Frank van Setten en burgemeester Benegvoord in de bestuurderscabine van de trein. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Frank van Setten en burgemeester Benegvoord in de bestuurderscabine van de trein. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Burgemeester rijdt mee met 'machinist' Arriva

WINTERSWIJK – Vrijdag legde burgemeester Joris Bengevoord een bijzonder werkbezoek af. Hij reed de morgen mee van Winterswijk naar Arnhem en terug in de bestuurderscabine van de machinist. Die machinist was van Frank van Setten, adjunct-directeur trein van Arriva. Van Setten was eerder directeur van Syntus. Om je vaardigheid als machinist te behouden moet Van Setten zo nu en dan ook de trein besturen. Voordeel daarvan is dat hij dan persoonlijk kan ervaren hoe het dagelijkse werk verloopt. Uiteraard spraken Van Setten en Bengevoord over verbetering van de treinverbinding van Winterswijk en Arnhem. "Een mooi gesprek over bereikbaarheid en kansen voor het openbaar vervoer in onze regio", zei de burgemeester na afloop.


Pand Zonnebrink gekocht voor aanleg rotonde

Nog geen concreet plan voor aanleg

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders zijn van plan om in een van de komende jaren een rotonde aan te leggen op de kruising van de Zonnebrink met de Laan van Hilbelink. Daarom is in de vergadering van 25 juni besloten om het huis op de hoek (Zonnebrink 57) aan te kopen. De gemeenteraad zal gevraagd worden hiervoor een krediet van 200.000 euro ter beschikking te stellen. Voor de rotonde zal ook Zonnebrink 59 aangekocht moeten worden. De eigenaar daarvan is in principe bereid mee te werken.

Goede verkeersafwikkeling centrum is belangrijk
Het weggedeelte over Vredensestraat, Zonnebrink en Dingstraat is het meest drukke deel van het centrum. Op drukke dagen staan bij de Laan van Hilbelink vaak lange rijen auto's die de Zonnebrink willen opdraaien. B en W verwachten dat die drukte nog zal toenemen als de 200 verkeerplaatsen op de voormalige sportvelden van de scholengemeenschap de Driemark zijn aangelegd. Nu zich de mogelijkheid voordoet om het hoekhuis te kopen wil B en W deze kans aangrijpen. Concrete plannen voor wanneer de rotonde zal worden aangelegd zijn er nog niet. B en W vinden het echter belangrijk om nu al bezig te zijn met een betere verkeersafwikkeling van het zo belangrijke winkelcentrum. Het verlengen van de Dingstraat onder het spoorwegemplacement door is ook nog steeds onderdeel van dit streven.

Als rotonde er niet komt wordt pand weer verkocht

Zonnebrink 57 is de helft van een twee onder één kap woning. Het andere deel is eigendom van de Protestantse Kerk Winterswijk. Het is de voormalige kosterswoning, die nu verhuurd wordt. De huuropbrengsten zijn belangrijk voor de kerk. Ook wil de kerk de goede verhoudingen met de huurder niet verstoren. Daarom wil de kerk eerst een andere huurwoning voor de huurder kunnen kopen. Daarvoor is nog tijd, want het is nog niet helemaal zeker is of er een rotonde zal komen. Toch vindt B en W de aankoop van Zonnebrink 57 nu wel nodig. Mocht het niet doorgaan, dan kan het pand weer verkocht worden.

Bedrijfsgebouwen Misterweg gesloopt
In dezelfde B en W-vergadering werd ook nog een besluit genomen over de sloop van de bedrijfspanden aan de Misterweg 57 en 59. Hierin waren Oortgiesen en Maas de Mölle gevestigd. Deze panden zijn indertijd gekocht om een rol te kunnen spelen bij de herontwikkeling van het bedrijventerrein rondom de Narcisstraat. Bedoeling was dat een aantal van de overgebleven bedrijven hier zou vertrekken en dat er nieuwe woningen zouden worden gebouwd. Inmiddels is echter duidelijk dat bedrijven als de Arco en Pentair er blijven zitten en dat er geen nieuwe woningen zullen komen. Omdat de voormalige bedrijfsgebouwen al langer in slechte toestand verkeren worden ze nu gesloopt. De gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor een budget van 230.000 euro ter beschikking te stellen voor de sloop en de bodemsanering. De panden worden nog deels verhuurd. De huur wordt nu opgezegd en als de panden zijn verlaten kan met de sloop worden begonnen.

Nieuwe bestemming voor terrein nog niet bekend

Het is nog niet bekend welke bestemming het terrein in de toekomst zal krijgen. Na de sloop wordt het ingezaaid met gras en komt er een afrastering. Het kan dan tijdelijk gebruikt worden als schapenweitje.