Ook tennissen uitproberen kan met de Sportkaart. Foto: PR
Ook tennissen uitproberen kan met de Sportkaart. Foto: PR Foto:

Sportkaart: kennismaken met diverse sporten

Kosten: vijftien euro per maand

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Dit jaar introduceerde de gemeente Winterswijk de sportkaart: een kaart voor volwassen inwoners van Winterswijk waarmee ze voor vijftien euro per maand bij enkele geselecteerde sportverenigingen- of clubs kunnen sporten. "Een goede manier om inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse sporten", zegt Guido de Vries die het project namens de gemeente Winterswijk coördineert. Momenteel wordt er intensief gewerkt aan een nieuw aanbod én het werven van een vrijwillig ambassadeur om het aantal deelnemende sporters en verenigingen te vergroten. Dit aanbod zal tijdens de Nationale Sportweek die van 15 tot en met 29 september plaatsvindt gepromoot worden.

De sportkaart is bedoeld om meer inwoners aan het sporten te krijgen én uiteindelijk te houden. "Het is een mogelijkheid voor een laag maandelijks bedrag kennis te maken met diverse sporten", legt De Vries uit. "Voor vijftien euro per maand kan je op de site van Actief Winterswijk een sport kiezen die je wilt proberen. Iedere deelnemende vereniging bepaalt zelf haar aanbod en dat kan dan ook elke maand anders zijn. Zwembad Jaspers bijvoorbeeld bood elke maand een andere aquasportactiviteit aan. De eerste maand is overigens gratis en deelnemers kunnen de kaart elke maand verlengen."

Populair
In de eerste periode maakten twintig Winterswijkers gebruik van de kaart. Zwembad Jaspers was met Roy's Gym (Kickboksen) een van de meest populaire sporten in de periode voor de vakantie. Andere aanbieders waren onder meer het Budocentrum, Wivoc (beachvolleybal), Dynamic Tennisvereniging Winterswijk, basketbalvereniging Pytheas, FC Winterswijk (voetbal), Hockeyclub Avanti en tafeltennisvereniging SMD. "Ik verwacht dat deze verenigingen ook nu weer mee gaan doen", aldus De Vries.

De gemeente streeft naar vijftig deelnemers per maand. "Als dat aantal behaald is, zijn we tevreden", aldus De Vries. Om meer deelnemers te krijgen en het ze makkelijker te maken zich in te schrijven voor de sportkaart, is de gemeente op zoek naar een vrijwillig ambassadeur. "Vooral nieuwe Nederlanders hebben nog wel eens moeite zich in te schrijven of de app te gebruiken", licht De Vries toe. "De ambassadeur kan ze daarbij helpen, maar hij of zij kan ook een deelnemer bij de eerste keer sporten begeleiden. We willen het sporten graag zo laagdrempelig mogelijk maken. Sommige mensen hebben koudwatervrees en dan kan de ambassadeur ze over de drempel helpen. Daarnaast zal de ambassadeur vraagbaak zijn voor deelnemers en instanties als De Post. Het is dus niet zo dat de ambassadeur alleen maar werft. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij of mijn collega Suzan de Jong melden."

Honkvast
De sportkaart is vooral bedoeld om mensen te laten zien dat sporten leuk kan zijn en ze te stimuleren allerlei sporten te proberen. "Maar uiteraard vinden we het ook belangrijk dat Winterswijker sporten om obesitas tegen te gaan, maar ook als middel tegen eenzaamheid en depressies", vertelt De Vries. "De eerste deelnemers waren redelijk honkvast en kozen vooral voor Jaspers en Roy's Gym, maar we gaan deelnemers ook stimuleren verschillende sporten te proberen."
Als een deelnemer een sport goed bevalt en hij of zij wil deze ook in competitieverband uitoefenen, dan moet hij of zij een regulier lidmaatschap afsluiten, want het is niet mogelijk met het sportkaartabonnement aan competities en toernooien deel te nemen. "Het is ons doel zoveel mogelijk sporten aan te bieden via de Sportkaart en zo iedere Winterswijker de mogelijkheid te bieden op een laagdrempelige en betaalbare manier met diverse sporten in aanraking te brengen", zegt De Vries. "Het mag niet ten koste van het normale lidmaatschap gaan."

Nationale sportweek
Tijdens de Nationale Sportweek die van 15 tot en met 29 september plaatsvindt, zal de Sportkaart flink gepromoot worden. Dan moet ook de website weer volledig gevuld zijn met activiteiten van diverse Winterswijkse sportverenigingen. "We zijn nu druk bezig de verenigingen te benaderen en te vragen of ze mee doen met de sportkaart", zegt De Vries. "Diverse verenigingen hebben al toegezegd!"

Guido de Vries. Foto: Tanja Bouwhuis Fotografie & Ontwerp