Hele raad akkoord met sterk
afgezwakt voorstel basisinkomen

Verborgen groep hulpzoekenden blijft onzichtbaar

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het enige agendapunt dat nog openstond voor de raadsvergadering van 31 mei was het vaststellen van het nieuwe beleidskader voor het sociaal domein. Met het merendeel van "Meedoen in Winterswijk", zoals het kader wordt genoemd, waren alle raadsfracties het eens. Met moties en amendementen werd wel geprobeerd enkele aanvullingen te doen. Tineke Zomer (GroenLinks) pleitte vurig om een experiment basisinkomen in te voeren. Elvira Schepers (PvdA) vroeg aandacht voor de "onzichtbare groep", die ook gebruik zou moeten maken van alle voorstellen uit het nieuwe beleidskader.

Een basisinkomen is een bedrag dat iedere Nederlander vanaf zijn achttiende van de overheid zou kunnen krijgen. Daarnaast mag iedereen geld bij verdienen. Maar een persoon kan ook de keuze maken dat niet te doen. Hij of zij kan vrijwilligerswerk doen, kan kunstenaar zijn of kan zelfs niets doen. Iedere Nederlander is vrij om zelf een keuze te maken. Volgens voorstanders als Tineke Zomer wordt iedereen daar gelukkiger en gezonder van. Voorstanders vinden dat het basisinkomen voldoende hoog moet zijn om in je basisbehoeften, zoals wonen en eten en drinken, te kunnen voorzien. Zij wijzen op geslaagde proeven in andere landen. Tegenstanders, in de gemeenteraad van Winterswijk vooral VVD en CDA, wijzen meteen op mislukte experimenten en vinden dat als er al een basisinkomen zou moeten komen, het bedrag niet hoog mag zijn. Eigenlijk zijn ze alleen voor een financieel vangnet voor mensen die zich om diverse redenen niet zelf kunnen redden.

Niet uitvoerbaar in alleen Winterswijk
Zomer, gesteund door D66 en PvdA, wil al graag een experiment in Winterswijk . Daarom werd er een amendement ingediend, waarin Burgemeester en wethouders werd gevraagd hiervoor een voorstel uit te werken. "Het benodigde budget wordt daarvoor vrij gemaakt uit de reserve sociaal domein." Waarschijnlijk hadden de indieners gerekend op steun van Winterswijks Belang (WB). Wethouder Aalderink had in de vorige gemeenteraadsperiode al vaker laten weten voor zo'n experiment te zijn. Ook als lijsttrekker van WB toonde hij zich tijdens de verkiezingscampagne voorstander van een basisinkomen. Nu reageerde hij afhoudend. Hij zei zeker niet afwijzend te zijn, "maar het is alleen uitvoerbaar als het in heel Nederland in zijn geheel wordt uitgevoerd. Dat kan niet in ons eentje. We kunnen niet iets beloven wat we niet kunnen waarmaken." Als er al een amendement moest komen, dan wel anders geformuleerd. Aalderink had het echter niet nodig, want er zou sowieso wel naar het basisinkomen gekeken worden.

Experiment
Zomer reageerde door het amendement om te zetten in een motie, waarin werd gezegd dat als de rijksoverheid met experimenten met een basisinkomen komt, Winterswijk daaraan mee moet doen. Zelfs dat vond wethouder Aalderink te ver gaan. Na enig overleg in een schorsing leidde dat tot een verder afgezwakt voorstel. Er komt alleen een experiment als het past in het gemeentelijk beleid. Met zo'n vaag voorstel konden WB, en zelfs CDA en VVD zonder problemen akkoord gaan. Desondanks berichtte GroenLinks later op Facebook dat het basisinkomen is opgenomen in het beleidskader sociaal domein. De meerderheid van de gemeenteraad zal dat anders zien.

Verborgen groep zien te bereiken
Ook in de discussie over de mensen. die geen gebruik maken van allerlei vormen van ondersteuning die de gemeente aanbiedt, bleef veel onduidelijk. Elvira Schepers (PvdA) sprak over een "onzichtbare/verborgen groep" die misschien hulp nodig heeft maar die niet bereikt wordt. Zij wil graag extra inzet om deze groep in kaart te brengen en te bereiken. Wethouder Ilse Saris wist niet wat Schepers bedoelde met de onzichtbare mensen. Zij kende ze niet. Ze zei dat de gemeente al alles deed om met iedereen te spreken die zorg en hulp nodig heeft. Ze vond het daarom een overbodige motie. Schepers hield echter vol dat er wel degelijk een groep is, die niet in beeld komt. Ze gaf toe dat het een moeilijke groep is, "maar we moeten ze wel zien te bereiken". Voor de motie stemden alleen PvdA, GroenLinks en D66.