Cultuurfonds Gelderland deelt uit

REGIO - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 146 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van
€ 409.597 toegekend. Met de 146 toekenningen is de helft van het ter beschikking staande budget van € 808.715 voor dit jaar besteed. Alle toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten.

Het geld is onder meer afkomstig van de BankGiro Lote-rij, Nederlandse Loterij, CultuurFondsen op Naam, donaties en een col-lecte die onder de naam Anjeractie wordt gehouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het zich in voor cultuur en natuur.

In de gemeente Aalten werd in totaal 7.000 euro uitgedeeld. De stichting Beheer Kulturhus Bredevoort kreeg 2.000 euro voor de aankoop van lichtapparatuur. De stichting Koppelkerk in Bredevoort kreeg 3.500 euro voor de manifestatie 25 jaar Bredevoort Boekenstad. De stichting Bredevoort Schittert kreeg 1.000 euro voor een video-art-project. Een muziekvereniging Crescendo uit IJzerlo kreeg 500 euro voor de organisatie van een concert.

In de gemeente Berkelland werd 3.200 euro toegekend aan Vereniging Fif-teen in Beltrum voor een muziekproductie. Het Vocaal Ensemble Lochem kreeg 1.000 euro voor een herfstconcert in Borculo, met nieuwe en oude muziek.

In de gemeente Oost Gelre werd 500 euro toegewezen aan Ensemble Voval Pierre Villette voor een herfstconcert. De Sociëteit Grolse Wanten kreeg 2.000 euro voor het inrichten van een permanente tentoonstelling over Grolse wanten, De Sociëteit kreeg daarnaast nog eens 2.500 uit een speciaal fonds: het Coulissenfonds.

In de gemeente Winterswijk krijgt stichting Fait Maison uit Utrecht een bedrag van 5.000 euro voor het maken van een documentaire over het Keunenhuis. Muziekvereniging Excelsior kan rekenen op een bedrag van 2.500 euro voor de aanschaf van kleding.

De deadline voor aanvragen voor de aankomende ronde is 2 juli. Aanvragen kunnen worden ingediend voor bijzondere projecten en voor investeringen op het gebied van cultuur en natuur.
Op de website is te vinden hoe een aanvraag doen in zijn werk gaat.


www.cultuurfonds.nl


Stemronde Achterhoekse vlag is gestart

ACHTERHOEK - Koeien, trekkers, crossmotoren, ineengeslagen handen en heel veel kaarten van de Achterhoek. Ze komen allemaal terug in de ingezonden ontwerpen voor de Achterhoekse vlag, de ontwerpwedstrijd die is uitgeschreven door De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An. Ook zijn er veel ontwerpen waarbij enkel gekleurde banen zijn gebruikt, soms in combinatie met logo's.

Door Luuk Stam

De initiatiefnemers kregen in een maand tijd 478 goedgekeurde ontwerpen binnen. Via de website achterhoeksevlag.nl is het vanaf nu twee weken lang mogelijk om die ontwerpen te bekijken en te stemmen. Bezoekers kunnen hun stem laten gelden door ontwerpen een beoordeling van 1 tot 10 geven en door onbeperkt te kiezen tussen twee willekeurig aan elkaar gekoppelde ontwerpen.

De vlaggen met de meeste stemmen gaan door naar de vakjury. Die bestaat uit Annette Bronsvoort (burgemeester Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant en kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (brouwer bij Grolsch), Inge Pelgrom (grafisch ontwerper) en Joris Nieuwenhuis (Wereldkampioen veldrijden). Zij kiezen uiteindelijk het definitieve ontwerp dat tijdens de persdag van de Zwarte Cross op 10 juli wereldkundig wordt.

Bij veel van de ontwerpen is op de website een toelichting van de ontwerper te lezen. "Op mijn vlag staat een grote boom (de Kroezeboom uit Ruurlo), die voor mij voor de Achterhoeker staat", schrijft een inzender. In de boom zijn onder andere een trekker en het logo van De Graafschap te zien. "Eerst zie je alleen de boom", aldus de maker. "Daarna zie je pas dat de boom gevuld is met dingen die typerend zijn voor de Achterhoek. Het kan even duren voordat je dat ziet, net zoals de Achterhoeker zichzelf ook niet meteen blootgeeft."

Namens De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An leidt Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis de zoektocht naar een Achterhoekse vlag. Hij is enthousiast over de ontwerpen en de bijgevoegde motivaties. "Het is super om te merken dat mensen er echt over nagedacht hebben", zegt Groothuis. "Ze kunnen heel goed uitleggen waarom ze voor een bepaald ontwerp hebben gekozen."

De initiatiefnemers voor een Achterhoekse vlag krijgen steun van voetbalclub De Graafschap, Regio Achterhoek (samenwerkingsverband van zeven Achterhoekse gemeenten), Achterhoek2020 en de stichting Achterhoeks Toerisme. Ook hebben bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard.

In het verleden waren er al eerder initiatieven voor de introductie van een Achterhoekse vlag. Toch kwam het nooit tot een in de regio breed gedragen en algemeen geaccepteerde vlag. De ontwerpwedstrijd en de mogelijkheid om te stemmen moeten ervoor zorgen dat die er nu wel komt. De bedoeling is dat de nieuwe Achterhoekse vlag tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde voor het eerst zal wapperen.