Van Harten pleit voor een Achterhoeks volkslied

WINTERSWIJK – Vlok van Harten van Winterswijks Belang, die onlangs als gemeenteraadslid werd geïnstalleerd, pleitte in haar eerst toespraak ('maidenspeech') voor een Achterhoeks volkslied. Ze deed dat in de open debatronde, waarin een raadslid tweeënhalve minuut de tijd krijgt om een voorstel te doen. Ze wilde niet meteen met een heel zware kwestie beginnen, maar had gekozen voor een 'luchtig onderwerp'. Van Harten had daar iets meer tijd voor nodig, maar die werd haar gegeven omdat ze met enthousiasme uitlegde waarom het goed is dat er een door iedereen in de Achterhoek geaccepteerd lied komt, dat gezongen kan worden bij feestelijke gelegenheden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Meezingen op Koningsdag
Met Koningsdag was Van Harten bij een optreden van Excelsior. Het concert werd afgesloten met de meezingers "Aan de Amsterdamse grachten" en "Brabant" van Guus Meeuwis. "Dat was prachtig, maar ik voelde me ook ongemakkelijk. Ik vond het een beetje culturele armoede. Waarom is er geen eigen volkslied voor feestelijke gelegenheden." Van Harten was daarna op zoek gegaan naar een geschikt volkslied. Ze had er verschillende ontdekt voor de buurtschappen, maar de tekst ging niet veel verder dan dat het geweldig was om in de buurtschap te zijn. Ze dacht ook aan de bekende regels uit een gedicht van Willem Sluiter, waarin hij als eerste 350 jaar geleden de Achterhoek noemde: "Waer iemant duisent vreugden soek, mijn vreugt is in dees' achterhoek." Maar dat zou niet meer dan een refrein zijn.

Wedstrijd organiseren voor volkslied
Van Harten heeft ook in het repertoire van Normaal gezocht. De bekende meezinger 'Vrouw Haverkamp' leek haar echter niet het meest geschikte lied. Mooi vond ze de ode van B. Stegeman op de Achterhoek, maar daar was nog geen melodie bij. Niets voldeed aan de eisen van Van Harten, want een volkslied moet iedereen gemakkelijk kunnen onthouden en meezingen. Van Harten vindt zo'n volkslied ook passend, omdat de Achterhoekse gemeenten nauwer gaan samenwerken. Daarom stelde ze voor een nieuw volkslied te zoeken. Misschien kunnen de organisatoren van de Zwarte cross en de anderen die het initiatief namen voor een Achterhoekvlag ook een wedstrijd organiseren voor een volkslied. "Verdeeldheid ligt op de loer, waar samenwerking is gewenst", zei Van Harten. "Een volkslied zorgt voor verbroedering en verrijking." De andere raadsleden reageerden niet afwijzend. Ubel Zuiderveld (PvdA) kende wel enkele geschikte Winterswijkse liederen, zoals "de Veenparel" van R.U ready op een rap van Doorgewinterd, maar ook "Daldeejen" van Normaal zou kunnen. "Je moet ze wel kennen om mee te kunnen zingen," zei Van Harten. Zij komt oorspronkelijk uit Twente. Na afloop van de raadsvergadering bleek dat ze wel een volkslied kende dat ze luidkeels mee kon zingen, dat van Twente. Nu nog één voor de Achterhoek.


Zorgen over lokale pers

WINTERSWIJK – Ubel Zuiderveld (PvdA) gebruikte de open debatronde in de raadsvergadering om zijn zorgen uit te spreken over de lokale pers. "Die is geen schim meer van wat het ooit was." Er wordt steeds minder geschreven over de plaatselijke politiek. Zuiderveld beschouwt dat als een bedreiging voor de lokale democratie, want die heeft baat bij een professionele kritische pers. Hij stelde voor om na de zomerpauze een bijeenkomst te organiseren met vertegenwoordigers van de pers om te bespreken hoe het beter kan. Zuiderveld wil dan ook een voorstel bespreken om als gemeenteraad een onafhankelijk journalist aan te stellen.

Door Bernhard Harfsterkamp

"Er zijn tegenwoordig meer voorlichters dan journalisten en p.r.-mensen", zei Zuiderveld. Hij vindt dat geen goede ontwikkeling, want die willen de waarheid nog wel eens verdraaien. "De beroepsgroep van de journalisten sneeuwt onder." Maar die groep is niet alleen nodig als waakhond van de lokale democratie, maar ook om te reageren op nepnieuws en complotdenkers. Zorgwekkend vindt Zuiderveld dat de gratis nieuwsmedia dominant zijn geworden. Voor abonnementen op regionale kranten is veel minder belangstelling. Dat heeft er mede toe geleid dat er in die regionale dagbladen steeds minder over plaatselijke politiek wordt geschreven. De tijd dat er na een raadsvergadering een pagina vol in zo'n krant werd geschreven is al lang voorbij. Lichtpuntjes ziet Zuiderveld niet of nauwelijks.