De Winterswijkse sjoel. Foto: PR
De Winterswijkse sjoel. Foto: PR Foto:

Zomerse openstelling synagoge

WINTERSWIJK - In juli en augustus wordt op dinsdagavond de joodse geschiedenis van Winterswijk verteld. Achter de gebouwen van het synagogecomplex aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.

Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, die tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap.
Wie in juli of augustus op dinsdagavond om 19 uur bij de ingang van de synagoge (Spoorstraat 32) klaar staat, krijgt de verhalen te horen. De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost 4,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van joods Winterswijk verteld en is de sjoel van binnen te bekijken.
Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag. Kosten 4,00 euro per persoon + 30 euro voor de rondleiding.


www.synagogewinterswijk.nl