Een vlinder,  gevangen door zonnedauw. Foto: Natuurmonumenten - L.Belovics
Een vlinder, gevangen door zonnedauw. Foto: Natuurmonumenten - L.Belovics Foto:

Zomerse wandeling in Wooldse Veen

WOOLD - Wie zin heeft in een bijzondere zondagochtendwandeling, kan op zondag 5 augustus mee met de boswachter op een tocht door het Wooldse Veen, bij Winterswijk.

De wandeling begint om 9.30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten bedragen vijf euro voor leden van Natuurmonumenten en acht euro voor niet-leden (kinderen lid vier euro, kinderen niet-lid zeven euro). Tickets zijn alleen vooraf te koop via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Tijdens deze wandeling maakt men kennis met één van de laatste nog levende hoogveengebieden in Nederland. Onderweg kan men genieten van de afwisseling van hoogveen, heide en moerasbos, en de bewoners van al die verschillende stukjes natuur ontdekken en zeldzame planten leren kennen. De boswachter weet er boeiend over te vertellen.

Het is een mooie tijd om het Wooldse Veen in te gaan. In het relatief natte veengebied vliegen op dit moment volop libellen. Algemene soorten als de keizerlibel, maar wie weet laat ook de zeldzame hoogveenglanslibel zich zien. De boomvalk voedt zich graag met libellen en hij wordt dan ook regelmatig gezien boven het Wooldse Veen.

Op de grond zijn planten als lavendelhei, vossebes en het vleesetende plantje zonnedauw te bewonderen. Zonnedauw 'vangt' met een kleverige vloeistof, die als dauwdruppeltjes op de bladeren ligt, kleine insecten. Het plantje voedt zich vervolgens met de voedingsstoffen die bij het verteren van het insect vrijkomen.