Bart Meekes op zijn Suzuki GSXR600. Foto: PR
Bart Meekes op zijn Suzuki GSXR600. Foto: PR

Motorracer Bart Meekes maakt stormachtige progressie

Vijftienjarige coureur na twee races van Sportcup 600 cc naar Procup

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Stormachtig. Dat is misschien nog de beste omschrijving van de progressie die de nog maar vijftienjarige Winterswijkse motorracer Bart Meekes momenteel maakt. Hij is er namelijk al in de tweede race van het seizoen in de Open Nederlands kampioenschappen Sportcup 600 cc in geslaagd te 'promoveren' naar de Procup, een snellere klasse in de 600 cc.

En dat terwijl Bart in april voor het eerst op zijn Suzuki GSXr600 stapte, de motor die hij nu rijdt omdat hij te groot en te zwaar is geworden voor de KTM RC390 waarmee hij vorig jaar aan races deelnam. Bart was ook al snel aan zijn nieuwe motor gewend hoewel die veel meer vermogen heeft dan zijn vorige. "Want de 600 cc heeft een motor van 130 pk, de KTM eentje van 38", vertelt de jonge coureur. "Tijdens de eerste training in Assen wist ik niet wat ik ervan moest verwachten, maar de eerste ronde ging goed. Het was voor mij een stuk beter om in de 600 cc te gaan rijden, omdat ik zo groot ben. Die 600 cc is ook veel groter dan ik gewend was."
Zijn trainingstijden waren ook meteen prima. "Ik rijd zelf vijftien jaar op motorcircuits", zegt vader Joost Meekes. "Maar hij reed tijdens zijn eerste training meteen al een halve seconde sneller dan zijn vader."

Tijdens zijn eerste wedstrijd eindigde Bart nog op een bescheiden dertiende plek, maar tijdens zijn zijn tweede 600 cc-race, in Assen, deed hij van zich spreken door als tweede te finishen. "Tijdens de eerste kwalificatie was ik vijfde, tijdens de tweede reed ik de derde tijd waardoor ik als derde mocht starten", vertelt Bart. "Na de eerste bocht was ik zevende, maar na de eerste volledige ronde lag ik op de derde of vierde plek. Na drie ronden was ik eerste, wat moeilijk rijden is want je hebt geen richtpunt. In de zevende ronde werd ik door twee man ingehaald en was ik derde, maar in de laatste ronde haalde ik de nummer drie in en werd ik uiteindelijke tweede achter Ardy Broers."

Dat was een prachtige prestatie van de Winterswijkse coureur die met zijn vijftien jaar de jongste 600 cc-coureur van Nederland is. En omdat hij in elf van de twaalf ronden sneller was dan de limiet van 1.55 (zijn snelste rondetijd was 1.52.27) plaatste de organisatie hem over naar de Pro Cup. "Als je tijdens een wedstrijd tijdens vijftig procent van je rondjes boven de vastgestelde limiet zit, ga je naar een hogere klasse", vertelt Bart die dit seizoen nog negen wedstrijden in de Pro Cup in binnen- en buitenland mag rijden en zich daarbij ten doel heeft gesteld de Super Cup (de hoogste 600 cc-klasse met een limiet van 1.49) te bereiken. "Ik verwacht met ingang van volgend seizoen in de Super Cup te rijden, dat is mogelijk, ik heb er een goed voorgevoel over", zegt Bart. In die klasse gaat het er helemaal serieus aan toe. "De snelste in die klasse heeft een rondetijd van 1.40 staan", vertelt vader Joost Meekes. "In die klasse rijden zeer ervaren coureurs. Dan moet je gebruik maken van data-logging en videoanalyse zodat je precies weet hoe je gereden hebt en wat je fout hebt gedaan."

Voor de wedstrijden in de Pro Cup, waarin Bart op vrijdag 15 juni op het circuit in Assen zijn debuut maakt, dient zijn motor nog wel te worden aangepast. "Hij moet meer pk's gaan maken, we hebben al een afspraak met de tuner gemaakt", vertelt Joost Meekes. "Bart gaat ook met andere banden rijden. Die banden moeten trouwens wel sneller worden vervangen. Want hoe sneller hij rijdt, hoe meer banden hij verbruikt."

Zijn 'promotie' naar de Pro Cup 600 cc is een voorlopige kroon op een loopbaan in de wegracerij die voor Bart heel klein is begonnen. Letterlijk want hij heeft, in 2010, zijn eerste kilometers op een minibike gereden. "Een 'chineesje' van 110 euro waarmee hij met Youri Ros op het terrein van Grijsen Straat- en Parkdesign en rond de boerderij van zijn opa en oma rondreed", aldus Joost Meekes. Zijn eerste minibike werd in 2013 vervangen door een Blata-minibike, waarmee Bart eerst op diverse kartbanen is gaan trainen. Twee jaar later maakte de oude Blata plaats voor een nog sneller exemplaar van dezelfde fabrikant. Pas toen reed Bart, op twaalfjarige leeftijd, zijn eerste wedstrijd in het NK minibike standaard 400 cc. "Die Blata was watergekoeld, haalde daardoor snelheden van tachtig tot negentig kilometer waardoor hij volgens de reglementen te snel was voor een jongen van onder de twaalf jaar. Daardoor mocht hij niet eerder aan wedstrijden meedoen", aldus Joost Meekes. Bart: "Maar als ik aan het rijden was, had ik niet eens door dat dat ding zo snel was."

Bart werd dat seizoen vijfde en werd in 2016 in de eindrangschikking van het NK minibike open 400 cc vierde. "Dat was een open klasse, waarin iedereen zo snel kon rijden als hij aan kon, dus zonder restricties zoals in de standaard 400 cc", aldus de jonge racer, die toen al op zijn nieuwe KTM RC390 Cup racer trainde en tijdens een van die trainingsritten in Assen hard onderuit ging met als gevolg een sleutelbeenbreuk. "Daardoor heb ik de laatste wedstrijden bij de minibikes gemist en werd ik uiteindelijk vierde. Maar als ik die blessure niet had opgelopen, was ik misschien tweede, maar sowieso derde geworden. Want van de acht races die ik dat seizoen heb uitgereden, eindigde ik tijdens zeven als derde."

Nadat hij weer helemaal hersteld was, maakte Bart zijn debuut in de RC390 Cup Benelux. Dat betekende dat hij in het voorprogramma van diverse Moto GP-weekeinden mocht rijden en regelmatig in het buitenland in actie kwam. Bart werd uiteindelijk twaalfde, een resultaat waar hij blij mee was. "Want ik was de jongste in die klasse en de enige nieuwkomer."

Nu rijdt Bart dus in de 600 cc met als doel in de Super Cup terecht te komen. Over wat er daarna eventueel met zijn loopbaan gebeurt, breekt hij zijn hoofd nog niet. "Ik zie wel wat er dan op mijn pad komt, misschien ga ik wel door naar de 1000 cc", vertelt Bart. Joost Meekes: "Het is dan een kwestie van ontdekt worden. In dat geval hoop ik op een goed team, dat alles heel goed regelt."