Met de dubbeldekker heen en weer naar Vreden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Met de dubbeldekker heen en weer naar Vreden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Met de dubbeldekker naar Vreden op open monumentendag

Vele musea en monumenten kunnen gratis bezocht worden op 8 en 9 september

Door Bernhard Harfsterkamp

VREDEN – De Vereniging Monumentenbelangen organiseert op zaterdag 8 september opnieuw een open monumentendag. Op die dag zijn vele monumenten en musea opengesteld voor een gratis bezoek. Dit jaar kunnen niet alleen monumenten en musea bekeken worden in Winterswijk, maar ook in Vreden. Om dit aantrekkelijker te maken rijdt de hele dag een Engelse rode dubbeldekker heen en weer tussen Winterswijk en Vreden. De bewoners van Vreden zijn welkom om een tegenbezoek aan Winterswijk te brengen. Hiervoor werken de Vereniging Monumentenbelangen en 'das Kult', het museum in Vreden, dat ruim een jaar geleden is geopend, voor het eerst samen.

'Blij dat we gevraagd zijn'
Corinna Endlich, de 'Leiterin' van 'das Kult' werd enige tijd geleden benaderd door Hans Donderwinkel van de Vereniging Monumentenbelangen of er samenwerking mogelijk was voor de open monumentendag. Het thema is dit jaar Europa en het lag daarom voor de hand om over de grens te kijken. Het paste bijzonder goed, omdat in Duitsland altijd op de tweede zondag van september de 'Tag des Denkmals' wordt gehouden. Geïnteresseerden kunnen daardoor nu twee dagen in Vreden terecht voor een gratis flinke dosis geschiedenis en cultuur. De samenwerking met Winterswijk past ook 'total gut' in de opdracht van het museum om aan grensoverschrijdende samenwerking te doen. "Ik ben blij dat we gevraagd zijn", vertelde Corinna Endlich. Ze vond het ook 'toll um mit dem Bus zu fahren'. Das Kult is gebouwd op de plek waar het Hamalandmuseum lag. Het is niet alleen museum, maar ook het historische archief voor de Kreis Borken.

Das Kult en Vereniging Monumenten-belangen werken samen

Veel te bezoeken
Op de zaterdag en zondag kunnen in Vreden niet alleen das Kult bezocht worden, maar ook het Scherenschnitt Museum (knipselmuseum), het Historisches Miniaturschuhmuseum (miniatuurschoenmuseum), de St. Felicitaskerk en de St. Georgkerk. Daarnaast is de smederij in het Bauernhofmuseum (boerderijmuseum) voor het eerst voor het publiek opengesteld. "De medewerkers zijn daar nog druk bezig om alles klaar te krijgen", vertelde Endlich. In das Kult zijn er rondleidingen in het Nederlands en door de stad Vreden zelf zijn er stadswandelingen in het Duits. In Winterswijk zijn er eveneens dorpswandelingen met Nederlandse en Duitstalige gidsen. Gratis opengesteld zijn op zaterdag 8 september de Vermaning, de watertoren, de Venemansmolen, de Bataaf, de Sevinkmölle, de oude begraafplaats met het baarhuisje, de Jacobskerk, de Vrijmetselaarsloge, de Museumfabriek en de Wereld van Wenters. In het buitengebied kunnen de Spieker Kössink in Huppel en de veldoven in 't Woold bezocht worden. De synagoge is op zondag 9 september 's middags opengesteld. Om 15 uur wordt daar een lezing gegeven over Erich Haas, held en buitenstaander. Hans Donderwinkel benadrukte dat er ook aandacht is voor mobiel cultureel erfgoed. Niet alleen rijdt de dubbeldekker, bij het oude raadhuis kunnen oldtimers van de oldtimersclub bezichtigd worden.

Monumentenprijs
Op de open monumentendag maakt de Vereniging Monumentenbelangen altijd de winnaar van de monumentenprijs bekend tijdens de openingsbijeenkomst 's morgens om tien uur. Arie Hogeslag maakte in Vreden de drie genomineerden bekend. Hij duidde de locaties aan met oude namen, want 'ik kom uit de vorige eeuw'. De eerste genomineerde was café Kraaienbrink aan de Markt. Tegenwoordig bevindt zich daar sushi restaurant Oku. De prijs is een erkenning voor inspanningen van eigenaren, die een monument of monumentaal gebouw hebben gerestaureerd en een nieuw leven hebben gegeven. Aan de Markt is voor zover bekend de oude situatie op een goede manier hersteld. De tweede genomineerde is de scholtenboerderij Hijink. In het voorhuis zijn appartementen gemaakt en het is aan de buitenkant mooi opgeknapt. De derde genomineerde is de oude Ambachtsschool in de Prins Hendrikstraat, nu beter bekend als het Prins Hendrikhuis van Dagelijks leven, waar dementerenden zorg krijgen. De buitenkant is gebleven zoals die was en aan de achterkant zijn de overgangen naar de klaslokalen en andere ruimtes die zijn gesloopt zichtbaar gebleven in de gevel door verschillend metselwerk. Hogeslag zal samen met vier andere leden van de Vereniging Monumentenbelangen beslissen wie van de drie de prijs krijgt.


Bij de VVV is een folder beschikbaar met het precieze programma van de open monumentendag