Ruben Smit en zijn Woodys. Foto: Eva Schipper
Ruben Smit en zijn Woodys. Foto: Eva Schipper Foto:

Ruben Smit en zijn 'Woodys'

AALTEN - Ruben Smit is achttien jaar oud en heeft zijn eigen kunstwerk in de vorm van 'Woodys' staan in gastgalerij 'Ankomm'n' in Corle. Ruben zit in Arnhem op de opleiding Media Vormgeving Art en Design. Hij zit pas in zijn eerste jaar en heeft dus nu al zijn eigen plek in de gastgalerij. Dit kunstwerk was de eindopdracht van het eerste jaar. Ruben is er erg verbaasd over dat zijn kunstwerk nu gewoon voor iedere bezoeker te zien is. "Ja, geweldig is het wel."

Door Eva Schipper

De 'Woodys' bestaan uit zes vrienden die de verbintenis van Ruben en zijn vrienden uitbeelden. Van alle vrienden heeft Ruben een uiterlijk kenmerk in het kunstwerk verwerkt. De ene vriend heeft een bril en de andere heeft lange haren. "Ik ben zelf de jongen met de pet", zegt Ruben lachend. Voor Ruben is het de allereerste keer dat hij zo'n groot kunstwerk maakt. "In de toekomst wil ik dit nog veel meer gaan doen, mijn grootste droom is om een kunstwerk ter grootte van een huis te maken."

"Francis Bacon inspireert mij heel erg." Hij vertelt dat de schilder erg gesloten is tegenover de buitenwereld, maar wel altijd een lach op zijn gezicht heeft. Pas wanneer de schilder begint te schilderen, wordt hij een soort open boek. "Ik vind hem echt een heel erg bijzonder persoon." Ruben legt uit hoe hij op het idee van zo'n kunstwerk komt. "Al mijn kunstwerken komen voort uit mijn dromen, na zo' n droom maak ik een kunstwerk.

Ruben vertelt hoe het kunstwerk in Corle terecht gekomen is. "De conciërge van mijn school gaf me één week om het mee te nemen, anders zou hij het weggooien. Toen besloot ik om op Facebook een advertentie te plaatsen om het werk aan te bieden. Ankomm'n reageerde het snelst." Ruben is erg blij dat zijn kunstwerk is behouden en op deze manier lang behouden blijft. "Aan het kunstwerk hecht ik zeker veel waarde."

Anita Duenk is de eigenaar van de gastgalerij. Anita geeft aan dat ze het verhaal van Ruben prachtig vindt in combinatie met het kunstwerk. Met haar gastgalerij wil zij kunst en cultuur promoten. "Voor Ruben is dit een prachtig opstapje naar de 'grote kunstwereld'. Iedere kunstenaar begint onderaan en wij helpen hem met zijn project."

Ruben benadrukt: "Het transport van het kunstwerk van Arnhem naar Corle is mede mogelijk gemaakt door Marco te Brake en Willem Ax. Zij hebben allebei een transportbedrijf en zij hebben mij erg goed geholpen!"

Als het aan Anita en Ruben ligt mag het kunstwerk nog op veel meer verschillende plekken staan. Anita: "Het kunstwerk van Ruben mag op reis door Nederland." Voor nu is het kunstwerk te bezichtigen op de Mentinkweg 5 in Corle, bij Winterswijk.