Afbeelding
Foto: Foto:

Recreatieve trekker

Van niets iets maken. Dat kunnen ze goed in Småland, de provincie in het zuiden van Zweden. Ik kom er al twintig jaar minstens één keer per jaar en telkens verbaas ik me over de creativiteit van de bewoners. Elke keer is er een nieuwe attractie bedacht om extra bezoekers te lokken. Duitsers en Nederlanders komen er immers graag en veel, maar ze moeten wel het gevoel krijgen dat er bij elke volgende vakantie iets is te ontdekken.

Iedere Winterswijker zou in ieder geval één keer in zijn leven naar Småland moeten gaan. Niet vanwege interessante bezienswaardigheden als de oervestiging van de Ikea in Älmhult, het geboortehuis van Linnaeus, de glasfabrieken van Kosta-Boda of het Astrid Lindgren-pretpark. Het is de omgeving van de stad Växjö, die midden in Småland ligt, waarmee wij een nauwe band hebben. U kent die band niet? Ga dan morgen naar de zijkant van het oude raadhuis. Daar staat een grote zwerfsteen, heel even was het de grootste van ons land, die door het landijs in de derde ijstijd vanuit Växjö naar Winterswijk is geschoven. Bewonderen van de kei is niet genoeg. Daarna moet kennis gemaakt worden met landschap waarin die ooit lag.

Daar in Småland liggen duizenden van die keien. Daarom moet je een verhaal verzinnen om er een aantal extra aantrekkelijk te maken. Hoe je dat doet zie je goed bij de Trollenberg. Hier lag ooit een groepje superkeien bij elkaar. Er tussen bevond zich een brede spleet. Iemand met een rijke fantasie kroop er door en bedacht het verhaal van de trollen, die er graag vertoeven. Rondom die Trollenberg werd daarna een route bedacht, die nog langs veel meer van die stenen, rotsen en spleten loopt. Bij elke locatie werd een mooi verhaal bedacht. Tezamen vormt het de populaire sprookjesroute.

Dat was niet voldoende. De verborgen gelegen Trollenberg ligt nu in een open landschap. Er lopen vele goed begaanbare brede paden naar toe. Als je een kleine beperking hebt, mag je er zelfs met je auto naar toe rijden. De hoeveelheid bankjes er om heen is groot. Er zijn half open paviljoens, waaronder veel mensen kunnen verblijven. Daar werd toen ik er was een verjaardagspartijtje gehouden. Anna was 50 jaar geworden, zag ik op briefjes die overal waren opgehangen. Het meest opvallend waren echter de barbecueplekken, die overal waren ingericht. Er stonden zelfs rekken naast vol met houtblokjes die de liefhebber kon gebruiken.

Kun je in Winterswijk van niets iets maken? Met de juiste marketing uiteraard. Dat lukte al goed met Mondriaan. Maar laten we nu iets met die grote zwerfstenen doen. We hebben die kei bij het raadhuis. Er is er één Meddo. Er is een grote steen in 't Woold en her en der zijn er nog wat kleinere exemplaren. Gooi ze allemaal op één hoop, zorg voor een spelonk, schilder ze in de elementaire kleuren, zet er bankjes naast, zorg voor een barbecueplek en verzin een fraai verhaal over trollen, die Mondriaan hebben ontdekt. Zo'n veelkeurige Trollenberg trekt zeker Japanners en Chinezen aan en nog vele anderen. Laat het vooral openen door de kroonprinses, want dat deden ze in Zweden ook.