Robert Woordes (rechts) en Henk Berenschot bij een van de borden die Omroep Gelderland in Winterswijk heeft neergezet om de aandacht te vestigen op de uitzending van maandag 6 augustus waarin Miste centraal staat. Foto: Bart Kraan
Robert Woordes (rechts) en Henk Berenschot bij een van de borden die Omroep Gelderland in Winterswijk heeft neergezet om de aandacht te vestigen op de uitzending van maandag 6 augustus waarin Miste centraal staat. Foto: Bart Kraan

Miste komt als eerste aan bod in serie Zomer in
Gelderland van Omroep Gelderland

Uitzending maandag 6 augustus vanaf weiland Meenkmolenweg

Door Bart Kraan

MISTE – Miste is maandag 6 augustus de eerste gemeenschap die aan bod komt in Zomer in Gelderland, de jaarlijkse reeks live tv-uitzendingen waarin Omroep Gelderland dorpen en buurtschappen, verspreid over de hele provincie Gelderland, de gelegenheid geeft zich te presenteren en geld te verdienen voor een goed doel dat ze zelf mogen bepalen. In het geval van Miste is dat een springkussen. De uitzending waarin Miste zich van haar beste kant mag laten zien, vindt plaats op het weiland tegenover restaurant De Schoppe aan de Meenkmolenweg en begint om 18.20 uur. Dit programma wordt daarna elk uur herhaald.

Miste is een van de vijftien Gelderlandse plaatsen en buurtschappen die Omroep Gelderland heeft uitgenodigd om mee te doen aan Zomer van Gelderland. "We werden benaderd door Omroep Gelderland", vertelt Robert Woordes, een van de Mistenaren die nauw is betrokken bij de voorbereidingen op de uitzending van volgende week maandag. "Ze hebben alle clubs en de school aangeschreven om te kijken of er respons kwam. Uiteindelijk heeft Misters Belang het voortouw genomen, want dat is de belangenvereniging voor 660 Mistenaren. Misters Belang heeft een aantal mensen aangeschreven met de vraag of ze medewerking willen verlenen."

Dat heeft geresulteerd in het samenstellen van een groep van tien mensen die er vervolgens nadrukkelijk de schouders onder hebben gezet. Naast Woordes zijn dat Henk Berenschot, Anke de Roos, Wim de Roos, Marjanne Lensink, Monique Pampiermole, Gerwin Wonnink, Frank Leemkuil, Vlok van Harten en Herbert Oonk. Terwijl Edwin Nijenhuis, Ria Kruisselbrink, Anja Bomers en Agnetha Wechgelaer meer op de achtergrond maar toch ook duidelijk hun aandeel in de voorbereidingen hebben gehad. "We hebben een groep die bestaat uit mannen en vrouwen van diverse leeftijden en die afkomstig zijn van verschillende verenigingen", aldus Woordes. Henk Berenschot: "Het was niet moeilijk om mensen te vinden want Miste is een echte gemeenschap waar mensen zich echt betrokken voelen. Miste wil echt de handen uit de mouwen steken."

Dat Omroep Gelderland Miste heeft benaderd om mee te doen aan Zomer in Gelderland, heeft de buurtschap te danken aan de prettige sfeer die er hing tijdens de uitzendingen van de serie die de omroep al eens vanuit Meddo en Kotten verzorgde, zo vermoeden Woordes en Berenschot. "Omroep Gelderland vindt het hier prettig, ze hebben genoten in Kotten en Meddo", aldus Woordes. Berenschot: "Ik heb dan ook het gevoel dat ze volgend jaar opnieuw een Winterswijkse buurtschap gaan benaderen. Want de Winterswijkse buurtschappen zijn nog echte gemeenschappen en dat vindt Omroep Gelderland leuk."

Opdrachten
Tijdens de uitzendingen van maandag 6 augustus krijgt Miste, evenals de andere deelnemende gemeenschappen, op vier manieren de kans om geld te verdienen voor haar goede doel. Een naar de mening van de jury goed gemaakt decorstuk levert vierhonderd euro op. Als Miste tenminste driehonderd toeschouwers op de been weet te brengen, krijgt het driehonderd euro. Een gelukte parade levert 150 euro op en als de buurtschap tijdens de twee af te werken spellen goed presteert, incasseert het nog eens 150 euro.

