In 2016 werden op de Bataafseweg nieuwe drempels aangelegd. Foto: Bart Kraan
In 2016 werden op de Bataafseweg nieuwe drempels aangelegd. Foto: Bart Kraan

PvdA maakt zich hard voor kinderen bij verdeling van Klijnsma-geld

PvdA Winterswijk maakte zich gisteravond tijdens de laatste raadsvergadering van dit politieke jaar hard voor een sterkere positie van kinderen bij de verdeling van de zogenaamde Klijnsmagelden. Fractievoorzitter Elvira Schepers betoogde dat het extra geld bestemd is om rechtstreeks ten goede te komen aan kinderen die het nodig hebben. Het geld mag dus bij minder draagkrachtige gezinnen niet 'met de bonen in de pot verdwijnen'. Voor Winterswijk is in 2019 een bedrag van 129 duizend euro beschikbaar voor kinderen. "Vóór kinderen. Niet voor de ouders," zegt Schepers.

Voor de PvdA is dit een zeer principieel punt, aldus Schepers. Het Winterswijks college vindt dat ze al voldoende doet voor kinderen en wil het geld toevoegen aan de pot Bijzondere Bijstand. Schepers: "Het doet ons pijn als het geld binnen gezinnen besteed wordt aan andere zaken. In overleg met organisaties als Stichting Leergeld moet de gemeente zorgen dat kinderen gevraagd wordt naar hun behoefte. Vervolgens moet het geld in natura worden uitgekeerd, zodat de kinderen écht krijgen wat ze op dat moment nodig hebben."

De PvdA werd gesteund door D66 en (bij verstek) door Groen Links. Omdat de overige partijen een amendement en een motie van de PvdA niet steunden, gaat de 129 duizend euro tot verdriet van de drie partijen toch linea recta naar de post Bijzondere Bijstand.


Fietspad Bataafseweg pas aangelegd in 2019

Deel weg al eerder verbeterd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Al enige jaren is het een wens van de gemeenteraad om het fietspad langs de Bataafseweg te verlengen. Tegelijkertijd kan dan de weg zelf opgeknapt worden en een rotonde aangelegd worden op de kruising met de Steengroeveweg en de Kloetenseweg. Het was de bedoeling om een en ander in 2018 uit te voeren. Nadat Tom van Beek (VVD) en Tim Jonker (Winterswijks Belang) in het vragenhalfuurtje naar de stand van zaken hadden geïnformeerd, antwoordde wethouder Wim Aalderink dat de aanleg pas in 2019 mogelijk zal zijn.

Keuze voor rotonde definitief
Van Beek had al gehoord van moeizaam verlopende onderhandelingen om de grond voor het fietspad te verwerken. Toch vond hij dat het wel heel lang stil bleef over de voortgang. Jonker vroeg zich af of er werkelijk een rotonde nodig is. De aanleg daarvan kost meer tijd en is duurder. Hij suggereerde om de voorrangssituatie te wijzigen en de Bataafseweg de voorrangsweg te laten zijn in plaats van de Steengroeveweg en Kloetenseweg. Wethouder Aalderink reageerde dat de keuze voor de rotonde weloverwogen was gemaakt en definitief was. Het bestemmingsplan hiervoor is ook al in procedure gebracht. Dat heeft geleid tot zienswijzen, waarover de gemeente nog in gesprek is met de buurt. "Maar daar komen we wel uit." Alsnog voor een andere variant kiezen kost volgens Aalderink juist meer tijd. Toch beloofde hij Jonker uiteindelijk om er nog eens naar te laten kijken. Van Beek vond de keuze voor de rotonde wel goed, omdat er een bezoekerscentrum bij de Steengroeve zal komen, dat veel bezoekers zal trekken.

Extra onderzoek naar vleermuizen
Voor de aanleg van de rotonde en het fietspad moeten ook enkele bomen worden gekapt. Dit kan niet zomaar. Een eerder verricht flora- en faunaonderzoek is inmiddels niet meer actueel. Uit een quick-scan is gebleken dat er nader onderzoek nodig is naar de foerageerroutes van vleermuizen. "Dat onderzoek duurt de hele zomer", zei Aalderink en alleen daarom al kan er niet eerder begonnen worden dan in 2019. Daarnaast is met enkele omwonenden nog steeds geen overeenstemming bereikt over de aankoop van de benodigde grond. Omdat de toestand van het wegdek slecht is, zal er dit jaar wel onderhoud uitgevoerd worden op het gedeelte tussen Kottenseweg en Laan van Hilbelink.