-mi-j-now" (wat maak je me nou) is een reactie daarop. Ze bouwden opnieuw een racewagen, maar nu met vandalen (maki-apen) er op. Jeroen Brittijn bendrukte dat het bloemencorso in Winterswijk nog steeds gratis is voor de toeschouwers. Veel van die toeschouwers hebben vaak al via de collectes hun bijdrage gegeven. Met de bijdragen van sponsoren levert dat elk jaar nog voldoende geld op om het bloemencorso mogelijk te maken. De belangrijkste bijdrage wordt echter elk jaar weer geleverd door al die vrijwilligers die voor de wagens en de muziek zorgen.

Volle tribunes bij het gemeentekantoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp