Meer aandacht voor water en groen in centrum

Open debat leidt ook tot concrete voorstellen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De open debatronde is een nieuw element in de raadsvergaderingen, dat na de gemeenteraadsverkiezingen is ingevoerd. Ieder raadslid kan in tweeënhalve minuut een voorstel doen, waarna er kort over wordt gedebatteerd. Een raadslid kan aftasten of er draagvlak is voor een idee en dat daarna uitwerken in een voorstel. In de raadsvergadering van 28 juni bleek dat twee ideeën uit vorige open debatrondes waren omgezet in motie's. Deze werden door de meerderheid van de raad aangenomen, zodat Burgemeester en wethouders nu gaan bekijken of de gemeente kan deelnemen aan een project voor de aanleg van 'tiny forests'. De andere motie vraagt B en W om een stresstest uit te voeren. Daarmee wordt bepaald waar bij hevige regenval de grootste problemen optreden in het centrum.

Snel onderzoek project Tiny forests
Na drie open debatrondes kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de open debatronde in een behoefte voorziet. Het aantal deelnemende raadsleden wordt wel minder, maar het open debat levert ook concrete voorstellen op. In april stelde Ruth van der Meulen (Winterswijks Belang) voor om in Winterswijk ook 'tiny forests' aan te leggen. Dat zijn kleine bosjes waarbij de buurt wordt betrokken en waar ook educatie voor kinderen plaats vindt. Het concept is van het Instituut voor Natuureducatie (IVN), een landelijke organisatie. Het IVN zoekt partnergemeenten die aan het project willen deelnemen. Die krijgen een cofinanciering van 50% voor de uitvoeringskosten. Met de motie wordt B en W gevraagd met spoed te onderzoeken of deelname aan het IVN-project haalbaar is voor de gemeente. Indien ja, dan moet de gemeente zich voor 16 juli aanmelden.

Kinderen stimuleren
Wethouder Wim Aalderink zag de motie als ondersteuning van al in gang gezet beleid. De tiny forests werden immers ook al in het coalitieprogramma genoemd. Bij Loes ten Dolle (D66) en Tom van Beek (VVD) leidde de motie tot vraagtekens. Ten Dolle vond dat er in Winterswijk al 'forest' genoeg was. Ze was het er mee eens dat kinderen gestimuleerd moeten worden de natuur in te gaan, maar daar konden prima de grote bossen voor worden gebruikt. Ook Van Beek vond dat de gemeente hiervoor geen extra bosjes hoeft aan te leggen. Hij pleitte voor een brede integrale aanpak voor de aanleg van nieuw groen, die voor mee biodiversiteit kan zorgen. "Je kan veel meer doen in de huidige plantsoenen dan met het aanleggen van plukjes "neuzelgroen". Ubel Zuiderveld (PvdA) die de motie wel steunde was het eens met de gedachte om tot een integralere aanpak te komen. Hij suggereerde een notitie waarin aandacht kan worden besteed aan alle facetten van groen en water in het dorp. De VVD en D66 stemden tegen de motie.

In de raadsvergadering van mei stelde Wim Wassink voor om meer water en groen aan te leggen in het centrum. Vanwege de klimaatverwachting wordt verwacht dat het in de komende decennia vaker en heviger gaat regenen. Al dat water moet wel snel afgevoerd worden zonder dat dit tot wateroverlast leidt. Meer groen en open water kan dat positief beïnvloeden. Voordat je hiervoor echter plannen gaat bedenken is het verstandig om te bepalen waar in de toekomst de grootste wateroverlast kan worden verwacht. Om dat in te schatten kan een zogenaamde stresstest worden uitgevoerd. Daarom diende Wassink een motie in om B en W te vragen snel zo'n test uit te voeren. Wethouder Aalderink vond ook deze motie een steun in de rug. "De stresstest staat al gepland voor 2019." CDA, Winterswijks Belang, D66 en PvdA stemden voor de motie. De VVD stemde tegen. Van Beek vond het overbodig, omdat de stresstest al standaard wordt uitgevoerd.