Hoe het decorstuk eruit ziet, weten de groep van tien en haar vier naaste helpers niet. "Dat wordt pas op de dag zelf bekend gemaakt", vertelt Woordes, wiens groep een groot aantal bedrijven in Miste of die binding hebben met de buurtschappen heeft benaderd met de vraag of ze maandag 6 augustus, als er een beroep op hen wordt gedaan, medewerking wil verlenen door bijvoorbeeld materiaal beschikbaar te stellen. "We hebben ook zo'n dertig tot veertig bouwers benaderd voor het maken van het decor. En een aantal dames dat handig is met naald en draad en goed kleding kan maken. Want het is de bedoeling dat het publiek zo veel mogelijk kleren draagt die passen bij het decorstuk."

Is nog niet bekend hoe het decorstuk eruit gaat zien, ook een van de twee spellen wordt een verrassing. "Twee mensen vertrekken aan het begin van de uitzending met de Bikkelbus van de basisschool (normaliter gebruikt om leerlingen die wat verder weg wonen, op te halen, BK) om een nog onbekende opdracht elders in Miste te vervullen", vertelt Woordes. "Die mensen komen aan het einde van de uitzending weer terug. Er gaat een cameraman mee zodat tijdens de uitzending te zien is wat ze moeten doen. Wie die opdracht gaan doen, is nog niet bekend. Dat wordt pas op de dag zelf bepaald. Ze moeten natuurlijk wel bij de opdracht passen."

Tijdens het andere spel gaat het om kracht en conditie. Tijdens dat spel moeten twee mensen die met een touw aan elkaar vastzitten op een luchtkussen op een plastic cactus in het midden een plakkertje pakken en dat op de rand van het luchtkussen plakken. Dat spel speelt een Mistenaar tegen een vertegenwoordiger van een andere gemeenschap. Op maandag 6 augustus komt iemand uit Stokkum naar het weiland aan de Meenkmolenweg om het op te nemen tegen de vertegenwoordiger van Miste. "En dan gaat iemand van ons op donderdag 16 augustus naar Bekveld om het daar op te nemen tegen iemand uit die plaats", vertelt Woordes.

Springkussen
Als alles goed gaat, verdient Miste dus duizend euro voor haar goede doel: het springkussen waarvoor gekozen is omdat het door diverse verenigingen kan worden gebruikt. "Veel gemeenschappen besteden het geld dat ze gewonnen hebben aan hun dorpshuis", aldus Woordes. "Wij hebben geen dorpshuis, maar we wilden wel iets voor de hele gemeenschap. Vandaar een springkussen. Dat kan tijdens het volksfeest worden gebruikt, maar ook tijdens de seizoensafsluiting van MEC of door de toneelvereniging."

Maar Woordes en Berenschot gaan er niet vanuit dat Miste daadwerkelijk duizend euro aan haar aflevering van Zomer in Gelderland overhoudt. "Dat is volgens ons nog geen enkele gemeenschap gelukt. We zouden het ook niet erg vinden als we geen duizend euro verdienen. Het gaat ons hoofdzakelijk om de gezelligheid", vertelt Woordes. "En we willen Miste en Winterswijk op de kaart zetten", zo vult Berenschot aan.

Dat laatste gebeurt niet alleen tijdens de tv-uitzending. Want op maandag 6 augustus komt Miste van 13.00 tot 16.00 uur ook tijdens een radio-uitzending van Omroep Gelderland aan bod. "Dan wordt verteld waar Miste ligt, wat voor gemeenschap het is en komt de bedrijvigheid aan bod", aldus Berenschot. "Mensen kunnen iets vertellen over Miste. Zo gaat Reinout Smilde, voormalige directeur van basisschool Miste/Corle, in op het unit-onderwijs op die school."

De uitzending van maandag 6 augustus is de tweede keer dat Omroep Gelderland-presentatoren Angelique Krüger en Rob Trip naar Miste komen. Op maandag 14 mei maakten de twee en hun cameraploeg alvast een beetje kennis met de buurtschap. "Ze zijn toen bij het Schrieverspad en het bezoekerscentrum met informatie over geologie van Winterswijk, de houtzagerij van Willy Pampiermolen en de Meenkmolen geweest", vertelt Berenschot. Die uitzending kwam begin juni op de televisie.