Het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Foto: Afdeling communicatie gemeente Winterswijk.
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Foto: Afdeling communicatie gemeente Winterswijk. Foto:

Oppositiepartijen nog vriendelijk voor het nieuwe college

WINTERSWIJK - Op dinsdag 19 juni was er een extra raadsvergadering in Winterswijk, waarin Ilse Saris, Wim Aalderink en Wim Elferdink als wethouder werden benoemd. Daarmee kwamen er ook weer drie raadszetels vrij, die opgevuld werden door Vlok van Harten voor Winterswijks Belang en Sandra Prinsen en Steven Vuijk voor het CDA. Daarvoor werd het coalitieprogramma van CDA en Winterswijks Belang besproken. De oppositiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en PvdA hadden slechts enkele, soms kritische opmerkingen over het akkoord. In hoofdlijnen konden de partijen er mee instemmen. Ze kondigden aan constructief en kritisch te willen samenwerken met het nieuwe college.

Bernhard Harfsterkamp

Veel is nog weinig concreet
De raadsvergadering begon met een korte inleiding van Ilse Saris over het coalitieprogramma ´Winterswijk maken we samen´, waarbij ze nog eens enkele hoofdpunten herhaalde. Een kort animatiefilmpje verbeeldde dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders veel aandacht aan armoedebestrijding, duurzaamheid en burgerparticipatie zal besteden. Het samen doen met de bewoners, maatschappelijke organisaties en de gemeenteraad staat daar bij voorop. De raad is vooralsnog bereid constructief samen te werken met het college, al werd wel door enkele partijen aangekondigd dat ze kritisch zullen zijn. Bij de bespreking van het coalitieprogramma waren ze vooral nog vriendelijk. Ze wezen er wel op dat veel nog weinig concreet is.

Meer aandacht voor recreatie
Inge Klein Gunnewiek (VVD) herkende veel punten van haar partijprogramma, die zijn ´overgenomen´ in het akkoord. Daar was ze blij om, maar ze miste ook het nodige. Ze wil graag meer concrete afrekenbare doelstellingen van het nieuwe college. Met name voor de uitvoering van de energievisie wil ze die al op korte termijn. Voor de bestrijding van de werkloosheid suggereerde ze het invoeren van een avondschool. De VVD wil dat de nieuwe coalitie nog actiever bezig gaat met woningbouw, ook voor jongeren in het buitengebied. Daarnaast vindt zij dat er veel meer werk gemaakt moet worden van recreatie. Ze noemde een rapport waaruit blijkt dat Winterswijk na Zutphen de meeste toeristen trekt. De VVD vindt dat het doel moet zijn om Zutphen voorbij te streven. Volgens Klein Gunnewiek is daarvoor wel een extra trekker nodig. Ze stelde daarom opnieuw voor om in het vakantieseizoen de winkels in centrum elke zondag open te laten zijn.

Waar is de visie over woningbouw gebleven?
Peter Beker (GroenLinks) noemde drie onderwerpen die voor zijn partij het allerbelangrijkst zijn. Het streven om Winterswijk armoedevrij te maken vindt hij nog niet concreet genoeg. Daarbij mist hij aandacht voor de ´onzichtbare´ groepen. Voor het centrum wil GroenLinks dat er opnieuw naar de verkeersveiligheid- en afwikkeling wordt gekeken. Voor het buitengebied is een duurzame landbouw belangrijk, waarbij met alle landbouwers moet worden samengewerkt. Elvira Schepers (PvdA) benadrukte nog eens de relatie die er is tussen het uitvoeren van de energievisie en de armoede in Winterswijk. Ze zal blijven vragen om aandacht en hulp voor de huishoudens die financieel niet in staat zijn te investeren in energiemaatregelen. Ze vroeg Henk-Jan Tannemaat om Ilse Saris nog eens lief in de ogen te kijken, zodat er een energiefonds komt. Schepers vond het vreemd dat er weinig aandacht was voor woningbouw, terwijl dat toch het thema was bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Waar is de visie gebleven?"

Integrale aanpak, niet altijd apart groepen benoemen
Loes ten Dolle (D66) bleef het vreemd vinden dat een coalitieakkoord dat alle Winterswijkers aangaat niet in het openbaar is besproken. "We snappen niet waarom alles in beslotenheid moest." Omdat veel uit het coalitieakkoord al in gang gezet beleid is, vroeg ze zich af welke onderwerpen naar aanleiding van de gesprekken met de maatschappelijke organisaties zijn toegevoegd. Teleurgesteld was ze over de aandacht voor jongeren, vooral die van 16 tot 25 jaar. Ze had ook weinig over senioren gelezen. "Tijdens de verkiezingscampagne zeiden nog alle partijen dat er meer aandacht voor jongeren en ouderen moet komen." Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang) probeerde een aantal van de kritiekpunten te weerleggen. Net als in de vorige raadsperiode pakte hij meteen weer zijn vertrouwde rol op van verdediger van het college. Hij legde uit dat er voor een integrale aanpak was gekozen, waardoor jongeren en ouderen niet altijd apart worden benoemd. "Wij willen het voor iedereen op orde krijgen." Tannemaat vindt dat het nieuwe college genoeg aan recreatie gaat doen. Er wordt gestreefd naar een miljoen overnachtingen en er komt een bezoekerscentrum bij de Steengroeve. Het energiefonds komt er zei Tannemaat, want hij had Saris de laatste weken al vaak lief aangekeken. Na de bespreking van het coalitieakkoord werden de wethouders Saris, Aalderink en Elferdink benoemd.