De nieuwe wethouders Wim Elferdink, Ilse Saris en Wim Aalderink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nieuwe wethouders Wim Elferdink, Ilse Saris en Wim Aalderink. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

CDA en WB presenteren coalitieprogramma

Wim Elferdink tweede wethouder voor CDA

WINTERSWIJK – Op maandag 11 juni werd het coalitieprogramma van CDA en Winterswijks Belang gepresenteerd in de tuin van Hesselink. Formateur Ilse Saris noemde dit Vondelpark van Winterswijk een opmerkelijke locatie. Daarmee laat de nieuwe coalitie zien dat ze midden in de samenleving wil staan en buiten het gemeentehuis actief wil zijn. Daarnaast was het natuurlijk ook gewoon mooi weer om "Winterswijk maken we samen", zoals de naam van het nieuwe programma is, te presenteren. De aanwezigen waren echter vooral benieuwd wie de nieuwe wethouders zouden worden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het was al bekend dat Ilse Saris terug zou keren in het nieuwe college van Burgemeester en wethouders. Zij behoudt haar huidige portefeuille met maatschappelijke participatie en zorg, jeugd en onderwijs en economie in het centrum. Voor Winterswijks Belang wordt Wim Aalderink opnieuw wethouder. Aalderink behoudt grotendeels zijn huidige taken, zoals werk en inkomen, mobiliteit en sport. Daarnaast gaat hij zich bezig houden met cultuur en vrijetijdseconomie en ruimtelijke ontwikkeling in de kern. De tweede CDA-wethouder wordt Wim Elferdink. Hij werd in 2014 in de gemeenteraad gekozen en werd al snel fractievoorzitter. Hij gaat zich bezighouden met economie en bedrijvigheid buiten het centrum, ruimtelijke ontwikkeling in het buitengebied, natuur en landschap en duurzaamheid, klimaat en milieu. Daarnaast wordt hij ook wethouder van financiën en is hij verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie. De burgemeester behoudt zijn huidige taken. De nieuwe wethouders worden benoemd in een extra raadsvergadering op 19 juni.

Rode draad
Formateur Ilse Saris vertelde dat het CDA en Winterswijks Belang een akkoord op hoofdlijnen hebben gesloten. "Het is niet dichtgetimmerd, want we zijn op zoek naar verbinding met de samenleving en de gemeenteraad." Tijdens de onderhandelingen over het nieuwe coalitieprogramma is al uitgebreid gesproken met de samenleving. Er waren gesprekken met diverse maatschappelijke organisaties, maar ook met het ambtelijk apparaat van de gemeente. Volgens Saris is het nieuwe college ambitieus, maar moet alles wel betaalbaar blijven. Een structureel sluitende begroting blijft daarom het uitgangspunt. Het programma kent drie rode draden, onderwerpen die terugkomen in alle deelprogramma's: burgerparticipatie, duurzaamheid en armoedebestrijding. Bij alles wat de gemeente de komende vier jaar doet zal elke keer bekeken worden wat aan deze thema's kan worden gedaan.

Goed wonen en werken
Saris noemde ook een aantal onderwerpen expliciet, die in de komende jaren gerealiseerd zullen worden. Daarbij gaat het om het Park Achterhoek, tot voor kort gezondheidspark genoemd, met de bijbehorende stadstuinbouw, meer groen en water in het centrum, een bezoekerscentrum bij de Steengroeve en een gecombineerde ijs- en skeelerbaan. Winterswijk wil een actieve rol spelen in de Regio Achterhoek en de Euregio. Belangrijk worden daarnaast een gezonde leefstijl, sport en cultuur en kwalitatief goede woningen. De sollicitatieplicht voor mensen ouder dan 60 jaar wordt afgeschaft. In Winterswijk moet je volgens Saris goed kunnen wonen en werken. Bedrijven zullen daarom de ruimte moeten krijgen. Saris kondigde ook een plan voor de sanering van asbest in het buitengebied aan. Die sanering wordt in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen gedaan. Voor de landbouw en de recreatie in het buitengebied wordt een duurzame ontwikkeling nagestreefd. "We leven niet voor niets in een Nationaal Landschap."

Lees verder op pagina 3.