De elfkoppige formatie Always There staat bij De Pauw. Foto: PR
De elfkoppige formatie Always There staat bij De Pauw. Foto: PR

Jong talent en gestampte pot op 31ste Grols Jazz-VesteVal

GROENLO - Traditioneel vindt op de eerste zaterdag van september, in dit geval zaterdag 1 september, in het bourgondische centrum van Groenlo het Grols Jazz-VesteVal plaats. Een muziekfestival, breed geprogrammeerd, dat zijn aantrekkingskracht tot ver in de regio doet gelden. Om de gezelligheid maar zeer zeker ook om de programmering. Ook dit jaar heeft de organisatie concerten en festivals bezocht, YouTube afgestruind, om ook dit jaar weer een top-line-up te presenteren, die past bij de sfeer van het Jazz-VesteVal. Zeven horecazaken verzorgen elk een smakelijk deel van het 'zevengangendiner' dat de organisatie haar gasten voorschotelt. In welke volgorde de bezoeker de gerechten verorbert, is aan de bezoeker zelf.

Door Henri Walterbos

Vaste kost
Om 21.30 uur zijn het de (Clemens) VandeVen-band (Wissink) en Buddy X (Lange Gang) die de avond tegelijkertijd aftrappen. VandeVen is vaste kost op het Jazz-VesteVal. Een gerecht met bekende ingrediënten dat nooit gaat vervelen. Buddy X is de band van Ruud Weber, een bekende in Groenlo. Met diverse bands trad hij al op tijdens de tweemaandelijkse muziekmiddagen van de Jazzsociëteit bij De Lange Gang. De 'roots' van Buddy X ligt in de blues, maar ook vlagen funk, rock, jazz en soul komen voorbij.

Streets heeft het zeer talentvolle Two Times Two als niet te versmaden hap, met grote namen uit de Achterhoekse muziekscene. Vier jonge muzikanten, met een voorliefde voor soul, funk en jazzy muziek. Met grote namen als Trijntje Oosterhuis en The Rosenberg Trio traden enkelen van hen al op. Een primeur in Groenlo. Het is de eerste keer dat de formatie buiten de oefenruimte optreedt. Laat u verrassen.

Voetbal Inside
Bij Rockcafé Taste AJ Plug, from Grollo. AJ Plug trad afgelopen seizoen diverse keren op in Voetbal Inside, het programma van haar plaats- en bluesgenoot Johan Derksen. Vanwege haar onder meer krachtige, gekwelde en altijd van blues doordrenkte vocalen, werd AJ Plug door de Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot 'Dutch Blues Vocaliste 2016'. AJ Plug zal deze avond begeleid worden door Klaas Kuijt en Nicko Christiansen, die al op vele internationale podia stond met Livin' Blues waar hij deel van uitmaakte.

Volop livemuziek in diverse stijlen

Bij de Boemel gaan Montis Goudsmit & Directie op herhaling. "De Boemel wilde graag dezelfde formatie als afgelopen jaar. Daar willen we graag aan voldoen. Het publiek vond het ook fantastisch", vertelt Huub Hofstede van de organisatie. "Ze zijn alweer gegroeid. Het zal nog beter klinken, met ook nieuwe nummers", weet hij. Swingende- en dansbare soul-jazz.

Het podium van zaal/dancing De Pauw zal de avond van 1 september een liefst elfkoppige formatie herbergen: Always There. De in 2013 opgerichte band bestaat uit bandleden die hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend hebben, zowel in het binnen- als het buitenland. "Vanwege hun aller volle agenda's treedt de band slechts een paar keer per jaar op. Wij kregen de kans ze te programmeren en hoefden hier niet lang over na te denken," aldus Hofstede. Always There is afgeleid van de grote hit van de Engelse funk/soulband Incognito, waar meer nummers van voorbijkomen. Van uptempo dansbare nummers tot prachtige ballads. Een spetterende liveshow.
Shakedown Tim & the Rhythm Revue is volledig op haar plek bij café De Kroon. Een bezetting van drums, contrabas, gitaar en saxofoon brengt de blues alsof het uit de Mississippi Delta komt, met Chicago-invloeden.

Voorverkoop
Buttons voor het Grols Jazz-VesteVal zijn in de voorverkoop voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Bruna, Beltrumsestraat 52, en het VVV-kantoor, Kevelderstraat 1 in Groenlo. Gedurende het Jazz-VesteVal zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij de Bar De Lange Gang. Dan kosten de buttons 15 euro. Leden van de Jazzsociëteit hebben gratis entree. "Onze donateurs betalen op jaarbasis 40 euro", vertelt mede-organisator Marcel Teunissen. "Hiervoor ontvangt de donateur een gratis button voor het Jazz-VesteVal, een zestal concerten op zondagmiddagen én in januari een gratis speciaal arrangement met stamppottenbuffet.


www.jazzvesteval.nl