Ubel Zuiderveld op de Preuverie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ubel Zuiderveld op de Preuverie. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Preuverie: verschillende
smaken van Winterswijk

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Vorige week was de Preuverie. Bernhard Harfsterkamp nam samen met Ubel Zuiderveld 'de proef op de som'.

Eten op straat
Volgens Ubel Zuiderveld past zo'n Preuverie goed in de trend van eten op straat, waarbij dat eten iets verfijnder mag zijn dan een bakje patat met mayonaise. Streetfood is in zijn huidige variant over komen waaien uit Thailand en Indonesië, waar zeker in de grote steden overal hapjes op straat te koop zijn. Tegenwoordig zie je dat dit straateten vaak wordt verkocht vanuit foodtrucks. Ook in Winterswijk zijn er al met enige regelmaat foodtruckfestivals. Maar zo'n voedselkarretje is natuurlijk niets nieuws. Het is een variant van de viskraam, die al zo lang op markten aanwezig is, waar niet alleen verse vis gekocht kan worden, maar waar ook een gebraden visje gegeten kan worden. Ook het frietkot, oftewel de patatkraam, bestaat al heel lang.

Niet te lang wachten op eten
Mensen die een hapje op straat eten, bijvoorbeeld als ze naar de markt gaan of een festival bezoeken, willen niet al te lang wachten op hun streetfood. Het is daarom ook nog een vorm van fastfood, van snel eten. Daar wordt wel eens negatief over gedaan en dat stoort Zuiderveld, die heel veel van dat fast food weet, nog altijd. Snel eten suggereert dat het niet goed kan zijn, terwijl er een lange voorbereiding aan vooraf kan gaan. "Mensen willen niet al te lang wachten voordat ze te eten krijgen", zegt Zuiderveld. "Dat geldt ook als ze naar een restaurant gaan. Je wilt daar niet uren wachten op je gerecht." De 'mise en place', het alles klaarzetten op de juiste plaats, zodat gasten snel bediend kunnen worden, vindt overal in de horeca plaats. Of je nou naar een driesterrenrestaurant of een cafetaria gaat.

Eten in pop-up restaurants
Snel serveren gebeurt zeker op de Preuverie. Op de mini-hamburger en het stoofpotje dat we bestellen bij de Van Streek hoeven we niet te lang te wachten. Het stoofpotje is een hachee met zilveruitjes. Dat heeft zeker enkele uren moeten stoven en smaakt prima. Een langzaam gerecht bij uitstek, dat al vooraf bereid moet zijn. Dat geldt voor meer gerechten, die op de Preuverie worden geserveerd. De zeven deelnemende bedrijven hebben hun mobiele keukens aan de noordkant van de Markt opgesteld, daar waar zaterdag de viskramen staan. Je kunt de koks bezig zien met allerlei gerechten. Zuiderveld heeft de Preuverie vaak bezocht. Hij herinnert zich nog de jaren dat er aan beide kanten van de Jacobskerk gegeten kon worden. Nu kan dat alleen aan de noordzijde van de kerk. Dat maakt het gemoedelijker. Er staan zeven mobiele keukens opgesteld van Vleesboerderij De Stegge, de Gallery, Hertog Karel van Gelre, Van Streek, de Revolutie, Culinair Concept en de Strandlodge. Midden op het plein staan de pop up restaurants opgesteld. De Preuverie was al modern, voordat die benaming werd bedacht. Daarnaast zijn de bestaande terrassen te vinden.

Van fast food tot verfijnde keuken
De gerechten die aangeboden worden zijn gevarieerd. Er zijn hamburgers en er is patat, maar de hamburgers zijn verfijnd en bij de patat is er truffelmayonaise. Er zijn gerechten die aan de traditionele Franse en Italiaanse keuken doen denken. Er zijn de Spaanse tapas en de Chinees-Indonesische keuken is niet vergeten. Bij Culinair Concept zijn ze zelfs heel modern, want de rilletes van eend die Ubel Zuiderveld bestelt, krijgen een behandeling met vloeibare stikstof. Een gimmick van het moleculaire keuken, die volgens Zuiderveld alweer passé is. Uiteraard hebben we niet alles kunnen proeven. Dan moet je drie avonden vele uren gaan en daarvoor een week hebben gevast. De organisatoren zullen daar geen bezwaar tegen hebben, maar ondanks de alleszins redelijke prijzen zal dat voor bijna niemand te doen zijn.

Kleinere porties?
Het aanbod op de Preuverie geeft vooral een goed beeld van hoe gevarieerd je tegenwoordig in Winterswijk kunt eten. Het aandeel van de Winterswijkse en Achterhoekse streekproducten valt nog tegen. De trend van het eten uit de natuur heeft ook zijn weg nog niet gevonden naar de Preuverie. Maar er was kaas van Brömmels en er waren groenten van de zorgboerderij de Olde Goarden. Er was vlees van de Stegge en er was zelfs de befaamde frikandel van Hillen. De porties waren niet groot, maar regelmatig toch nog te groot. Een gemiddelde eter heeft na een mini-hamburger en een bordje met pasta al genoeg gehad. Bij een Preuverie wil je het liefst veel verschillende gerechten proeven. Misschien is het een idee om veel van de porties bij een volgende editie iets kleiner te maken.

Gamba's met fregola en groenten van de Olden Goarden bereid door de Strandlodge. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het stoofpotje van Van Streek. Foto: Bernhard Harfsterkamp