Rik Gommers kreeg de gemeentelijke erepenning. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Rik Gommers kreeg de gemeentelijke erepenning. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Te Gronde en Gommers uitgezwaaid als wethouders

Gommers onderscheiden met zilveren erepenning gemeente

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de raadsvergadering van 14 juni was al kort afscheid genomen van de vertrekkende wethouders Gert-Jan te Gronde (VVD) en Rik Gommers (Winterswijks Belang). Op vrijdag 22 juni was er een afscheidsreceptie, waarop burgemeester Joris Bengevoord nog eens uitgebreid stil stond bij hun verdiensten voor de gemeente Winterswijk. Te Gronde was acht jaar wethouder en kondigde in 2017 al aan, dat hij stopte. Gommers was twaalf jaar wethouder, Hij werd door de burgemeester onderscheiden voor zijn werk met de zilveren erepenning van de gemeente.

Gommers en Te Gronde werkten de afgelopen acht jaren goed samen in het college van burgemeester en wethouders, terwijl in de gemeenteraad de verhouding tussen VVD en Winterswijks Belang (WB) niet altijd even optimaal was. Dat uitte zich de laatste jaren het nadrukkelijkst bij de discussie over de energievisie. De VVD verzette zich al snel tegen het gebruik van windmolens voor de opwekking van duurzame energie, terwijl WB die mogelijkheid wilde openlaten. Maar in het college was er altijd eenstemmigheid over de koers. Gommers zei later dat hij er trots op was dat B en W wel unaniem had ingestemd met de oorspronkelijke energievisie. Hij moest dan ook hevig slikken toen een meerderheid in juni in 2017 besloot voorlopig toch geen windmolens te willen.

"Wij hadden Rik"
Bij de discussie over de energievisie kwamen alle karakteristieke kenmerken van wethouders Gommers naar voren. Vol overtuiging verdedigde hij in de gemeenteraad, maar ook op de voorlichtingsavonden, de visie die hij samen met zijn ambtenaren had opgesteld. Geduldig was hij als mensen met vragen en opmerkingen kwamen, waarna hij als het moest een uitgebreid antwoord gaf. Geïrriteerd en soms boos raakte hij als mensen in zijn ogen onterechte kritiek uitten. Geëmotioneerd was hij toen de raad in meerderheid toch de energievisie iets bijstelde, waarna hij constructief verder ging om de gewijzigde koers uit te voeren. Al deze kenmerken kwamen ook naar voren in de toespraak van burgemeester Bengevoord. Hij roemde ook de collegialiteit van Gommers. Toen in zijn eerste wethoudersperiode wethouder Ben Uffink ernstig ziek werd nam hij zijn taken vanzelfsprekend waar. Later deed hij dat opnieuw toen burgemeester van Beem ziek werd. "Winterswijk had geen waarnemend burgemeester nodig, want wij hadden Rik."

Niet alleen kritiek hebben
Voor de afscheidsreceptie was er nog een bustocht gemaakt met Gommers en Te Gronde en hun familie langs de plekken en projecten, waarbij zij tijdens hun wethouderschap een belangrijke rol hebben gespeeld. Gommers werd in 2006 wethouder voor de toen nieuwe partij Winterswijks Belang, omdat hij vond dat hij niet altijd kritiek vanaf de zijlijn moest hebben. "Als je niets wilt doen, zeg dan ook niet zo veel", zei Gommers eerder daarover. Gommers kwam uit het bedrijfsleven en moest even wennen aan de werkwijze in een gemeentebestuur. Maar hij leerde het vak van wethouder snel. Hij werd steeds meer gewaardeerd voor al zijn werk. "Ik heb twaalf jaar alles gegeven wat ik in me had. Het is goed zo", waren zijn laatste woorden bij de voor zijn doen korte afscheidstoespraak.

Schuldenpositie verbeteren
Gert-Jan te Gronde was in veel opzichten een tegenpool van Gommers. Hij was rustiger en minder lang van stof, al kon hij als het moest ook uitgebreide antwoorden geven. Te Gronde werd in 2010 wethouder. Voor velen was dat een verrassende keuze. Te Gronde was even daarvoor met zijn gezin teruggekeerd naar 't Woold. Hij werkte nog bij de Dienst Landelijk Gebied en hield zich daar bezig met financiële zaken. Het was daarom niet onverwacht dat hij de portefeuille financiën kreeg. Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 was hij al opgevallen door telkens te benadrukken dat de gemeente financieel gezonder moest worden, met name door de schulden af te bouwen. Als wethouder is hem gelukt de schuldenpositie van de gemeente flink te verbeteren.

Wethouder glasvezel
Te Gronde werd ook wethouder ruimtelijke ordening en bedrijvigheid in het buitengebied. Hij werd daardoor verantwoordelijk voor natuur en landschap en was als wethouder voorzitter van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL). Dat leidde tot wat hij als een van de belangrijkste successen in zijn wethoudersperiode beschouwde, de aanleg van glasvezel in het buitengebied, zodat daar ook snelle internetverbindingen mogelijk zijn. Vanuit WCL en de belangenorganisaties van de buurtschappen was al het initiatief genomen, dat daarna door de gemeente werd ondersteund. Te Gronde was geen VVD-wethouder die eenzijdig oog had voor de landbouw en andere economische bedrijvigheid in het buitengebied. Hij zag de waarde van het Nationaal Landschap Winterswijk en pleitte ook voor meer aandacht voor de biodiversiteit. Na acht jaar wethouderschap start hij een eenmansbedrijf op, dat zich gaat bezig houden met de projecten, waarmee hij vooral kennis maakte als voorzitter van WCL. Te Gronde zei dat hij nooit met lood in de schoenen naar het gemeentekantoor is gegaan. "Ik ga de collegevergaderingen zeker missen. Als ZZP-er kan ik alleen met mezelf praten. De grapjes zijn dan veel minder leuk."

Gert-Jan te Gronde met ex-gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk bij de opening van een WCL-project. Foto: Bernhard Harfsterkamp