Pim te Bokkel. Foto: Jorinde Speelman
Pim te Bokkel. Foto: Jorinde Speelman Foto:

Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2018 zijn bekend

REGIO - Welk buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? Wie wint de titel 'Dorpshuis van het jaar 2018'? De zes finalisten zijn gekozen, de strijd is begonnen.

Via de website hebben zich veel buurthuizen aangemeld. Een deskundige jury heeft de aanmeldingen beoordeeld en de volgende zes finalisten geselecteerd: THUIS Wageningen, Wijkplaats BUUR in Nijmegen, Den Diek in Lichtenvoorde, Dorpshuis Kulturhus De Borg in Babberich, Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten en Buurthuis De Meerpaal in Ede. Zij hebben elk al 750 euro gewonnen en gaan door naar de volgende ronde. Het winnende dorps- of buurthuis krijgt bovenop de 750 euro nog 3000 euro én de titel Dorpshuis van het Jaar 2018.

Angelique Krüger zal op TV Gelderland verslag doen van de wedstrijd en gaat langs bij de zes genomineerden. Tijdens acht afleveringen, die van 20 oktober tot en met 8 december worden uitgezonden, gaan deze zes dorps- of buurthuizen de strijd met elkaar aan.

In 2017 is voor het eerst de Dorpshuisverkiezing van het Jaar georganiseerd. Dit jaar konden voor het eerst ook buurthuizen, wijkcentra, multifunctionele accommodaties (MFA) en gelijksoortige locaties meedingen naar de prijs. Meer informatie is te vinden op de website. De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en de provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een grotere leefbaarheid in Gelderland samen met de mensen waar het om gaat. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Spectrum partner met elan, Plattelands Jongeren Gelderland, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland en Zorgbelang Gelderland.


www.dorpshuisvanhetjaar.nl


Boekpresentatie
'De Achterhoekse verzen'

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 8 juli presenteert Uitgeverij Fagus in de Koppelkerk de gloednieuwe dichtbundel 'De Achterhoekse verzen', een tweetalige dichtbundel met gedichten over de Achterhoek van Pim te Bokkel en Achterhoekse vertalingen van Hans Mellendijk. De bundel is verschenen in het kader van het 350-jarig bestaan van de Achterhoek.

Op tal van manieren wordt het 350-jarig jubileum van de Achterhoek dit jaar gevierd. Stichting Eeuwig Erbarmen besloot een reeks van boeken uit te geven die een relatie heeft met de Achterhoek. En de naam daarvoor was snel gevonden: de Achterhoek 350-reeks. Dankzij financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Coulissen Fonds, Stichting De Roos-Gesink, G.A. van de Lugt Stichting, Het Plantenfonds, Stichting Eeuwig Erbarmen en giften van particulieren is de eerste uitgave een feit.
De eerste publicatie is die tweetalige dichtbundel 'De Achterhoekse verzen'. Hierin worden twaalf gedichten van dichter Pim te Bokkel gepresenteerd, die over de Achterhoek gaan of zich afspelen in de Achterhoek. Schrijver Hans Mellendijk waagde zich aan een Achterhoekse vertaling van de gedichten. Bert Scheuter verluchtigde de bundel met tekeningen.

De dichter, de vertaler en de illustrator zullen die zondagmiddag in de Koppelkerk elk enkele gedichten voordragen. Na aankoop van het boek kan men met een gratis consumptie proosten met de auteurs. Die kunnen het boek tussen de voordrachten door signeren.
De aanvang is 15.00 uur, de entree is gratis. Reserveren voor de middag kan via www.koppelkerk.nl of telefoon 0543-216005.

De privatiseringsovereenkomst wordt ondertekend door burgemeester Annette Bronsvoort, alsmede door de bestuursleden Marloes Nijenhuis, Jolien Weevers en André Langenberg.