Foto: Keshia Fotografie
Foto: Keshia Fotografie Keshia Fotografie

Nederlandse geschiedenis en muziek door de eeuwen heen

VORDEN - Op het terrein aan De Horsterkamp in Vorden wordt zaterdag 7 van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 8 juli van 10.00 tot 17.00 uur het Historische Festijn gehouden. De ruim 800 deelnemers van 65 Levende-Geschiedenis-groepen en drie muziekbands bieden een reis door de Nederlandse geschiedenis en muziek. De bekende bands Newspaper Taxi, Small Time Crooks en Datura brengen zaterdag voor het eerst van 15.00 tot en met 21.00 uur muziek uit diverse tijden.

De deelnemers geven in Vorden een beeld van de Nederlandse geschiedenis. De reis begint met een groep die de Midden-Steentijd (ca. 10.500 jaar voor Christus) uitbeeldt. Ook de Romeinen zijn er, terwijl de periode van de Vikingen, Late Middeleeuwen, Gouden Eeuw, Napoleontische tijd en de 20ste eeuw zwaartepunten vormen.
Nieuw in Vorden is een Duitse groep, die het leven in de 18de eeuw uitbeeldt. Terwijl iedereen intussen het begrip 'fake news' kent, maakt een groep aan de hand van voorbeelden uit de Tweede Wereldoorlog duidelijk, dat de Geallieerden en het Duitse leger daarvan toen al graag gebruik maakten. Voorts beeldt een andere groep treffend uit hoe Nederlanders nog niet zo lang geleden hun dienstplicht vervulden.
De deelnemers aan dit grootste historische festijn van Nederland staan in hun kampementen tevens klaar om over 'hun tijd' te informeren. Er is een grote historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren Nederlandse geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en te kopen.

Programma
Het programma ziet er zaterdag 7 juli als volgt uit: 10.00 uur: opening. 11.00 uur: demonstratie van de woeste Vikingen. 12.00 uur: middeleeuwse veldslag. 13.00 uur schermutselingen uit de Tachtigjarige oorlog. 14.00 uur: veldslag uit de Napoleontische tijd. 15.00 uur: optreden muziekband Newspaper Taxi (Beatles tribute-band). 17.00 uur: veldslag uit de Tweede Wereldoorlog. 18.00 uur: demonstratie over Koude Oorlog. 19.00 uur: optreden muziekband Small Time Crooks (blue grass & rock'n roll). 20.00 uur: optreden muziekband Datura (meeslepende middeleeuwse muziek) en 21.00 uur: sluiting.

Het programma op zondag 8 juli is t/m 15.00 uur hetzelfde als op de zaterdag. 15.00 uur: veldslag uit de Tweede Wereldoorlog. 16.00 uur: komische en humoristische veldslag van alle tijden door elkaar en 17.00 uur: sluiting

De parkeerkaart voor de auto kan alleen aan de kassa worden gekocht en kost 2 euro.


www.historischfestijn.nl


Informatieavond omtrent bescherming tegen wolven

BRONCKHORST - Na berichten over de komst van wolven naar onder meer Limburg en Twente, lijkt het erop dat de wolf ook zijn gebied naar de Achterhoek aan het uitbreiden is. Op verschillende plekken in de gemeente Bronckhorst schijnen namelijk een of meerdere wolven te zijn gesignaleerd. De schrik zit er dan ook goed in bij bewoners van het buitengebied met kleinvee of hobbydieren. Nadat verschillende van hen zich hebben gemeld met doodgebeten schapen of kippen is er via verschillende buurtpreventieapps in het buitengebied het bericht uitgedaan extra alert te zijn en dieren goed te beschermen. Omdat de onrust toeneemt, is er besloten een informatieavond te houden om informatie en tips te geven omtrent bescherming van (klein)vee/hobbydieren tegen wolven. De informatieavond vindt plaats op vrijdag 6 juli om 19.30 uur bij zaal Den Bremer in Toldijk.


Foto: PR
Foto: Keshia Fotografie