Wim Elferdink wordt de tweede CDA-wethouder in de komende jaren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wim Elferdink wordt de tweede CDA-wethouder in de komende jaren. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

'Leuk om samen met andere mensen een klus te klaren'

Wim Elferdink heeft zin om wethouder te worden

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het is dertig jaar geleden dat het CDA twee wethouders had in een college van Burgemeester en Wethouders. Na de voor velen onverwachte grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen, de partij ging van vier naar zeven zetels, krijgt het CDA weer een tweede wethouder. Het wordt Wim Elferdink, die vier jaar geleden in de gemeenteraad kwam. Na ruim een half jaar werd hij fractievoorzitter. Op dinsdagavond wordt hij in een extra raadsvergadering gekozen tot wethouder. Hij heeft er veel zin in.

Met elkaar in gesprek gaan
In het gesprek benadrukt Elferdink dat hij niet de wethouder van landbouw zal zijn. De afgelopen jaren kan de indruk zijn ontstaan dat hij opkwam voor de landbouwers in Winterswijk. Dat hoeft niet te verbazen, want hij heeft nog een melkveebedrijf in de Brinkheurne. Het ging Elferdink er echter vooral om dat het juiste verhaal over de landbouw wordt verteld. Ook hij baalt van de negatieve beeldvorming over de landbouw, vooral als die veroorzaakt wordt door boeren die 'de kluit belazeren'. Maar het is onterecht dat dan alle landbouwers over één kam worden geschoren. Hij heeft de indruk dat boeren en natuurliefhebbers steeds vaker langs elkaar heen praten, terwijl ze juist echt met elkaar in gesprek zouden moeten gaan. Daar kan hij als wethouder een bijdrage aan leveren, want hij is wel verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening en bedrijvigheid in het buitengebied, en ook voor natuur en landschap. Bovendien wordt hij de nieuwe voorzitter van de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk, waarin de verschillende belangenorganisaties nog wel met elkaar praten.

Nadenken over toekomst bedrijf
Om als boerenbedrijf overeind te blijven is niet gemakkelijk. Elferdink had flink moeten investeren in zijn bedrijf om succesvol door te kunnen gaan. Hij had de veestapel moeten uitbreiden en had daarvoor fosfaatrechten moeten kopen. Eind vorig jaar is hij samen met zijn vrouw gaan nadenken of hij dat nog wel wilde doen. Samen hebben ze drie kinderen van 21, 19 en 14 jaar, die geen van allen het boerenbedrijf willen overnemen. Voor wie ga je dan nog uitbreiden? Bovendien is het niet gemakkelijk om boer te zijn in Winterswijk vanwege het mooie landschap. "Daarvoor moet je 150% passie hebben." Elferdink heeft het bedrijf twaalf jaar geleden van zijn vader overgenomen. Zijn vader melkt altijd nog twee avonden in de week. Het besluit om te stoppen met het bedrijf was al genomen, maar nu hij de kans krijgt om wethouder te worden, wordt dit versneld gedaan. Een deel van de veestapel is al verkocht.

Energie van bestuurwerk
Wim Elferdink is 48 jaar. "Dat is nog niet heel oud. Als je dan nadenkt over wat je wil gaan doen, vraag je je af wat leuk is om te doen." Het bestuurswerk voor FrieslandCampina had duidelijk gemaakt dat hij het leuk vindt om samen met anderen een klus te klaren. Op een zelfde manier heeft hij het gemeenteraadswerk ervaren. "Daar krijg ik energie van." Daarom past een wethouderschap ook goed in zijn toekomstbeeld. Voordat hij boer werd, werkte hij bij de landbouwvoorlichting en daarna hield hij zich voor de RABO-bank bezig met niet-agrarische bedrijven. Van het CDA is hij zeven jaar geleden lid geworden. Hij liet zijn gezicht op ledenvergaderingen zien, waarna hij in 2013 werd gevraagd of hij kandidaat voor de gemeenteraad wilde worden.

Duurzaamheid zwaartepunt
De afgelopen vier jaar in de gemeenteraad heeft Elferdink als een bijzondere periode ervaren. "Er was geen hechte coalitie." Er waren onderlinge irritaties en er was weinig overleg. "Een discussie mag wel scherp, maar wel in harmonie en met respect voor elkaar." Elferdink heeft liever discussie over de inhoud. "Niet op basis van meningen." Doorgaan van CDA, VVD en WB was geen optie. Elferdink heeft als wethouder een behoorlijke portefeuille. "Maar ik heb niet het idee dat die zwaarder is dan van de andere wethouders." Duurzaamheid wordt een zwaartepunt. Als Winterswijk in 2030 energieneutraal wil zijn, moet er wel gewerkt worden aan duurzame energieopwekking. Duurzaamheid is met burgerparticipatie en armoedebestrijding een van de drie rode draden in alle activiteiten van het nieuwe college. "Dat betekent niet dat ik de duurzaamheid alleen moet doen. Daar moeten we allemaal voortdurend mee bezig zijn."

Bedrijven behouden
De nieuwe wethouder hoeft niet per se op de voorgrond te treden, maar hij begrijpt ook wel dat hij voor zijn partij zichtbaar moet zijn in de samenleving. Naast duurzaamheid is de bedrijvigheid een belangrijk thema voor hem. "Als het nodig is moeten Winterswijkse bedrijven kunnen groeien. Het doet altijd pijn als bedrijven vertrekken." Behoud van de bedrijven is belangrijk voor de werkgelegenheid. Zijn voorganger Rik Gommers heeft een onderzoek aangekondigd om de behoefte van de bedrijven in kaart te brengen. Daarna kan bepaald worden hoeveel bedrijventerrein er nodig is. Alleen voor de echt zware industrie zal geen ruimte meer zijn, maar al die andere bedrijven wil Elferdink de komende vier jaren graag ter wille zijn.


Mantelzorgcafé bij Hertog Karel

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 21 juni is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar elkaar ontmoeten bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.