David (links) en Silvan presenteren hun mobiele app aan kinderarts Ellen van der Kuur (in witte jas) en urotherapeut Cock van Mourik. Foto: Leander Grooten
David (links) en Silvan presenteren hun mobiele app aan kinderarts Ellen van der Kuur (in witte jas) en urotherapeut Cock van Mourik. Foto: Leander Grooten Foto:

Leerlingen helpen 'pipopoli' SKB

ACHTERHOEK - Plassen en poepen doet iedereen. Maar bij sommige kinderen lukt het niet zo goed. De informatie die door de poep- en plaspoli van het Streekziekenhuis Beatrix (SKB) wordt gegeven, komt niet altijd goed aan bij de patiënt. De poli gaf het Technasium van Schaersvoorde opdracht hiervoor nieuwe manieren te vinden. Afgelopen woensdag presenteerden de brugklassers hun ideeën aan kinderarts Ellen van der Kuur en urotherapeut Cock van Mourik

Door Leander Grooten

Het was een drukte van belang in de centrale hal van het SKB op woensdagochtend. Niet alleen vanwege de 125 leerlingen, maar ook omdat de wifi vertraging opleverde. De jonge havisten en vwo-ers kregen immers de opdracht met behulp van digitale hulpmiddelen te werken.

Creativiteit
Nadat de technische perikelen waren verholpen kon het beoordelen beginnen. Vooraf hadden de leerlingen medische informatie gekregen die terug moest komen in hun project. Het doen van een marktonderzoek en verrichten van inhoudelijke research was onderdeel van de opdracht. Ella, Fjen en Nick presenteerden een quiz voor op je mobiel. Vragen als 'hoe zit je op de wc' werden gevolgd door meerkeuzeantwoorden. Tekst werd afgewisseld door beeld en animatie, voor de patiëntjes die nog niet kunnen lezen. Een ander team koos voor een houten bordspel. De dobbelsteen, vragen en pionnen worden digitaal aangeleverd, zodat er na het uitprinten ervan creatief geknipt en geplakt kan worden, alvorens het spel te spelen. "Dat vind ik een leuk idee, dan kun je het bijvoorbeeld meenemen op vakantie," geeft kinderarts Van der Kuur aan.

Technasium
Sinds 2013 is Christelijk College Schaersvoorde verrijkt met het Technasium, waarin onderzoek & ontwerpen centraal staat. Het is een vakoverstijgend bètavak met een beeldende component.
De leerlingen werken aan opdrachten die vanuit het bedrijfsleven komen. Chiel Grijsen, technator van Schaersvoorde: "We doen dit enkele jaren in samenwerking met de kinderafdeling van het SKB, andere jaren bijvoorbeeld over diabetes en astma. Het gaat er voor ons om de belevingswereld van de leerlingen naar buiten te brengen en raakvlak met de samenleving te krijgen."

Zindelijk worden
Een spelletje wc-rol vangen, een info-app met ingesproken tekst of een zelfgeschreven voorleesverhaal over het onderwerp, alles komt voorbij. De kinderarts en de urotherapeut Cock van Mourik bekijken alles met veel interesse. Beide zijn verbonden aan de 'pipopoli' en helpen kinderen zindelijk te worden, ook op een leeftijd waar dat eigenlijk al vanzelf zou moeten gaan. Ook komt het voor dat kinderen die al naar school gaan opnieuw problemen krijgen. Oorzaken en gevolgen kunnen sociaal-emotioneel zijn. Dan is het slim om naar de huisarts te gaan, die kan doorverwijzen naar de poep-en plaspoli. Goede, toegesneden informatie die ook echt 'blijft hangen' is daarbij belangrijk.

Klei, film, wc-rol
"Wij bedachten ons dat peuters nog niet kunnen lezen, dus maakten we een korte animatiefilm." Julia, Sem en Sanne maakten zelf kleipoppetjes, maakten daar een korte film van, spraken de voice-over in en voegden achtergrondmuziek aan toe. Een combinatie van fysieke en digitale creativiteit. De jongedames Norah, Nadine en Dani vertellen met elkaar te hebben gebrainstormd. Ze leerden dat hierdoor een idee zich verder ontwikkelt en het eindresultaat van het hele team is. In hun geval: een wc-rol voorzien van raadsels, puzzels, moppen en tekeningen over het onderwerp. "Hoe maak je de wc een leukere plek om te zijn, zo was ons idee. En toen hebben we dit bedacht. Kinderen kunnen al een beetje lezen en vinden het leuk om een spelletje te doen, dat kan met deze wc-rol." Ze brachten een handgemaakt prototype mee, maar hopen dat hun idee in productie wordt gebracht.