Burgemeester Bengevoord overhandigt het eerste boek aan Siena van school Kotten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Bengevoord overhandigt het eerste boek aan Siena van school Kotten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Leerlingen Kotten krijgen eerste exemplaar van bijzonder natuurboek

WINTERSWIJK – Op woensdag 20 juni overhandigde burgemeester Bengevoord het eerste exemplaar van "Over heksenkringen, uilskuikens en klotendolken" aan Siena, leerlinge uit groep 6-7-8 van obs Kotten. Het boek bevat 51 korte verhalen over de natuur, geologie, geschiedenis en erfgoed van het Nationaal Landschap Winterswijk. Auteur Ronald van Harxen heeft dit boek speciaal voor kinderen geschreven. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Fagus in IJzerlo en wordt omdat de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Oost-Achterhoek honderd jaar geleden in hotel De Klok in Winterswijk is opgericht, aan alle schoolkinderen uit de bovenbouw van de basisscholen cadeau gedaan.

Door Bernhard Harfsterkamp

De school in Kotten was niet zomaar uitgekozen voor de uitreiking van de eerste exemplaren. Eén van de oprichters van de KNNV was G.J. Meinen, vaak meester Meinen genoemd. Hij was ook onderwijzer en hoofd van de school. Meester Johan Wilterdink, die nu het schoolhoofd is, liet de leerlingen enkele foto's van Meinen zien en vertelde dat hij een man was met veel kennis en talent, die mooie verhalen kon schrijven en goed kon tekenen. Die verhalen, zoals over Knelis en Willem, werden voor kinderen in het dialect geschreven. Meinen kreeg landelijke bekendheid door zijn natuurverhalen, die verschenen in het blad De Levende Natuur. Winterswijk werd mede daardoor een geliefd excursiegebied voor natuurliefhebbers en –onderzoekers uit het hele land. Het leidde er ook toe dat honderd jaar geleden de plaatselijke afdeling werd opgericht.

Verhalen die enthousiasmeren en stimuleren
Ronald van Harxen heeft inmiddels eveneens enige landelijke bekendheid gekregen dankzij het vele werk dat hij voor de steenuil verricht. Samen met Pascal Stroeken volgt hij al meer dan dertig jaar het wel en wee van het uiltje in het Oost-Achterhoekse cultuurlandschap. Hij schreef er al een kinderboek over. Ook over het Vragenderveen schreef hij speciaal voor kinderen over de planten en dieren in het veen. Het schrijven van dat boekje is Van Harxen zodanig goed bevallen, dat hij een soortgelijk boek over het Nationaal Landschap Winterswijk wilde schrijven. Net als Meester Meinen honderd jaar geleden deed, schrijft hij op een aantrekkelijke en boeiende wijze over alle facetten van natuur en landschap in Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre. De ruim vijftig verhaaltjes zullen kinderen enthousiast maken en stimuleren om zelf alleen of met hun ouders de nog altijd bijzondere natuur van de Oost-Achterhoek te ontdekken. Ook volwassenen zullen genieten van de verhalen, die voor een aangename eerste kennismaking met het Nationaal Landschap zorgen of aan een verdere verdieping van die kennis bijdragen.

Lees verder op pagina 5.