Bij voltige wordt onder andere acrobatiek gecombineerd met het omgaan met paarden. Foto: Cettela Slootmans
Bij voltige wordt onder andere acrobatiek gecombineerd met het omgaan met paarden. Foto: Cettela Slootmans

Voltige in Lichtenvoorde: een sport voor iedereen

LICHTENVOORDE/LIEVELDE - Voltige is een sport waarin gymnastische oefeningen op een galopperend paard worden gedaan. Het is in Nederland een vrij onbekende sport met een klein aantal verenigingen. Een van deze verenigingen is voltigevereniging Lichtenvoorde onder leiding van Joyce Roemaat. Aankomend weekend starten ze op de Nederlandse kampioenschappen. De trainster noemt voltige een toegevoegde waarde voor de paardensport: "Bij voltige combineer je elementen van acro, gymnastiek, dans en het omgaan met paarden in een teamsport."

Door Cettela Slootmans

De gymnastische oefeningen worden alleen of met twee of drie teamleden (voltigeurs) samen op het paard uitgevoerd. Het uitvoeren van deze gymnastiek vereist lenigheid, conditie en kracht. Het uitvoeren van deze oefeningen op een galopperend paard stelt nog meer eisen aan de voltigeur: balans, coördinatie en gevoel voor ritme. Joyce Roemaat: "Met voltige verbeter je je gehele fysieke gesteldheid, maar je hoeft niet lenig of sterk te zijn als je met voltige wilt beginnen."

Een wedstrijdteam bestaat uit zes leden. Als team stellen ze acrobatische oefeningen samen die ze op muziek op de wedstrijd uitvoeren: de vrije kur. Om de acrobatiek uit te kunnen voeren, heb je teamleden van verschillende lengtes en vaardigheden nodig. Zodoende bestaan teams uit zowel mannen als vrouwen en zijn de voltigeurs van verschillende leeftijden met ieder hun eigen kwaliteiten.

Paardensport
Het oefenen van de balans is een reden waarom ruiters hun houding en zit kunnen verbeteren middels voltige. "Het is voor je houding en zit goed om te voltigeren. In Duitsland gaan kinderen én volwassenen eerst op voltige voordat ze gaan rijden." Joyce noemt voltige een toegevoegde waarde voor (aanstaande) ruiters. "Voltige is een betaalbare sport en een goede instap in de paardenwereld. We doen hier alles samen, van het paard uit de stal halen tot de verzorging na de training." De trainster vervolgt: "Je leert samenwerken en zowel elkaar als het paard beter aanvoelen. Bovendien is het paard het belangrijkste teamlid." Joyce heeft jaren ervaring als paardrijdinstructrice en werkt in het onderwijs. Ze raadt ieder met en zonder interesse in paardrijden voltige aan: "Je krijgt vertrouwen in jezelf, zowel op als naast het paard."

Veiligheid
Staan op een galopperend paard, met z'n drieën tegelijkertijd op een paard, met een radslag van het paard af… De voltigeurs laten uitvoeringen zien waar lef voor nodig is. Toch gaat er zelden iets mis, vertelt Roemaat. "Voltige is een veilige sport. Onderzoek van de KNHS (de Nederlandse paardensportbond) heeft uitgewezen dat er weinig blessures ontstaan. De blessures die optreden zijn enkel-, knie- of polsblessures, vergelijkbaar met blessures in de turnsport." Daarnaast worden alle oefeningen eerst op 'de bok' (een ton) geoefend.

Voltigevereniging Lichtenvoorde
Voltigevereniging Lichtenvoorde bestaat sinds 2004. Vanaf de oprichting verzorgt Joyce Roemaat vol enthousiasme de trainingen en regelt zij het reilen en zeilen van de vereniging. Momenteel zijn er drie teams, waarvan het derde team recent is opgericht. "Begin dit jaar zijn we met een nieuwe groep begonnen. Deze jonge groep zal op het eind van het jaar hun eerste wedstrijd starten." De zes leden van deze groep zijn rond de 8 jaar oud. "Het is fijn om met een team vanaf de basis te kunnen beginnen. Er is veel aandacht voor de basis en het team groeit naar elkaar toe."
De leeftijd van het tweede team is gemiddeld 14 jaar oud, zij starten wedstrijden in de klasse L. Het eerste team start op nationaal niveau in de op een na hoogste klasse, de klasse Z. Zij zullen volgend weekend wederom deelnemen aan het NK.

Momenteel heeft de vereniging de beschikking over vier paarden. Op termijn is de vereniging op zoek naar een nieuw paard. Een geschikt voltigepaard vinden is niet makkelijk. Het paard moet rustig zijn en voldoende body hebben. Joyce legt uit: "We hebben voorkeur voor grote paarden. Deze hebben een ruime galop, wat de oefeningen makkelijker maakt." Dit is een reden waarom de vereniging niet met pony's voltigeert. "Daarnaast zijn kinderen op een gegeven moment te lang voor de pony. De overstap naar een paard is dan veel groter."

Sinds een jaar heeft de vereniging haar basis in Lievelde, waar zij de beschikking hebben over een eigen overdekte rijhal. Zodoende is er in weer en wind de mogelijkheid om te trainen. Daarnaast wil Joyce in de toekomst de ruimte graag benutten voor het geven van valtrainingen en houding- en zitlessen voor spring- en dressuurruiters.

Contact
Iedereen is welkom om te komen kijken of mee te doen bij de trainingen. Neem contact op met Joyce Roemaat: 0613601104

Opperste concentratie om in balans te blijven. Foto: Cettela Slootmans
Leden van de Voltigevereniging Lichtenvoorde. Foto: Cettela Slootmans