Giene te Gronde en Joske Elsinghorst-van Huet met enkele kabouterdeurtjes. Foto: Sander Damen
Giene te Gronde en Joske Elsinghorst-van Huet met enkele kabouterdeurtjes. Foto: Sander Damen Foto:

Kabouterroute maakt aanbod dorpswandelingen compleet

WINTERSWIJK - In het aanbod van de VVV Winterswijk ontbrak nog een dorpswandeling voor gezinnen. Vanaf dinsdag 17 juli is die witte vlek weggewerkt. Dan opent een nieuwe wandeling voor gezinnen: de kabouterroute. De route is gemaakt door de VVV in samenwerking met Joske Elsinghorst-van Huet. Zij ontwikkelde eerder kabouterroutes in Groenlo, Lichtenvoorde, Bredevoort en Zieuwent. ,,Iedereen vindt kabouters sympathiek", zegt Gienne te Gronde. ,,Met deze route vertellen we niet alleen op een andere manier over Winterswijk, maar het is ook een eerbetoon aan de vele vrijwilligers."

Door Sander Damen

Het idee achter iedere kabouterroutes is hetzelfde, maar de uitvoering is overal anders. Gienne te Gronde, vestigingsleider van de VVV in Winterswijk dat het project financiert, vertelt dat verschillende Winterswijkse partijen aan de totstandkoming hebben bijgedragen: 'Vrijwilligers van de VVV zetten de routes uit en selecteerden de Winterswijkers die voor een kabouter model stonden. Erwin Vreeman maakte de illustraties. Holders Media verzorgde de opmaak en het drukwerk. De kabouterdeurtjes zijn gemaakt door mensen die dagbesteding hebben bij zorgboerderij De Olden Goarden." "Ik ben de enige vreemde eend in de bijt," zegt Elsinghorst-Van Huet lachend. Zij schreef de tekst en gedichten in het boekje dat bij de route hoort.

Route
Bij De Olden Goarden werden vijftig deurtjes gemaakt. Die worden op 'spannende plekken' bij particulieren maar ook in etalages van bedrijven gehangen. "De route is ongeveer drie kilometer lang", vertelt Te Gronde. "Hij start bij de VVV en leidt via onder meer het Scholtenbrugpark naar verzorgingshuis De Berkhof, en via de notaristuin en Misterstraat terug naar de VVV."
,,In andere routes hebben we dat ook gedaan", zegt Elsinghorst-Van Huet. "Daar zag je interactie ontstaan tussen de bewoners van verzorgingshuizen en de mensen die de route liepen."
Mensen met elkaar in contact brengen is een van de uitgangspunten van Elsinghorst-Huet. ,,Toen ik in Groenlo de eerste kabouterroute ontwikkelde was dat in het kader van een burgerinitiatief", vertelt ze. "Ik wilde mensen met elkaar in contact brengen en wat positiviteit in deze wereld brengen." "Dat vind ik ook het mooie aan de kabouterroute," zegt Te Gronde. "Het is sympathiek en hartverwarmend. Dat komt ook door de mooie gedichtjes van Joske. Je krijgt er echt een goed gevoel van. Complimenten daarvoor."

Vijftien kabouters
Hoewel er vijftig deurtjes zijn, worden er vijftien kabouters in het boekje beschreven. Die kabouters zijn gebaseerd op Winterswijkers die iets bijzonders voor Winterswijk(ers) doen of ze staan symbool voor een groep of een organisatie. "Zo is er een ziekenhuiskabouter die staat voor het streekziekenhuis en kabouter Jamila die symbool staat voor de inwoners van het AZC," vertelt Elsinghorst-Van Huet die ook twee namen van kabouters prijsgeeft die op Winterswijkers gebaseerd zijn. ,,Kabouter Dé is gebaseerd op Dé Hijink die altijd alles voor Winkie Week heeft gedaan. Ook is er een kabouter op Myrthe Sikkink van lunchroom Bijzonder Gewoon gebaseerd omdat zij laat zien dat iedereen mee kan doen in de maatschappij." De andere kabouters blijven nog even geheim...

Kabouterprijsje
Het routeboekje dat volgens Te Gronde bij de VVV 'voor een kabouterprijsje' te koop is, bestaat uit een inleiding en gedichten bij de deurtjes van de vijftien geselecteerde kabouters. "In de inleiding wordt verteld hoe Winterswijk ontstaan is, wat er bijzonder is aan Winterswijk en wat de kabouters hier de hele dag doen," licht Elsinghorst-Van Huet toe. "Voor mensen van buiten Winterswijk is de route heel interessant, maar ik denk dat ook veel Winterswijkers zullen denken 'Oh, dat wist ik helemaal niet'."

Trots
De route wordt op 17 juli om 10.00 uur voor het oude raadhuis officieel in gebruik genomen. De bijbehorende boekjes zijn vanaf dan bij de VVV te koop. Te Gronde en Elsinghorst-Huet zijn trots op de nieuwe route. "Het is naast een leuke nieuwe route ook een eerbetoon aan ons dorp, aan de vele vrijwilligers en enkele specifieke vrijwilligers," zegt Te Gronde. ,,Ik heb er zelf ook heel veel van geleerd." "Als je de route loopt, kijk je beter om je heen en zie je meer details," aldus Elsinghorst-Van Huet. ,,Ik vond het heel leuk hierbij betrokken te zijn, want Winterswijk heeft zoveel te bieden denk aan Piet Mondriaan, de winkels, de steengroeve en het Nationaal Landschap." Aan dat Nationaal Landschap hebben de kabouters de kleur van hun muts te danken. "Groen leek mij het meest passend", besluit Elsinghorst-Van Huet.


Foto: Sander Damen
Foto:Sander Damen